Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergiile oculare: ce tebuie sa stiti

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
19 mai 2022
Share
Exclusiv online
Alergiile oculare: ce tebuie sa stiti

Atunci cand este vorba despre alergii, cele mai multe persoane se gandesc la stranut. Insa, nasul nu este singura parte a corpului care este atacata de o reactie alergica. Puteti avea, de asemenea, ochii rosii, umflati sau mancarimi la acest nivel.

Factorii declansatori, precum polenul, praful, parul de animale, penele si alti alergeni pot declansa aparitia unor simptome la nivelul ochilor. Pentru a trata alergiile oculare este necesar sa identificati acesti factori si sa ameliorati simptomele. Picaturile de ochi si alte medicamente pot ameliora cu usurinta unele simptome.

Factori declansatori ai alergiilor oculare

Alergia oculara mai este numita si conjunctivita alergica. La fel ca orice reactie alergica, este cauzata de hiperreactivitatea sistemului imunitar, mecanismul natural de aparare a organismului.

Atunci cand aveti o alergie, organismul reactioneaza la lucruri care nu sunt neaparat nocive. In acel moment, este secretata histamina, o substanta care cauzeaza inflamatia si umflarea. Vasele de sange din ochi se umfla, iar ochii se inrosesc, lacrimeaza si prezinta mancarimi.

Alergiile oculare pot fi declansate de:

  • Polenul din iarba, copaci si flori. Aceste reactii alergice sunt denumite conjuctivite alergice sezoniere.
  • Praful, parul de animale si alti agenti din interior. Persista tot anul si sunt denumite conjuctivite cronice.
  • Machiajul, parfumul sau alte chimicale pot declansa alergii oculare denumite conjunctivite.
  • Alergia la lentilele de contact, denumita conjunctivita papilara gigant, determina aparitia sensibilitatii si a rosetii la nivelul ochilor.

Simptomele alergiilor oculare

Puteti incepe sa aveti simptome imediat dupa contactul cu substanta alergena sau acestea pot intarzia sa apara de la 2 pana la 4 zile.

Simptomele alergiilor oculare cuprind:

  • Roseata si iritatia ochilor
  • Mancarimea
  • Lacrimarea
  • Umflarea pleoapelor
  • Sensibilitatea, senzatia de arsura sau durere la nivelul ochilor
  • Sensibilitatea la lumina

De multe ori, puteti avea si alte simptome asociate unei alergii, precum nasul infundat, rinoreea (nas care curge) sau stranutul.

tratamentul alergiilor

Tratamentul alergiilor oculare

Unele medicamente folosite pentru alergiile respiratorii sunt utile si pentru tratarea alergiilor oculare. Pentru o ameliorare rapida, picaturile de ochi si unele medicamente pot fi de folos.

Medicamentele antihistaminice pot ameliora simptomele alergiilor oculare (mancarimi, lacrimare) prin blocarea histaminei. Aceasta categorie include cetirizina, fexofenadina sau loratadina. Unele dintre acestea pot cauza aparitia somnolentei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Este indicat sa folositi si picaturi de ochi care contin substante antihistamince, de cateva ori pe zi, insa nu mai mult de 2-3 zile. De cele mai multe ori, picaturile de ochi se prescriu in combinatie cu alte picaturi, inclusiv cu cele care au proprietatea de a diminua umflarea vaselor de sange la nivelul ochilor. Insa, acestea au si contraindicatii. Este necesar sa mergeti la medic pentru a beneficia de un diagnostic si tratament corecte.

Unele picaturi de ochi au efect doar atunci cand le luati inainte de aparitia simptomelor. Acestea necesita o durata mai mare pentru a actiona, insa efectul persista mai mult. Unele dintre acestea trebuie combinate cu medicamente antihistaminice.

Utilizarea corecta a picaturilor de ochi: sfaturi de urmat

Metode pentru a ameliora si preveni alergiile oculare

Pentru a ameliora si preveni alergiile oculare este necesar sa:

  • Purtati ochelari de soare atunci cand mergeti afara. Acestia impiedica contactul ochilor cu polenul sau cu alti alergeni.
  • Clatiti ochii cu apa si aplicati o compresa rece si umeda.
  • Folositi picaturi de ochi lubrifiante (lacrimi artificale) pentru a mentine umiditatea ochilor. Acest lucru favorizeaza indepartarea substantelor nocive din ochi.
  • Indepartati lentilele de contact.
  • Nu va scarpinati la ochi, indiferent de intensitatea mancarimilor. Acest lucru poate agrava iritatia.

Este important sa mergeti imediat la medic daca aveti durere severa de ochi sau daca aveti tulburari de vedere.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.