Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Vitamine esentiale pentru ochi sanatosi

11 octombrie 2011
Share

Ochii sunt expusi permanent actiunii nocive a agentilor exogeni. Fie ca este vorba de orele in sir petrecute in fata calculatorului sau televizorului, de expunerea prelungita la radiatiile solare sau la fumul de tigara, toate acestea au efecte nocive asupra intregului organism.

In aceste conditii, apar oboseala oculara, durerile de cap, chiar scaderea acuitatii vizuale, insa vitaminele pot veni in ajutor.

 

Vitamina A intarzie aparitia cataractei

Vitamina A este un antioxidant foarte important, care ajuta ochii sa se adapteze la schimbarile de lumina, impiedicand procesul de degenerare a corneei si retinei, tinand astfel cataracta la distanta. Lipsa vitaminei A din organism poate duce si la degenerarea nervilor olfactivi. De aceea, este important sa consumati regulat alimente bogate in provitamina A, cum ar fi morcovi, catina alba, caise, banane, ardei gras, sfecla, spanac sau varza rosie, dar si ficat, unt, branza sau lapte.

 

Zincul contribuie la prevenirea degenerescentei maculare

Unii specialisti considera ca deficitul de zinc este responsabil de aparitia cataractei, insa aportul acestuia ajuta la mentinerea vitaminei A in organism. Lipsa zincului poate contribui si la dezvoltarea bolilor cronice de ochi (degenerescenta maculara), cauza majora a pierderii vederii la varstnici. Puteti gasi zincul in carne, ficat, peste, drojdie de bere, in semintele de dovleac sau in oua.

O cantitate prea mica de acizi grasi Omega-3 poate duce la degradarea retinei, asa ca ar fi bine sa consumati, cel putin de trei ori pe saptamana, peste gras (somon sau ton), din care veti lua si zincul necesar.

 

Vitaminele B2, B6 si B9 ajuta la reducerea oboselii oculare

Vitaminele din complexul B au o contributie importanta la nivel ocular, astfel:

  • Vitamina B2 (numita si riboflavina sau lactoflavina) este esentiala pentru sanatatea ochilor. Aflata in pigmentul retinei, permite ochilor sa se adapteze la lumina. Astfel, carenta acesteia se manifesta prin fotofobie, lacrimare, senzatie de mancarime si arsura a globilor oculari, scaderea acuitatii vizuale. In schimb, o cantitate suficienta de riboflavina, care se gaseste in majoritatea legumelor, dar si in ficat, rinichi, lactate, orez nedecorticat sau tarate de grau, atenueaza senzatia de oboseala, marind acuitatea vizuala;
  • Un rol important il are si vitamina B6, care ajuta la reglarea presiunii intraoculare (in special in cazul glaucomului), si se gaseste, de asemenea, in alimentele enumerate mai sus;
  • Vitamina B9 (inozitolul) este si ea utila in cazul deficientelor de vedere, fiind prezenta in fructe, nuci, seminte germinate, lapte, carne sau drojdie de bere.

 

Vitamina C protejeaza cristalinul

Unele studii aratacavitamina C sau acidul ascorbic protejeaza cristalinul, prevenind cataracta si glaucomul. Lipsa acesteia poate favoriza aparitia glaucomului, numarandu-se chiar printre cauzele formarii cataractei. Vitamina C se gaseste in special in citrice. Pentru ca ia parte la metabolizarea vitaminei C, si cuprul prezinta o deosebita importanta pentru ochi.

 

Vitamina E, recomandata miopilor

Vitamina E sau tocoferolul este recomandata in special persoanelor cu miopie. Aceasta are un rol important si in prevenirea formarii cataractei si se gaseste in nuci, migdale, alune, macese, varza de Bruxelles, verdeturi, ulei de masline sau oua. Seleniul, care ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor, este necesar in desfasurarea optima a activitatii vitaminei E. El se afla in alimente de origine marina, in rinichi, ficat, dar si in tarate, ceapa, rosii sau broccoli.

 

Luteina, elementul-cheie in mentinerea sanatatii ochilor

Adesea, deficitul de luteina a fost asociat cu problemele oculare. Luteina are capacitatea de a mari acuitatea vizuala, in special in combinatie cu zeaxantina (carotenoid localizat in macula ochiului). Cea mai buna sursa de luteina este galbenusul. Luteina este un puternic antioxidant, fiind capabila sa filtreze lumina albastra daunatoare. Diverse studii arata ca, prin consumul de luteina si zeaxantina, a fost redus riscul aparitiei cataractei.

 

Pentru ochi cat mai sanatosi, este indicat sa beti zilnic un pahar cu suc proaspat de morcovi. Dupa preferinta, puteti bea si alte sucuri din fructe si legume, precum cele de afine, gutui, catina, macese, zmeura, suc de cartofi, patrunjel sau papadie. Conditia este sa le consumati imediat dupa stoarcere.

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Fitoterapeut Liviu Bulus

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.