Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergie sezoniera… nu credeam c-ai sa mai vii!

25 septembrie 2018
Share
Alergie sezoniera… nu credeam c-ai sa mai vii!

Alergiile sezoniere sunt suparatoare si apar atunci cand sistemul imunitar lupta impotriva alergenilor din mediul inconjurator, eliberand histamina si dand nastere unor simptome neplacute. Printre cele mai frecvente alergii de toamna se numara cele la sporii de mucegai, la polenul de ambrozie, la acarieni.

Este important sa identificati factorii declansatori si simptomele, pentru a putea manageria problema cu succes. Este posibil sa va confruntati cu dureri de cap, stranut, congestie nazala, umflaturi la nivelul pleoapelor, respiratie dificila, suieratoare, eruptii sau urticarii, mancarime in gat, insomnie, lipsa de concentrare, iar in cazurile severe poate aparea anafilaxia (reactie severa ce poate pune viata in pericol).

Mucegaiul, pericol pentru sanatate

Iubim peisajele de toamna si frunzele ruginii purtate de vant, insa odata cu acel covor care se asterne si cu ploile, care este posibil sa nu mai conteneasca, sporii de mucegai se dezvolta in voie. Persoanele care sufera de astm vor observa ca simptomele se vor agrava. De asemenea, din cauza diferentelor de temperatura, timide la inceput de toamna, mucegaiul poate aparea si in interior.

Timpul petrecut in natura

Pentru ca ne face placere sa ne bucuram de peisajul despre care aminteam, avem tendinta de a petrece mai mult timp in aer liber, astfel simptomele se pot exacerba. Asta nu inseamna ca trebuie sa stati in casa, ci doar sa fiti mai atenti. Cantitatea de polen este mai mare dimineata devreme, pana-n ora 10:00, asa ca evitati, pe cat posibil, sa parasiti casele. Daca gradinariti sau iesiti la jogging, faceti dus dupa si bagati hainele direct in masina de spalat.

Alergia la polenul de ambrozie

medicatie alergii

Medicatia nu trebuie intrerupta

Una dintre greselile pe care o fac adesea persoanele cu alergii este ca renunta la tratament imediat ce observa o ameliorare a simptomelor. Este nevoie de 2-3 zile pentru ca tratamentul sa-si faca efectul, iar nivelul de polen variaza in functie de vreme si de presiunea atmosferica. Asadar, urmati tratamentul complet la indicatia alergologului.

Alergiile sezoniere. 8 trucuri pentru a reduce simptomele

Lasati alergenii la usa!

Probabil ca nici nu va dati seama de acest lucru, insa de cele mai multe ori substantele cu potential alergen sunt plimbate de afara in casa. Vestea buna este ca puteti evita acest lucru. Iata cum:

  • daca aveti animale de companie pe care le scoateti la plimbare, este indicat sa le stergeti pe labute si sa le periati inainte de a intra in casa; se pot urca pe canapea, in pat si pot raspandi, astfel, alergenii;
  • incaltamintea trebuie tinuta intr-o incapere separata sau intr-un dulap, pentru ca polenul si mucegaiul pot fi aduse in casa chiar pe talpile pantofilor;
  • daca locuiti in apropierea strazilor aglomerate aerisiti seara, in niciun caz atunci cand bate vantul.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.