Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cauze și remedii pentru ochii roșii

Alida Enache; Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com, mayoclinic.org
9 iunie 2023
Share
Cauze și remedii pentru ochii roșii

Cu siguranță că ați avut măcar o dată ochii roșii! Această problemă comună, dar deranjantă poate apărea ca urmare a unei alergii, iritații sau chiar a oboselii. De cele mai multe ori, roșeața ochilor nu ar trebui să vă sperie. Rareori, ea poate indica o afecțiune oculară, cum ar fi conjunctivita, de exemplu.

Atât timp cât ochii roșii nu sunt însoțiți și de alte simptome neplăcute, nu este cazul să vă alarmați. Există numeroase remedii împotriva acestei condiții, iar multe dintre ele sunt ușor de realizat.

Totuși, în cazul în care roșeața ochilor este însoțită și de inflamație oculară, durere locală și mâncărimi, trebuie să vă adresați unui medic. Poate fi vorba despre o problemă serioasă de sănătate, pe care este necesar că începeți să o tratați cât mai curând.

Iată care sunt cauzele înroșirii ochilor și cum puteți trata eficient.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Ochi roșii – cauze

De cele mai multe ori, ochii roșii nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Această condiție apare ca urmare a oboselii sau a unor alergii, însă, uneori, poate indica și o afecțiune gravă. Contează, bineînțeles, care sunt simptomele asociate ochilor roșii, dar și cât de mult persistă problema.

În cazul în care nu vă confruntați doar cu ochi roșii, ci și cu durere locală sau alte manifestări supărătoare, este necesar să vă prezentați în cabinetul medicului pentru un control de specialitate. El este cel care vă va pune diagnosticul și vă va prescrie tratamentul adecvat, în funcție de cauza care a determinat ochii roșii.

ochii roșii, ochi roșii, alergii, lăcrimare,

Iată care sunt factorii care provoacă ochi roșii:

Oboseala ochilor

Dacă aveți obiceiul de a vă suprasolicita și de a petrece mult timp în fața dispozitivelor digitale, nu este de mirare că vă confruntați cu ochi roșii. Această afecțiune poartă numele de astenopatie acomodativă și, la momentul actual, peste 50% din întreaga populație se confruntă cu ea.

Ochii uscați

Ochii roșii pot apărea și la pacienții care se confruntă cu uscăciunea ochilor. Lacrimile protejează și lubrifiază ochii, iar absența lor pot provoca simptome supărătoare. Ochii uscați se mai manifestă astfel:

  • sensibilitate la lumină;
  • vedere încețoșată;
  • senzație ciudată, de înțepătură sau arsură la nivelul ochilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Assista Oftapic Intensive pentru ochi uscaţi, deshidrataţi, iritaţi şi obosiţi. Sunt potrivite şi pentru lentile de contact.

Conjunctivita

Conjunctivita este o boală care are ca simptom ochii roșii. Această afecțiune inflamatorie a conjunctivei poate fi determinata de un agent bacterian, viral, fungic sau de un alergen. Se manifestă prin hiperlăcrimare, usturime sau senzație de arsură, prurit și senzație de nisip în ochi. Este necesară intervenția medicului pentru a o trata corespunzător.

Alergiile

Reacțiile alergice la polen, acarieni, praf sau părul de animale pot determina inflamație și roșeață la nivelul ochilor. Ochii roșii apar ca răspuns al sistemului imunitar care recunoaște „invadatorul” atunci când intră în contact cu el. El acționează prin eliberarea histaminei care determină dilatarea vaselor de sânge din ochi.

ochii roșii, ochi roșii, alergii, lăcrimare,

Purtarea lentilelor de contact

Folosirea prelungită sau incorectă a lentilelor de contact poate provoca ochi roșii și iritați. Unele persoane pot dezvolta reacție alergică la materialele din care sunt fabricate lentilele de contact, cum ar fi siliconul sau alte substanțe chimice.

Blefarita

Blefarita se caracterizează prin inflamația marginii pleoapelor. Ea poate fi cauzată de infecții bacteriene, probleme ale glandelor sebacee de la nivelul pleoapelor, alergii, iritații. Se manifestă astfel:

  • ochi roșii;
  • sensibilitate la lumină;
  • lăcrimare;
  • mâncărime;
  • senzație de arsură.

Traumatisme oculare

Loviturile sau leziunile la nivel ocular pot determina ochi roșii, umflați. Expunerea la substanțe chimice, accidentele sau pătrunderea obiectelor străine în ochi pot provoca ochi roșii și alte simptome neplăcute.

Glaucomul

Glaucomul este o boală oculară progresivă care afectează nervul optic și poate duce la deteriorarea sau pierderea vederii. Este considerată una dintre principalele cauze de orbire în lume. Se manifestă prin ochi roșii, durere oculară, cefalee, greață, vărsături și vedere încețoșată.

Uveita

Uveita este o inflamație a stratului mijlociu al ochiului, care poartă numele de uvee. Simptomele acestei afecțiuni sunt ochii roșii, durerile oculare și sensibilitatea la lumină. Ea apare ca urmare a bolilor autoimune, infecțiilor și virusului herpes simplex.

Sclerita

Sclera este stratul alb, protector și rezistent al ochiului. Inflamația acestei formațiuni poartă numele de sclerită și poate varia în severitate. Afecțiunea se manifestă prin ochi roșii, durere la nivelul capului și lăcrimare crescută. Este asociată, deseori, cu boli autoimune precum lupusul, artrita reumatoidă, boli inflamatorii intestinale.

ochii roșii, ochi roșii, alergii, lăcrimare,

Remedii pentru ochii roșii

Atunci când ochii roșii nu sunt cauzați de o boală gravă, se pot încerca următoarele remedii pentru ameliorarea roșeții:

  • Aplicarea compreselor reci pe ochi roșii pentru a reduce inflamația și roșeața.
  • Consumul unei cantități optime de lichide pe zi pentru hidratarea corespunzătoare a corpului și a ochilor.
  • Utilizarea unor picături de ochi hidratante și lubrifiante pentru a ameliora uscăciunea și iritația.
  • Aplicarea compreselor calde pe ochii roșii pentru a stimula circulația sângelui și a relaxa mușchii.
  • Adoptarea unei igiene adecvate prin spălarea frecventă a mâinilor și folosirea prosoapelor curate pentru a usca fața.
  • Evitarea machiajului.
  • Evitarea substanțelor iritante.
  • Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor.

În cazul în care ochii roșii sunt un simptom al unor infecții sau alergii, această condiție va dispărea în momentul în care afecțiunea subiacentă va fi vindecată. Medicul poate recomanda antibiotice, picături antialergice, unguente oftalmice cu antibiotic sau antiviral.

Ochii roșii cauzați de glaucom necesită un altfel de tratament. Specialistul se concentrează pe controlul presiunii intraoculare și pe prevenirea progresiei bolii. În unele situații, se poate opta pentru tratament laser sau chirurgical.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.