Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergii sezoniere? Atentie la ce mancati

6 aprilie 2022
Share
Alergii sezoniere? Atentie la ce mancati

Stiati ca exista alimente si bauturi care va pot inrautati simptomele alergiilor de primavara? Cea mai buna metoda de a va proteja este sistarea consumului acestora pentru o perioada.

Asemanarea dintre proteinele continute de anumite alimente si cele din polen poate pacali sistemul imunitar. Drept raspuns, acesta declanseaza atacul impotriva corpurilor straine. Rezultatul: inrautatirea simptomelor specifice alergiilor. Statisticile spun ca una din cinci persoane cu alergii la ambrozie si aproape 70% dintre cele cu alergii la mesteacan sufera de alergii alimentare, manifestate de obicei ca sindrom de alergie orala (SAO). Care produc furnicaturi, mancarimi sau umflarea buzelor. De obicei, reactia nu dureaza mult (in jur de 30 de minute). Iata care sunt alimentele la care ar trebui sa fiti atenti daca aveti probleme.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Telina

Potrivit American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, primavara, polenul de mesteacan este probabil vinovatul principal pentru durerile in gat si congestia nazala de care suferiti. De aceea, in acest anotimp, se recomanda evitarea consumarii alimentelor care contin proteine asemanatoare polenului. Motivul: aceste proteine pot deruta sistemul imunitar. Astfel, pot aparea simptome similare alergiei la polen. Telina este un aliment recunoscut pentru agravarea alergiei la polen de mesteacan. In aceste conditii, se recomanda sistarea temporara a consumului.

Dieta persoanelor cu alergii respiratorii

Varza murata

Alimentele fermentate contin niveluri ridicate de histamine, care pot provoca mancarime, lacrimarea ochilor, congestie si secretii nazale. Daca va numarati printre persoanele asupra carora polenul are acelasi efect, consumul acestor alimente poate inrautati lucrurile. Vestea buna este ca pietele sunt deja pline de verdeturi, pe care le puteti transforma intr-o salata delicioasa, care sa va faca sa nu simtiti lipsa muraturilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care combate oboseala, întăreşte rezistenţa organismului şi sprijină procesul de învăţare şi memorare.

Migdalele

Aceste fructe in coaja lemnoasa exacerbeaza simptomele produse de alergiile respiratorii. De aceea, specialistii ne recomanda sa evitam migdalele pana la toamna. Pe post de gustare, ca substitut pentru migdale, nutritionistii recomanda fructele uscate.

Alcoolul

Cercetatorii suedezi au descoperit ca in cazul persoanelor care sufera de astm alcoolul poate duce la aparitia emfizemului si alergiilor, a stranutului si a secretiilor nazale. Probabil pentru ca alcoolul este bogat in histamine. Femeile au fost de doua ori mai susceptibile decat barbatii. Se pare ca vinul (atat cel rosu, cat si cel alb) este cel mai mare declansator. In plus, vinul si berea contin si sulfiti, vinovati, de asemenea, de provocarea reactiilor alergice si inrautatirea astmului.

Rosiile

Din pacate, este recomandat ca persoanele cu alergie la ambrozie sa amane introducerea rosiilor in dieta sau sa sisteze pentru o perioada consumul acestora. Altfel, risca exacerbarea reactiilor cauzate de alergie, dintre care amintim: furnicaturi ale gatului, uscaciunea gurii, mancarimi sau lacrimarea ochilor.

Bananele

Surprinzator poate pentru unii, banana, supranumita si „hrana perfecta” nu este deloc recomandata celor cu alergii de primavara, mai ales celor cu alergie la polen, in special cel de ambrozie. In plus, bananele sunt pe lista fructelor care pot declansa un sindrom alergie orala (SAO).

Alergii sezoniere? Atentie la ce mancati

Iaurtul

Excesul de mucus este adesea o problema care vine „la pachet” cu alergiile de sezon, iar lactatele, precum iaurtul, pot agrava problema. Pe scurt, mucusul indeparteaza substantele straine din organism, iar iaurtul provoaca ingrosarea mucusului. Astfel, alergenii sunt indepartati mai greu din sistem.

Ciupercile

Histaminele sunt produse de organismul uman, fiind prezente si in produsele alimentare. Acestea va pot declansa anumite reactii alergice, mai ales daca aveti sensibilitate la mucegai (o ciuperca microscopica). De aceea, ciupercile pot provoca cresterea histaminei, ceea ce duce la crize de stranut si alterarea starii generale.

Alimentele picante

Specialistii le sugereaza persoanelor „cu probleme” sa stea departe de alimentele picante in perioadele cu polen din plin. Alimentele picante aduc un plus de histamine, care, combinate cu cele „de afara”, creeaza furtuna perfecta a simptomelor.

8 tipuri de alergii care interactioneaza

Patrunjelul

Daca aveti alergie la arin sau mesteacan, ar fi bine sa evitati patrunjelul in perioada de varf a alergiilor de primavara. Acesta accentueaza simptomele.

Ceaiul de musetel

Daca va ganditi sa beti un ceai cald pentru a va calma tusea cauzata de alergie, evitati musetelul. Acesta agraveaza simptomele provocate de alergia la polenul de ambrozie.

Alimentele crude

Adeptilor dietelor de tipul „raw” (crude), care sufera de alergii de sezon, le este indicata revizuirea obiceiurilor alimentare. Produsele crude provoaca reactii alergice mai puternice decat cele preparate termic, din cauza pesticidelor si a altor impuritati.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.