Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Diplopia sau vederea dubla

6 septembrie 2013
Share

Vederea dubla (diplopia) este un simptom ce trebuie luat in considerare foarte serios. Unele cazuri de diplopie sunt minore, insa unele necesita atentie medicala de urgenta. Atunci cand deschizi ochii si vezi o singura imagine clara, are loc un proces automatic care depinde de multe arii din sistemul vizual.

Aceste arii trebuie sa functioneze impreuna simultan astfel:

  • Corneea este fereastra clara a ochiului. Are functia de a capta lumina.
  • Cristalinul este in spatele pupilei si ajuta, de asemenea, la captarea luminii catre retina.
  • Muschii ochiului – muschii extraoculari – fac miscarile de rotatie ale ochiului.
  • Nervii transmit informatia vizuala de la ochi catre creier.
  • Creierul este locul unde se proceseaza informatia vizuala de la ochi.

O problema la oricare dintre aceste parti poate duce la vedere dubla.

 

Vederea dubla nu este normala si trebuie luate masuri imediat

Problemele corneei cauzeaza, de obicei, vederea dubla intr-un singur ochi. Acoperind ochiul afectat, vederea dubla dispare. Suprafata anormala a ochiului distorsioneaza lumina, cauzand vedere dubla. Deteriorarea se poate produce in mai multe feluri:

  • Infectii ale corneei (herpes zoster)
  • Cicatrici corneale
  • Uscaciunea corneei

Problemele cristalinului. Cataracta este cea mai frecventa problema a cristalinului care cauzeaza vederea dubla. Daca o cataracta este prezenta la ambii ochi, atunci imaginile de la ambii ochi vor fi distorsionate. Cataracta poate fi corectata prin chirurgie mini-invaziva.

Problemele muschilor. Daca un muschi de la un singur ochi este slabit, acel ochi nu se poate misca simultan cu ochiul sanatos. Aceste probleme ale muschilor pot fi rezultatul mai multor boli, precum miastenia gravis (boala autoimuna care blocheaza stimularea muschilor de catre nervii craniei) sau boala Basedow Graves (boala a tiroidei ce afecteaza muschii ochiului, unde vederea dubla apare ca o imagine deasupra alteia).

Problemele nervilor. Exista mai multe conditii care afecteaza nervii ce controleaza muschii ochilor si duc la vedere dubla, precum:

  • Scleroza multipla afecteaza nervi din orice parte a creierului sau a maduvei spinarii. Daca nervii ce controleaza muschii ochiului sunt afectati, atunci apare vederea dubla.
  • Sindromul Guillain-Barre este o conditie a nervilor care determina slabiciune progresiva. Cateodata, vederea dubla este primul simptom.
  • Diabetul necontrolat poate duce la afectarea nervoasa a unui ochi si, in consecinta, la vedere dubla.

Problemele creierului. Nervii controleaza conexiunile dintre ochi si creier, iar vederea dubla poate fi chiar din creier. Afectiunile care determina aceste lucruri includ accidentele vasculare cerebrale, anevrismele, tumorile, migrenele, tensiunea intracraniana.

 

Care sunt simptomele in diplopie?

Vederea dubla poate aparea fara simptome. Dar, depinzand de cauze, pot fi prezente si alte simptome, precum aliniere anormala a unui ochi sau a ambilor, durere a ochilor in timpul miscarii lor, durere in jurul ochilor, dureri de cap, greata, slabiciune a ochilor, pleoapa cazuta.

 

Cum se pune diagnosticul diplopiei?

Vederea dubla care apare brusc trebuie investigata de urgenta. Cu atat de multe cauze serioase posibile, este important sa descoperiti cauza imediat. Medicul oftalmolog va utiliza multiple metode pentru diagnostic: analize de sange, un examen fizic sau examene imagistice, precum tomografie computerizata sau RMN. Totusi, cele mai eficace metode pentru diagnostic, sunt informatiile pe care le puteti oferi in legatura cu debutul vederii duble: daca v-ati lovit la cap, daca ati suferit un accident de masina, daca vederea dubla se inrautateste seara sau cand sunteti obosit ori daca ati asociat si alte simptome.

 

Care este tratamentul?

De cele mai multe ori, descoperind cauza, vederea dubla poate disparea dupa tratarea acesteia. Daca, insa, nu poate fi indepartata, exista tratamente care ajuta persoanele sa traiasca cu aceasta conditie. Cateodata, este necesar sa purtati ochelari speciali pentru a micsora vederea dubla.

 

 

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

Sursa: Webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.