Revista care te menține sănătos

Știri

Incidența miopiei crește accelerat: aproape 50% din populația lumii va fi mioapă până în 2050

14 martie 2024
Share
Incidența miopiei crește accelerat: aproape 50% din populația lumii va fi mioapă până în 2050

Creșterea alarmantă a numărului de persoane cu miopie devine o preocupare majoră în domeniul sănătății. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în anul 2050, aproximativ 50% din populația lumii va fi afectată de miopie.

România urmează tendințele mondiale, astfel că și în țara noastră incidența miopiei este pe un trend ascendent, afecțiunea declanșându-se de la vârste tot mai fragede. Anul trecut numărul cazurilor de miopie a fost cu 4% mai mare față de 2022. Totodată, 68% din cazurile identificate de către specialiști au fost în rândul copiilor cu vârste de până la 16 ani.

„Numărul tot mai mare al cazurilor de miopie devine o problemă majoră de sănătate publică, cu efecte sociale și economice semnificative. Din păcate, nu există o strategie la nivel național de prevenție și tratament, iar în general cei cu probleme de vedere ajung la consultații când miopia este într-o stare avansată. Este esențial să se acorde o atenție sporită prevenției și gestionării acestei boli și să se implementeze măsuri eficiente pentru a inversa tendința de creștere a numărului de cazuri”, a atenționat dr. Andreea Ciubotaru, director medical al spitalului Infosan și vicepreședinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.

Deficiențele de vedere reprezintă o povară financiară globală enormă, cu o pierdere anuală estimată a productivității de aproximativ 411 miliarde de dolari, conform estimărilor OMS. Suma depășește cu mult decalajul de cost pentru tratarea problemelor de vedere evaluat de OMS la aproximativ 25 de miliarde de dolari.

Miopia, de pildă, afectează în mod semnificativ calitatea vieții, dar și performanța academică și productivitatea în muncă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena VizualMax. Suplimentul alimentar contribuie la menţinerea optimă a vederii. Conţine acizi graşi Omega-3, vitaminele A, B2, C şi E şi un complex de minerale.

miopia, miopia la copii, oftalmologie, sanatatea ochilor,

Controalele oftalmologice periodice, o prioritate

Utilizarea și expunerea îndelungate la dispozitivele electronice, în special a telefoanelor mobile, tabletelor și televizorului contribuie la dezvoltarea miopiei. În plus, un alt factor care favorizează apariția acestei boli este lipsa petrecerii timpului afară, la lumină naturală.

„Este esențial să identificăm la timp afecțiunile de vedere și recomandăm cu tărie vizita la un control oftalmologic complet cel puțin o dată pe an. Mai ales în cazul copiilor, unde este extrem de important să prevenim și să tratăm la timp problemele de vedere”, a mai adăugat dr. Andreea Ciubotaru.

Medicul sfătuiește părinții să nu neglijeze riscurile asociate cu utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice de către copii și să încurajeze activitățile în aer liber. Potrivit oftalmologului, un echilibru sănătos între timpul petrecut în fața ecranelor și timpul petrecut în natură reprezintă un factor-cheie atât în prevenirea, cât și încetinerea progresiei acesteia.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.