Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Degenerescenta maculara, un pericol la orice varsta

Cosmin Anghel, consultant: dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic specialist medicina de familie
1 octombrie 2008
Share

Una dintre cele mai comune cauze ale vederii slabe este ceea ce se numeste “degenerescenta maculara”. Aceasta este cauza orbirii si a altor probleme de vedere, in procentaj de 50%. In mod obisnuit, cei afectati sunt persoane de peste 60 de ani, dar forma genetica a bolii poate afecta si persoane tinere sau chiar copii, cunoscuta drept maladia Stargardt. Asa ca, n-ar strica sa va faceti un control oftalmologic.

Degenerescenta maculara inseamna deteriorarea maculei, o mica arie a retinei, la nivelul fundului (capatului) ochiului, care ne permite sa vedem clar detaliile fine ori sa indeplinim activitati precum cititul si sofatul. Cand aceasta nu functioneaza corect, vederea centrala poate fi afectata de incetosare, pete negre sau distorsiuni. Altfel spus, degenerescenta maculara afecteaza abilitatea de a vedea la distanta sau aproape si poate face ca anumite activitati sa devina dificile sau imposibile. Desi scade vederea in portiunea centrala a retinei, nu afecteaza vederea periferica. De exemplu, puteti vedea conturul ceasului, dar nu puteti distinge ora. Degenerescenta maculara, singura, nu conduce la orbire totala.

Imbatranirea, un factor ridicat de risc

La varstnici, degenerescenta maculara apare ca parte a procesului de imbatranire. Exista insa diferite tipuri de probleme maculare, cea mai frecventa fiind degenerescenta maculara legata de varsta. Nu se cunoaste exact cauza de aparitie si niciun tratament nu a avut efect uniform. Afectiunea cu pricina e cauza principala de pierdere severa a vederii la persoanele de peste 65 de ani. Majoritatea oamenilor o au sub forma „uscata”, fiind produsa de imbatranire, dar si de subtierea tesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc de obicei treptat. In schimb, forma „umeda” apare in aproximativ 10% din cazuri si este rezultata in momentul formarii vaselor de sange anormale sub retina. Din aceste vase noi se scurge fluid sau sange si afecteaza vederea centrala. In acest caz, pierderea vederii este rapida si severa.

Un ochi afectat, altul nu

Pe de alta parte, degenerescenta maculara, indiferent de forma, determina simptome diferite si este greu observabila in stadiul initial. Uneori, vederea e afectata numai la un singur ochi, in timp ce la celalalt ea poate fi pastrata pentru multi ani. Cand sunt afectati ambii ochi, pierderea vederii centrale poate fi observata mult mai rapid. Primele simptome care trebuie sa va alarmeze sunt: cuvintele de pe o pagina care apar voalate, daca in centrul campului vizual apare o zona intunecata sau goala, ori daca liniile drepte apar distorsionate. In prezent, se estimeaza ca, la nivel global, aproximativ 130 de milioane de oameni sufera de aceasta boala. In Romania nu exista o asemenea estimare, dar se presupune ca ea afecteaza aproape 1 million de persoane. In ceea ce priveste tratamentul, posibilitatile terapeutice sunt restranse.

Tu cum stai cu vederea?
Oftalmologii recomanda verificarea, pe cat posibil zilnica a vederii, folosind testul Amsler, intrucat puteti gasi schimbari pe care altfel nu le-ati fi observat. Iata cum se foloseste testul Amsler:
Purtati ochelarii de citit si tineti textul in fata la 20-25 cm, la lumina buna; Acoperiti-va un ochi; Uitati-va direct cu ochiul neacoperit la punctul din mijloc al paginii; Cand va uitati direct la punctul central, fiti atenti daca toate liniile sunt drepte sau anumite zone sunt distorsionate, voalate sau intunecate; Repetati procedura cu celalalt ochi; Daca vreuna din zonele paginii pare ondulata, voalata sau intunecata, prezentati-va imediat la doctor!
Ultimele studii arata ca pigmentul macular din retina, un cumul de compusi galbeni din fructe si legume, poate preveni pierderea vederii in ceea ce-i priveste pe oamenii in varsta. Un nivel concentrat e continut de fructele si plantele verzi ori portocalii (spanacul, broccoli, fasolea verde, porumbul, graul, piersicile).

Chirurgia laser opreste boala, dar nu o trateaza!
Anumite tipuri de degenerescenta maculara „umeda” pot fi tratate prin chirurgie laser, o procedura de obicei scurta si nedureroasa. Chirurgia laser, dar si terapia fotodinamica utilizeaza o raza focalizata de lumina ca sa incetineasca sau sa stopeze scurgerea din vasele de sange, care afecteaza macula. Aceasta procedura determina pastrarea vederii la stadiul respectiv, dar nu este un tratament care determina revenirea vederii la normal. In ciuda tratamentului medical, multi oameni cu aceasta afectiune oftalmologica se confrunta cu o anumita pierdere a vederii. Ca sa va ajute la adaptarea la niveluri mai scazute ale vederii, oftalmologul va poate prescrie ochelari speciali.

Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Doina Tacorian,
oftalmolog Policlinica Batistei
021/212.90.62

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.