Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Ochii uscaţi şi frigul. Cum să „îngheţaţi” simptomele

Dr. Miruna Nicolae, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale, Clinica de Oftalmologie AmaOptimex, București
16 februarie 2024
Share
Ochii uscaţi şi frigul. Cum să „îngheţaţi” simptomele

Ochiul uscat este o patologie des întâlnită la o mare parte a populaţiei globului, afectând negativ calitatea vieţii. Anotimpul rece influenţează starea ochilor accentuând simptomele ochiului uscat. Aerul rece, vântul, dar şi căldura din interiorul locuinţelor sunt câţiva factori ce pot agrava această patologie.

Simptomatologia este reprezentată de prezenţa mâncărimilor şi usturimilor oculare, senzaţia de corp străin, ochi roşii, sensibili la lumină, lăcrimare abundentă în anumite situaţii. În formele severe de ochi uscat, apar şi tulburări de vedere, prin afectarea corneei. Printre cauzele locale, putem enumera: insuficienţa secretorie a glandelor lacrimale, evaporarea prea rapidă a lacrimilor prin suprafaţa mare de expunere, calitatea necorespunzătoare a lacrimilor. Există şi boli cronice care pot determina apariţia simptomelor de ochi uscat, cum ar fi: boli tiroidiene, Sindromul Sjögren, lupusul eritematos sistemic, blefarita, mebomianita, afecţiuni ale pleoapelor, deficitul de vitamina A, dar şi anumite medicamente.

Metode de prevenție

Prevenţia constă în anumite modificări ale stilului de viaţă, cum ar fi: clipitul voluntar, evitarea fumatului şi a mediului cu fum de ţigară, limitarea timpului petrecut în faţa ecranelor, hidratarea corespunzătoare, purtarea de ochelari de protecţie în mediu rece sau vânt, folosirea umidificatoarelor în interiorul locuinţelor sau limitarea utilizării uscătoarelor de păr.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie picăturile de ochi Assista Oftapic Advanced. Acestea ajută la tratarea sindromului de ochi uscat. Solutie oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu lentilele de contact.

Principalele metode de tratament

Există o varietate de opţiuni terapeutice, indicate în funcţie de cauza şi severitatea simptomatologiei sau existenţa alergiilor oculare asociate.

remedii ochi uscati, preventie ochi uscati, tratament ochi uscati,

Lacrimile artificiale

Lacrimile artificiale sunt cele mai cunoscute şi mai larg utilizate opțiuni. Există varietate pe piață, motiv pentru care alegerea lor corectă trebuie făcută la recomandarea specialistului, în urma unui control oftalmologic. . Există şi lacrimi artificiale compatibile lentilele de contact.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Oftapic Intensive. Această este o soluție oftalmică tampon cu acid hialuronic, hamamelis și ginkgo biloba pentru ochi uscați, deshidratați, iritați și obosiți. Produsul este potrivit și pentru pacienții care poartă lentile de contact.

Unguentele oftalmice

Unguentele oftalmice sau gelurile sunt o alternativă la picături. Uneori acestea pot produce o înceţoşare tranzitorie a vederii, motiv pentru care este recomandată utilizarea lor seara, înainte de culcare.

Compresele calde

Compresele calde sunt un remediu folosit pentru diminuarea simptomatologiei ochiului uscat. Se pot aplica în zona ochilor aproximativ 10 minute.

remedii ochi uscati, preventie ochi uscati, tratament ochi uscati,

Dopurile lacrimale

Dopurile lacrimare au un design special, fiind realizare din material siliconic, se introduc de către medic în punctele lacrimale, au rolul de a menţine ochiul umed o perioadă mai lungă de timp, împiedicând scurgerea prea rapidă a lacrimilor

Chirurgie

În cazul în care există o patologie a pleoapelor, de tipul ectropionului, este necesară intervenţia chirurgicală.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.