Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergia oculară, „cadoul” nedorit de la primăvară

Dr. Dan Stănilă, medic specialist oftalmologie | Clinica Ofta Total Sibiu
12 mai 2023
Share
Alergia oculară, „cadoul” nedorit de la primăvară

Alergia oculară este o reacţie inflamatorie cauzată de iritaţiile sau alergiile la substanţele din mediul înconjurător, cum ar fi praful, polenul, părul de animale, parfumurile. Simptomele includ mâncărime, roşeaţă, lăcrimare excesivă şi umflarea pleoapelor. Alergiile oculare pot apărea în orice perioadă a anului, dar se manifestă în mod special în sezonul de primăvară – vară.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Alergiile oculare pot fi declanşate de schimbările de temperatură, umiditate sau aer condiţionat, iar unele persoane pot prezenta simptome oculare alergice chiar pe tot parcursul anului, în funcţie de expunerea la alergenii specifici. În funcţie de starea pacientului, pentru managementul alergiilor oculare se pot recomanda antiinflamatoare steroidiene şi substanţe antihistaminice. Dacă pacientul ştie deja că are o alergie, ar fi bine ca în sezonul cald să fie atent la ce se expune, mai ales dacă este într-un episod acut, să nu meargă într-un mediu care să-l expună la alergeni. 

Alergie oculară versus alte probleme oftalmologice

Medicul oftalmolog poate stabili dacă este vorba de o alergie oculară sau nu prin examinarea ochilor şi o anamneză amănunţită. Simptomele specifice alergiei oculare, cum sunt mâncărimea, roşeaţa, lăcrimarea şi umflăturile pot contribui la identificarea problemei. În unele cazuri, pentru a exclude alte probleme oftalmologice precum conjunctivita bacteriană şi infecţiile virale, specialistul poate solicita investigaţii suplimentare şi control alergologic.

alergiile oculare, lăcrimare, roşeaţă,

Lentilele de contact şi alergiile oculare

Simptomele care însoţesc alergiile oculare pot fi şi mai neplăcute pentru persoanele care poartă lentile de contact, deoarece alergenii pot provoca iritaţii şi inflamaţii la nivelul ochilor, cauzând disconfort şi chiar durere. De asemenea, lăcrimarea excesivă asociată alergiilor oculare poate duce la mişcarea sau alunecarea lentilelor, fiind nevoie de îndepărtarea lor.

În unele cazuri, alergiile oculare pot cauza infecţii. De aceea, este important pentru purtătorii lentilelor de contact să gestioneze simptomele alergiei oculare potrivit recomandărilor specialistului, să se asigure că lentilele de contact pot fi purtate în prezenţa alergiilor sau dacă se impune înlocuirea temporară cu ochelarii de vedere.

Pot fi prevenite alergiile oculare?

Alergiile oculare pot fi prevenite în măsura în care pacientul reuşeşte să evite sau să reducă expunerea la alergenii cunoscuţi, indiferent că vorbim despre polen, praf sau păr de animale. Pacienţii pot folosi perne şi lenjerie de pat antialergice şi utiliza un purificator de aer pentru a reduce nivelul de acarieni din praful casnic. Totodată, se recomandă evitarea fumatului, a expunerii la fumul de ţigară şi a utilizării soluţiilor oftalmice ce conţin conservanţi şi care pot agrava simptomele.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.