Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Conjunctivita alergica, cea mai comuna forma de alergie oculara

7 aprilie 2011
Share

Noul sezon aduce cu sine, pe langa vremea frumoasa, si o serie de probleme de sanatate, printre care se numara si conjunctivita alergica. Aceasta reprezinta inflamatia conjunctivei expusa la actiunea factorilor externi, manifestarea cea mai frecventa a fenomenelor de hipersensibilizare la nivelul ochiului.

Prin cresterea gradului poluarii si din pricina fumului de tigara care amplifica sensibilitatea la alergeni, incidenta conjunctivitei alergice este in crestere.

Aceste mecanisme normale de protectie se exacerbeaza si devin distructive la contactul cu substantele straine (alergeni). Severitatea si durata simptomatologiei sunt dependente de statusul imunologic individual si de incarcatura antigenica a expunerii. Rinoconjunctivita alergica este forma cea mai frecventa, fiind declansata de contactul cu alergenii prezenti in aer (polen, praf, lana, par etc.). Se disting doua forme: sezoniera si perena.

Cele mai intalnite forme de conjunctivita sunt: rinoconjunctivita alergica, conjunctivita primavaratica si gigantopapilara, keratoconjunctivita atopica.

Conjunctivita sezoniera se manifesta in special prin prurit

Conjunctivita sezoniera (febra fanului) este alergia la polen, ce debuteaza bilateral cu episoade acute de lacrimare, prurit (mancarimi), intepaturi, arsuri, congestie conjunctivala, acompaniate de rinoree si stranut. Simptomul specific este reprezentat de prurit. La pacientii deja sensibilizati (cu teren atopic), ce pot asocia astm si rinita alergica, declansarea episodului acut se realizeaza in cateva minute de la contactul cu alergenul. Simptomatologia se amelioreaza pana la disparitie odata cu indepartarea alergenului, tratamentul local si/sau general, in anumite cazuri. Factorii favorizanti sunt zilele calduroase cu vant, poluarea si umiditatea crescuta.

Conjunctivita perena, prezenta pe parcursul intregului an

Conjunctivita perena este declansata de alergenii prezenti in praful din casa sau detritusurile insectelor si animalelor. Intensitatea simptomatologiei este moderata comparativ cu cea a conjunctivitei sezoniere. Tratamentul este profilactic si curativ, local si general, adaptat severitatii simptomelor. Profilactic, se recomanda evitarea contactului cu sursele alergene identificate, igiena riguroasa a locuintei, a lenjeriei de pat, a covoarelor, perdelelor, jaluzelelor. De asemenea, este indicat lucrul in interior in zilele calduroase cu vant sau purtarea de masti in exterior. In cazurile mai grave, concediul de odihna trebuie programat in locatii cu expunere minima la polen, cum este malul marii.

Care este tratamentul?

Curativ, se poate realiza o desensibilizare specifica daca alergenul a fost identificat.

Tratamentul local utilizeaza in puseul acut vasoconstrictoare, instilatii (de 3-4 ori/zi), antihistaminice (de 2 ori/zi), combinatii de vasoconstrictoare cu antihistaminice (de 4 ori/zi), stabilizatoare ale degranularii mastocitare (de 3-4 ori/zi), antiinflamatoare nesteroidiene (de 3-4 ori/zi). Doar in anumite cazuri se apeleaza la antiinflamatoarele steroidiene.

Tratament general cu antihistaminice, in functie de gravitatea simptomelor

Lacrimile artificiale sunt benefice prin diluarea si indepartarea (spalarea) alergenilor si a mediatorilor chimici ai inflamatiei, prezenti la nivelul suprafetei oculare. Stabilizatoarele degranularii mastocitare topice existente la ora actuala sunt mai eficace administrate profilactic decat in puseul acut, efectul lor declansandu-se lent. In cazul tratamentului local, se poate asocia tratament general (sistemic) cu antihistaminice (1-2 tablete/zi), in functie de gravitatea simptomatologiei.

 

Keratoconjunctivita primavaratica apare frecvent in jurul varstei de 5 ani

Keratoconjunctivita primavaratica este o forma aparte de conjunctivita sezoniera bilaterala, ce apare predominant la baieti, in jurul varstei de 5 ani. Aceasta are caracter autolimitativ la pubertate. Afectarea corneei imbraca mai multe forme: keratita punctata superficiala, eroziuni, placi epiteliale, cicatrici subepiteliale.

Tratamentul este profilactic, realizandu-se cu stabilizatori ai degranularii mastocitelor (de 4 ori/zi), cu cel putin o luna inaintea debutului simptomatic. Pot fi asociate antiinflamatoare nesteroidiene si vasoconstrictoare in puseul acut. Cazurile grave necesita antiinflamatoare steroidiene.

Persoanele cu dermatite atopice pot dezvolta keratoconjunctivita atopica

Keratoconjunctivita atopica este o forma ce apare la pacientii cu dermatite atopice. Simptomatologia este asemanatoare keratoconjunctivitei primavaratice. Din cauza imunitatii scazute, aceste persoane au o susceptibilitate crescuta la suprainfectie cu virusuri (herpes simplex), dar si cu bacterii (stafilococul auriu). Tratamentul este similar keratoconjunctivitei primavaratice, la care se suplimenteaza topice antivirale si antimicrobiene in cazul aparitiei conjunctivitei infectioase.

Dr. Daniela Predoi,

Medic primar oftalmologie,

Doctor in medicina,

Centrul Medical Medsana,

www.medsana.ro, 021/9607

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.