Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii naturale pentru alergiile respiratorii

3 mai 2011
Share

Primavara este anotimpul in care se declanseaza in primul rand alergiile respiratorii, ce imbraca multiple forme de manifestare, printre care rinita alergica, faringo-laringita alergica, astmul bronsic alergic. Insa desi par dificil de tratat, alergiile respiratorii pot fi ameliorate si cu remedii naturale.

Tot in aceasta perioada pot aparea si alergiile alimentare la fructele de sezon (capsuni, zmeura). Cu toate ca acestea sunt un rezervor important de vitamine, minerale si substante antioxidante, fiind foarte valoroase pentru sanatatea organismului, au un potential alergen ridicat. In cazul persoanelor sensibile, pot declansa alergii.

In ultimii ani alergiile au devenit o problema de sanatate din ce in ce mai frecventa, care afecteaza persoanele de orice varsta, inclusiv copiii, devenind tot mai greu de tratat. De aceea noi va invitam sa aflati care sunt remediile naturale pentru alergiile respiratorii!

 

Mesteacanul si coada-soricelului, adjuvante in alergiile respiratorii

Alergiile respiratorii se manifesta prin stranut repetat, senzatie de mancarime la nivel nazal, faringian si ocular, rinoree apoasa, senzatie de nas infundat, tuse seaca si stare de nervozitate. In afara tratamentului medicamentos, exista anumite plante care au actiune detoxifianta si depurativa, cu rol benefic in atenuarea simptomelor alergiei respiratorii: urzica, papadia, mesteacanul, brusturele, trei-frati-patati, coada-soricelului. Aceste remedii naturiste se pot administra singure sau in diverse combinatii, sub forma de ceaiuri, tincturi sau comprimate. Tratamentul este indicat 15-20 de zile sau in scop profilactic, inainte de aparitia sezonului specific alergiilor respiratorii.

 

Gemoterapia, eficienta in scop profilactic si curativ

Deosebit de utile si eficace sunt preparatele gemoterapice, in special in desensibilizarea organismului si prevenirea aparitiei crizelor alergice:

  • Extractul din muguri de coacaz negru, cu actiune de tip „cortizon-like”, deci cu efect sigur antiinflamator si antialergic;
  • Extractul din muguri de mesteacan pufos;
  • Extractul din mladite de maces;
  • Extractul din muguri de fag.

In caz de criza de astm bronsic, sunt recomandate extractele din muguri de coacaz negru si din muguri de calin.

Combinatiile gemoterapice pentru alergiile respiratorii se administreaza astfel: cate 50 ml din fiecare produs, timp de 2-3 luni, dupa care se face o pauza de 15-30 de zile. Toate acestea la indicatia medicului fitoterapeut.

 

Patrunjelul, urzica si papadia amelioreaza simptomele alergiilor

Totodata, se poate consuma patrunjel, deoarece are proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice importante, atat sub forma de salata (se toaca o legatura de patrunjel si se adauga ulei de masline si lamaie), cat si sub forma de suc de patrunjel (proaspat preparat), timp de 10-15 zile. Urzica are proprietati detoxifiante, utile in caz de alergii: este recomandat consumul plantei zilnic, chiar si sucul proaspat stors, timp de aproximativ 30 de zile, cat mai putin preparata termic. Infuzia din frunze de urzica se prepara din o lingurita de frunze la o cana de apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi, timp de 20-30 de zile. Papadia are actiune diuretica, depurativa si se consuma sub forma de salate din frunze proaspat culese, la care se adauga ulei de masline si lamaie.

 

Solutiile saline si spray-urile cu apa de mare sterila, indicate in rinita alergica

O tehnica recomandata de medici, cu rol in diminuarea manifestarilor rinitei alergice, este spalarea foselor nazale cu solutie salina sau folosirea spray-urilor cu apa de mare sterila. In cazul alergiilor alimentare, se pot administra extractele din muguri de coacaz negru si din mladite de rozmarin.

Pentru o imunitate puternica si pentru prevenirea aparitiei alergiilor, trebuie sa consumati multe legume si fructe proaspete, cereale, produse ale stupului, vitamine si minerale din surse naturale.

Dr. Ruxandra Constantina,

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie,

Centrul Medical MEDAS,

www.med-as.ro, Call Center: 021/9232

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.