Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

8 cele mai folosite plante si proprietatile lor vindecatoare

26 ianuarie 2012
Share

Plantele medicinale fac parte din cultura si traditia fiecarei tari, inca din cele mai vechi timpuri, de cand omul a cautat diverse metode de tratament pentru raceli, probleme digestive sau depresie. Veti fi surprinsi sa aflati ca plantele pe care le folositi in mod regulat pentru a da alimentelor diverse arome au proprietati uimitoare de vindecare.

Acestea sunt usor de cultivat in propria casa, astfel incat sa le aveti la indemana ori de cate ori trebuie sa gatiti sau sa va preparati un ceai. Iata, asadar, care sunt beneficiile unor astfel de plante pentru sanatate.

 

1. Proprietatile terapeutice ale rozmarinului

Este folosit de mii de ani in medicina traditionala chineza ca tonic cerebral. Rozmarinul contine uleiuri volatile care ajuta la stimularea activitatii si vigilentei creierului. Unul dintre compusii sai este cineolul. S-a demonstrat pe soarecii de laborator ca mareste capacitatea de a strabate labirinturi. Asa ca, sariti peste cafea si asigurati-va nivelul de energie cu rozmarin. Rozmarinul ajuta, de asemenea, la digestie si intareste sistemul imunitar. Folositi-l in ceai, asociat cu carnea de pasare in supe sau ca odorizant energizant in casa.

Sfaturi pentru cultivare: rozmarinul trebuie sa creasca langa o fereastra insorita si ar putea avea nevoie chiar de suplimentarea luminii. Este sensibil la prea multa apa, asa ca pastrati-l mai pe uscat.

 

2. Calitatile terapeutice ale mentei

Menta de toate felurile este considerata una dintre cele mai versatile plante in medicina traditionala chineza. Menta are multiple proprietati medicinale: imbunatateste tranzitul intestinal, calmeaza spasmele, linisteste stomacul si amelioreaza gazele. Intr-o cultura marcata de o dieta necorespunzatoare si, implicit, de o digestie defectuoasa, menta poate fi cel mai bun prieten. In plus, este bogata in antioxidanti care sustin, de asemenea, o vedere buna si „curata” ficatul, ajutand la eliminarea toxinelor din organism. Baut cu o jumatate de ora dupa masa, ceaiul de menta asigura buna functionare a digestiei.

Sfaturi pentru cultivare: menta este o planta usor de crescut, dar aveti grija sa o cultivati intr-un ghiveci separat.

 

3. Oregano – beneficii terapeutice

Cand va este frig sau aveti gripa, faceti o infuzie de oregano si inhalati vaporii, ce au proprietati antibacteriene, antivirale si decongestionante. Aceasta planta creste imunitatea, ajuta la digestie si previne balonarea.

Sfaturi pentru cultivare: oregano are nevoie de multa lumina sa creasca. Trebuie tinut la fereastra, cu lumina directa sau afara.

 

4. Proprietatile vindecatoare ale salviei

Medicina traditionala chineza foloseste de mult timp salvia pentru a ajuta la prevenirea pierderii functiei mentale care vine odata cu varsta. S-a demonstrat ca salvia ajuta la cresterea oxigenarii cortexului si la imbunatatirea capacitatii de concentrare. Salvia este buna si pentru digestie. O puteti folosi la supe si la prepararea mancarurilor din carne de pasare.

Sfaturi pentru cultivare: salvia poate fi putin mai dificil de cultivat. Este foarte sensibila la udat excesiv, deoarece este mai predispusa la mucegai decat alte plante medicinale.

 

5. Proprietatile curative ale arpagicului

Face parte din aceeasi familie cu ceapa si usturoiul si a fost folosit de-a lungul timpului in tratamentele naturale, deoarece contine o cantitate substantiala de vitamina C si minerale esentiale, cum ar fi potasiu, calciu, fier si acid folic. In medicina chineza, acesta este utilizat pentru a preveni respiratia urat mirositoare, pentru calmarea durerilor de stomac sau de spate, pentru imbunatatirea circulatiei periferice defectuoase si ca decongestionant nazal.

Sfaturi pentru cultivare: arpagicul este destul de usor de cultivat, deoarece nu are nevoie de lumina la fel de mult ca alte plante medicinale.

 

6. Busuiocul – calitati terapeutice

O planta specifica bucatariei italiene, al carei miros ne poate energiza, contine multa luteolina, bioflavonoid care protejeaza ADN-ul celular de radicalii liberi, potrivit studiilor de specialitate.

Sfaturi pentru cultivare: busuiocul poate fi mai dificil de cultivat, recomandate fiind lunile calde si luminoase de vara.

 

7. Coriandrul – o planta cu multiple proprietati vindecatoare

Stimuleaza sistemul imunitar si regleaza digestia. Uleiul de coriandru este indicat in caz de reumatism, colici si nevralgie, iar din seminte se poate face o pasta in cazul in care suferiti de ulcer bucal, ulceratii ale pielii si eruptii.

Sfaturi pentru cultivare: coriandrul este destul de greu de crescut. Semanati semintele de intr-o tava la mica adancime.

 

8. Patrunjelul – calitati curative

Este folosit ca remediu in China pentru ficat si curatarea ochilor. Patrunjelul contine luteolina si exista dovezi ca ajuta la protejarea ochilor de radiatiile UV si de glicozilare, proces prin care moleculele de zahar se leaga de proteine, afectand retina. Vechea reteta folosita ca remediu pentru a proteja vederea este un amestec de suc de telina, menta si patrunjel si trebuie folosit proaspat.

Sfaturi pentru cultivare: patrunjelul nu are nevoie de foarte mult soare, dar creste incet.

In afara de utilizarea lor la gatit, toate plantele mentionate pot fi folosite si pentru a face ceaiuri: combinate sau ca atare. De exemplu, pentru a face un ceai care ajuta digestia si previne balonarea, puneti cate o lingurita de menta, rozmarin, oregano, coriandru, salvie si busuioc intr-o cana cu apa fiarta timp de cinci minute.

 

 

Text: Corina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.