Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergia la animalele de companie: cum o combatem?

28 noiembrie 2014
Share

Reactiile alergice sunt favorizate de o multitudine de molecule, in special de proteine, ce sunt denumite “alergeni”. Toti cainii au alergeni in saliva, piele si urina. Indiferent de lungimea firului de par sau de rasa, nu exista vreun caine hipoalergenic.

 

Nu lungimea firului de par reprezinta problema

Particulele de pe piele reprezinta cei mai frecventi alergeni. Acestea se ataseaza de parul animalelor si sunt transferati la om. Insa nu lungimea parului este problema. Cainii cu parul lung nu favorizeaza reactiile alergice mai mult decat cei cu parul scurt. Insa, unele rase de caini lasa mai putin par fata de altele. Mai putin par de animale in casa inseamna mai putine alergii. De asemenea, unele persoane sunt mai sensibile la alergeni fata de altele.

Cand vine vorba de a fi alergen, caracteristicile individuale ale unui caine conteaza mai mult decat rasa acestuia. De exemplu, cainii cu matreata au mai multi alergeni. Rasele de caini care sunt mai predispuse la o probleme ereditare de acest gen includ: cocker spaniol, basset hounds, dachshunds, labrador si golden retriever.

 

Acarienii in zonele in care cainii isi petrec timpul

Daca stranutati, s-ar putea sa nu fie din cauza cainelui. Acarienii – cel mai mare alergen pentru oameni – se afla in zonele din casa in care cainele isi petrece cel mai mult timp. Este o idee buna sa inlocuiti culcusul in care acesta doarme o data pe an.

 

Nu exista pisici hipoalergenice

Saliva pisicilor contine multi alergeni. La fel ca si in cazul cainilor, nu lungimea parului este problema. Unele rase de pisici, precum Siberiene sau Albastru de Rusia, sunt considerate a fi mai putin alergene. Insa nu exista ideea ca o pisica nu poate cauza o alergie unei persoane predispuse la aceasta afectiune.

 

Care sunt simptomele alergiei la caine?

Daca sunteti alergic la caine, atunci simptomele pe care le aveti sunt comune cu cele ale altor alergii:

  • Tuse si wheezing (respiratie suieratoare)
  • Ochi iritati si rosii
  • Rinoree si nas infundat
  • Stranut
  • Reactii cutanate (la nivelul pielii)

Testele cutanate sau de sange pot determina cauza alergiilor dumneavoastra. Este bine sa va testati, deoarece puteti fi alergic la polen sau la mucegai, si nu la animalele de casa.

 

Cum putem combate alergia la animalele de companie?

Chiar daca exista un membru al familiei alergic , aproximativ 25% dintre familii pastreaza animalul de casa. Insa, daca animalul de companie va face sa stranutati sau sa prezentati simptomele enumerate anterior, puteti sa:

  • Tineti animalul de companie departe de dormitor
  • Va jucati cu animalul afara, si nu in casa
  • Va spalati pe mani dupa ce il mangaiati
  • Spalati cainele cel putin o data pe saptamana
  • Eliminati covoarele si presurile din casa

 

Cum faceti alegerea de a cumpara un animal de companie?

Este o buna idee sa observati reactiile copiilor la tipul de animal pe care doriti sa-l cumparati. Duceti-va copiii acasa la cineva care are un astfel de animal si lasati-i sa se joace cu  acesta, desi nu este o siguranta ca alergia nu va aparea. Daca va stiti copilul alergic, dar sunteti hotarat sa cumparati un animal, cel mai bine este sa lasati copilul sa petreaca timp cu acesta si sa observati daca apar unele reactii alergice.

Alergiile si astmul nu reprezinta o problema minora. Daca aveti un copil ce are o alergie serioasa la animale, cea mai buna solutie ramane sa-i gasiti cainelui sau pisicii o noua casa. Chiar daca faceti acest lucru, dureaza 6 luni sau mai mult pentru a curata casa de alergeni.

 

Alergia la animalele de companie: cum o combatem?Optati pentru animale ce nu provoaca alergii

Daca un membru al familiei face parte din cele 10% dintre persoanele cu alergie la caini, luati in considerare varianta de a adopta animale fara blana sau pene. Incercati o broscuta testoasa sau pesti. Insa, trebuie sa luati in considerare si faptul ca nici aceste animale nu sunt lipsite de riscuri. Animalele exotice sau broscutele testoase au fost asociate cu salmonella sau alte afectiuni.

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.