Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cum folosim corect picaturile de ochi

28 noiembrie 2011
Share

Daca utilizati des picaturi de ochi pentru a calma roseata sau iritatiile, trebuie sa invatati in primul rand cum sa le intrebuintati corect, astfel incat sa evitati infectiile oculare. Picaturile sunt extrem de eficiente in tratarea ochilor uscati, iritati sau rosii, insa este foarte important sa le folositi asa cum trebuie.

Picaturile de ochi contin in general o substanta conservanta ce reduce riscul infectiilor. Cea mai frecventa modalitate prin care o persoana poate contamina intregul flacon de picaturi este prin atingerea picuratoarei cu genele, astfel bacteriile pot patrunde in flacon. In ceea ce priveste utilizarea picaturilor de ochi pe termen lung, puteti sta linistit, deoarece acest lucru este sigur daca urmati cateva reguli de baza.

Ce fel de picaturi vi se potrivesc?

Pe piata exista doua tipuri de picaturi: cele care combat roseata si lacrimile artificiale.

  • Lacrimile artificiale. Exista mai multe tipuri de lacrimi artificiale, insa daca aveti ochii uscati, cel mai bine este sa apelati totusi la un medic specialist in cazul in care lacrimile artificiale nu va usureaza senzatia de iritatie si uscaciune.
  • Calmarea rosetii. Majoritatea oamenilor folosesc picaturile de ochi pentru a scapa de roseata. De obicei, aceste picaturi decongestioneaza ochii, asadar le puteti folosi in urma orelor petrecute la piscina, de exemplu. Daca alegeti acest tip de picaturi, asigurati-va ca urmati instructiunile de pe flacon si ca nu le folositi prea des sau prea multe zile la rand, pentru ca iritatia si roseata se pot inrautati.

Iata cateva sugestii pentru a aplica usor si corect picaturile:

Pasul 1: Spalati-va foarte bine pe maini!

Pasul 2: Lasati usor capul pe spate, privind in sus si asezati-va in fata oglinzii!

Pasul 3. Agitati flaconul!

Pasul 4. Trageti cu degetul aratator pleoapa de jos, departand-o de globul ocular!

Pasul 5. Lasati sa curga cateva picaturi de-a lungul pleoapei, apasand usor flaconul!

Pasul 6. Clipiti pentru a raspandi picaturile in tot ochiul!

Atata timp cat varful flaconului nu atinge genele sau pielea, nu va avea loc niciun transfer de bacterii. Toate sticlutele care contin picaturi de ochi au si o data de expirare. Desi cam toate contin conservanti, ele expira dupa aproximativ un an si nu isi mai fac efectul pe deplin. De aceea, este indicat sa aruncati sticluta veche si sa achizitionati alta noua.

Sfatul medicului specialist este foarte important

Daca purtati lentile de contact si nu simtiti niciun fel de ameliorare dupa utilizarea picaturilor, cel mai indicat este sa apelati la un medic specialist. Daca intrebuintati picaturile de ochi conform instructiunilor, insa roseata si iritatia nu dispar, un consult este mai mult decat necesar. Nu utilizati mai multe picaturi decat este recomandat si nu abuzati de ele, pentru ca pot cauza noi iritatii. In momentul in care mergeti la medic, luati picaturile pentru a le arata si acestuia. Oricum, in cele mai multe cazuri, daca folositi picaturile conform instructiunilor si va luati precautiile necesare, puteti sta fara grija.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.