Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Boala celiacă: 4 alimente care conţin gluten şi ar trebui evitate

5 octombrie 2022
Share
Exclusiv online
Boala celiacă: 4 alimente care conţin gluten şi ar trebui evitate

Boala celiacă, celiachia sau intoleranţa la gluten este caracterizată printr-o atrofiere a vilozităţilor mucoasei intestinului subţire şi favorizată de absorbţia glutenului. Celiachia poate creşte riscul apariţiei altor afecţiuni, inclusiv a bolilor autoimune, osteoporozei, a pneumoniei, chiar şi a intoleranţei la lactoză.

Există peste 300 de simptome şi orice parte a corpului poate fi afectată de această afecţiune. Simptomele sunt destul de nespecifice şi pot varia de la o persoană la alta, afectând mai ales copiii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Simptomele intoleranţei la gluten

Dacă în trecut boala celiacă era considerată o afecţiune doar a copilăriei şi apărea cam după 6 luni de la introducerea glutenului în alimentaţie, fiind caracterizată prin malabsorbţie şi anemie, ulterior, boala a fost recunoscută și la adulţi, unde sunt prezente adesea manifestări digestive estompate, intermitente sau extraintestinale şi dureri osoase. Însă, celiachia poate fi și asimptomatică.

În cazul persoanelor cu predispoziţie genetică, glutenul (proteina din grâu, secară şi orz) stimulează sistemul lor imun într-un mod anormal, ceea ce duce la malabsorbţia substanţelor nutritive din alimente şi, în special, a fierului, calciului şi acidului folic.

Intoleranta la gluten: stiti care sunt simptomele?

Care este tratamentul pentru intoleranţa la gluten

Tratamentul în boala celiacă este unul nutriţional, cu dietă strictă, fără gluten. Excluderea glutenului din alimentaţie asigură, la majoritatea pacienţilor, vindecarea mucoasei intestinale şi evitarea complicaţiilor acestei afecţiuni, precum apariţia bolii celiace refractare.

boala celiaca, alimente gluten, intoleranta la gluten, tratament intoleranta la gluten,

Alimente de evitat

Pe lângă paste, pâine, produse de patiserie care conţn grâu, secară şi orz, mai există patru alimente despre care se spune că ar conţine gluten ascuns şi ar trebui evitate:

1. Ciupercile

Ciupercile sunt foarte gustoase şi pot fi un înlocuitor foarte bun al cărnii, pentru persoanele vegetariene. Însă nu multă lume ştie că acestea sunt cultivate, de cele mai multe ori, pe culturi de paie de secară, dar uneori şi de grâu.

Ce legatura exista intre boala celiaca si pneumonie

2. Căpşunele

Agricultorii găsesc multe întrebuinţări paielor de grâu după cu acesta este cules. Căpşunele, de exemplu, sunt acoperite cu aceste paie, pentru a le proteja de frig.

3. Soia

De obicei, persoanele care cultivă soia deţin şi culturi de grâu şi folosesc acelaşi echipament pentru a le îngriji şi culege.

Multe persoane au alergie la soia, iar unele dintre ele spun că seamănă cu reacţia pe care o fac la consumul de gluten. Acestea sunt predispuse la forme uşoare de dermatită herpetiformă, afecţiune autoimună a pielii care debutează între 30 şi 40 de ani.

4. Fasolea

La fel ca în cazul culturii de soia, şi persoanele care cultivă fasole sau linte cultivă şi grâu lângă, pe acelaşi pământ sau în apropiere. La anul, agricultorii le vor cultiva invers, pentru a „creşte bine şi frumos”. 

După stabilirea diagnosticului și instituirea dietei fără gluten, pacientul trebuie să meargă periodic la control la medicul gastroenterolog, pentru a se asigura că tratamentul dă rezultate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.