Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Blefarita sau conjunctivita? Aliati din natura

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
27 septembrie 2022
Share
Blefarita sau conjunctivita? Aliati din natura

Plantele medicinale au efect benefic in tratarea inflamatiei si infectiilor oculare de tip conjunctivita, blefarita, sindromul ochiului uscat. Aceste afectiuni sunt frecvente pe timpul verii, favorizate de expunerea la clorul sau diversele microorganisme prezente in apa din piscina sau stranduri.

Conjunctivitele pot fi de natura virala, microbiana sau alergica. Mediul poluat (inclusiv fumul de tigara), praful, suprasolicitarea ochilor prin orele multe petrecute in fata calculatorului, razele UV, toate pot actiona negativ asupra ochiului si pot afecta vederea. In cazul in care folosim remediile naturale pentru ochi, cu efect emolient, antiinflamator, decongestionant, calmant, antiseptic, de preferat este sa administram coliruri naturale gata preparate in farmacii. Ele contin extracte de afin, silur, fenicul, albastrele, hamamelis, musetel, galbenele si se instileaza (picatura cu picatura) una-doua picaturi in fiecare ochi, de doua-trei ori pe zi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Intensive, care acţionează ca un adjuvant în tratamentul alergiilor şi conjunctivitelor alergice.

Ce plante folosim

Daca utilizam remediile acasa, trebuie respectate metode stricte de igiena. De asemenea, este necesar sa consultam medicul oftalmolog; ulterior, terapiile naturiste trebuie recomandate si supravegheate de medicul apifitoterapeut. Cele mai utilizate remedii pentru tratarea problemelor oftalmologice sunt:

  • Silurul este una dintre cele mai eficiente plante utilizate in caz de conjunctivita si blefarita. Se foloseste intern si extern, infuzie sau tinctura pentru spalaturi oculare (dimineata si seara) sau aplicarea de comprese pe pleoape; se poate administra o infuzie combinata, de silur cu apa de trandafiri.
  • Albastrelele au efect calmant si decongestionant. Se pot face bai oculare sau se pot folosi comprese.
  • Galbenelele sunt utile in caz de conjunctivita, blefarita, ochi obositi si suprasolicitati, sub forma de comprese cu infuzie.
  • Sucul pur de aloe vera are efect antiinflamator. Se instileaza in fiecare ochi cate o picatura de gel proaspat de aloe vera, recoltat de la plante mai mari de trei ani.
  • Castravetele, sub forma de felii aplicate pe pleoape, reduce inflamatiile.
  • Omega-3 este un remediu cu care nu puteti da gres atunci cand vine vorba despre blefarita. Acizii grasi Omega-3 reduc impactul simptomelor blefaritei si imbunatatesc sanatatea generala. Exista doua modalitati principale prin care puteti creste aportul de acizi grasi Omega-3, suplimente sau alimente. Pentru prima varianta avem farmaciile, pentru cea de-a doua, alimentele precum semintele de in, nucile, pastravul, tonul sau somonul.
  • Ceaiul verde este bogat in acid tanic, ce ajuta in lupta cu infectiile, calmeaza mancarimile si reduce pungile de sub ochi. In plus, contine o varietate de substante nutritive si antioxidanti, contribuind la sanatatea generala a ochilor. Spalati ochii cu infuzie rece, iar plicurile racite si umede se aplica pe pleoape si se lasa 10-15 minute.
  • Musetelul este cunoscut pentru proprietatile sale antiiritante, antiinflamatoare si antimicrobiene, care il fac eficient in tratarea conjunctivitei. Proprietatile sale calmante ajuta la reducerea rosetii, iritatiilor si pungilor de sub ochi.

Conjunctivita alergica, cea mai comuna forma de alergie oculara

secundara_plante_ochi_inainte de ALTE REMEDII EFICIENTE

Alte remedii eficiente

In caz de blefarita si conjunctivita, sunt utile compresele aplicate pe pleoape cu infuzie concentrata de patlagina, albastrele, sunatoare, galbenele. Pentru ochii obositi, iritati, sunt indicate compresele cu infuzie din petale de trandafiri; uleiul de trandafiri este util in caz de blefarita – se ung pleoapele inflamate, de doua-trei ori pe zi.

Compresele cu infuzie concentrata sau macerat din coada-soricelului se recomanda pentru conjunctivite catarale si blefarite, in combinatie cu galbenele, silur, albastrele. La fel de utile sunt si compresele cu ulei de lavanda diluat in apa, aplicat sub forma de comprese pe pleoape. Seva de vita-de-vie proaspat recoltata are efecte foarte bune in caz de inflamatii oculare.

Pentru sindromul de ochi uscat (diminuarea pana la disparitia lacrimilor), se pot face spalaturi sau se pun comprese cu infuzie de silur, albastrele, galbenele. Nu uitati, compresele cu infuzii de plante se mentin pe pleoape 20-30 de minute.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.