Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Anghinarea, remediu natural pentru probleme digestive

Andrei Cioată; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, verywellhealth.com, oceanmist.com, realsimple.com, healthline.com, health.com
15 decembrie 2023
Share
Anghinarea, remediu natural pentru probleme digestive

Anghinarea nu se utilizează doar în gastronomie, ci și în medicina alternativă. Datorită faptului că această plantă are un conținut ridicat în compuși fitochimici cu activitate biologică, benefici atât în prevenția, cât și tratarea anumitor afecțiuni, consumul regulat de anghinare este asociat cu o gamă variată de beneficii asupra organismului. În special când vine vorba de probleme de ordin digestiv, consumul de anghinare poate ameliora semnificativ simptomele diferitelor boli. Tot mai mulți specialiști în domeniu își îndreaptă atenția asupra a noi alternative terapeutice, și din acest punct de vedere plantele reprezintă o sursă inepuizabilă de compuși cu efecte majore.

Anghinarea – informații generale

Anghinarea (Cynara scolymus) este o plantă erbacee care aparține genului Cynara. Perioada în care înflorește este vara-toamna. Deși crește și în mod sporadic, este cultivată în special pentru solzii inflorescenței și pentru receptaculul floral utilizat în gastronomie. În prepararea anumitor produse terapeutice naturale, se utilizează în special rădăcinile și frunzele acestei plante. Astfel, consumul de anghinare, dincolo de alternativa culinară, care nu este chiar pe placul oricui, poate fi făcut și sub formă de ceaiuri, tincturi, pulberi, sucuri și capsule cu anghinare. Tratați termic, bulbii de anghinare își pierd din compușii fitochimici cărora li se datorează efectele terapeutice.

În părțile vegetative ale acestei plante se găsesc mai multe tipuri de compuși fitochimici despre care se cunoaște că prezintă proprietăți biologic active:

  • Polifenoli și flavonoide: compuși cu potențial antioxidant, care susțin apărarea împotriva speciilor toxice reactive de oxigen și azot;
  • Principii amare: stimulează secreția biliară și, astfel, susțin detoxifierea hepatică și o digestie sănătoasă, eficientă;
  • Minerale: calciu, potasiu, fosfor, fier, sodiu;
  • Enzime: compuși de origine vegetală care susțin procesul de digestie și promovează, astfel, absorbția mult mai eficientă a anumitor nutrienți;
  • Cinarina: un compus vegetal special care prezintă importante efecte hipolipemiante (scade nivelul lipide din sânge);
  • Vitamine: în special din complexul B, dar și vitamina C, esențiale pentru imunitate și pentru sănătatea sistemului nervos, vitamina A;
  • Fitosteroli: compuși de origine vegetală cu efect hipocolesterolemiant.
anghinare, anghinarea, colesterol, hepatic, digestiv,

Beneficiile consumului de anghinare asupra sănătății sistemului digestiv

Indiferent de formă, consumul de anghinare este asociat cu o gamă variată de proprietăți asupra sănătății. În cele ce urmează, vor fi prezentate câteva beneficii pe care consumul de anghinare le are asupra sănătății sistemului digestiv.

Îmbunătățește nivelul de colesterol din sânge

Extractul din frunze de anghinare are un efect benefic asupra nivelurilor de colesterol. Conform unui studiu în care dieta participanților a fost suplimentată cu extracte din frunze de anghinare, timp de 5-13 săptămâni, s-a observat o reducere semnificativă a nivelurilor de LDL-colesterol și colesterol total. De asemenea, extractul din frunze de anghinare are efect și asupra nivelului de trigliceride, observându-se o reducere cu până la 22% a concentrației în urma consumării de extract de anghinare. Frunzele de anghinare conțin luteolină, compus antioxidant care previne oxidarea colesterolului, principala etapă în procesul de formare a plăcii de aterom.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis BilActiv Anghinare; un supliment alimentar care conţine extract standardizat de anghinare, cu rol în buna funcţionare a ficatului şi a întregului sistem digestiv. Este un bun adjuvant pentru digestie.

Îmbunătățește funcția și sănătatea hepatică

Extractul din frunze de anghinare poate proteja ficatul împotriva leziunilor toxice și poate chiar să promoveze biosinteza de nou țesut hepatic. De asemenea, stimulează producția bilei, compus care ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare de la nivel hepatic. Într-un studiu, extractul obținut din frunze de anghinare s-a observat că are potențialul de a reduce inflamația și apoptoza de la nivel hepatic la șoarecii cu steatoză hepatică non-alcoolică. Alte studii susțin că suplimentarea cu extract din anghinare ar putea duce la reducerea nivelului enzimelor hepatice (TGO, TGP și altele).

anghinare, anghinarea, colesterol, hepatic, digestiv,

Susține sănătatea și integritatea sistemului digestiv

În anghinare se găsește o cantitate mare de fibre, care susțin sănătatea tractului digestiv. Există studii care susțin o legătură directă între aportul crescut de fibre vegetale și riscul semnificativ redus de cancer colorectal. Fibrele vegetale susțin integritatea microbiomului intestinal, previn constipația și stimulează motilitatea intestinală, prevenind acumularea de gaze și balonarea. În anghinare se găsește și inulină, un tip de fibră vegetale care acționează drept prebiotic. Despre anghinare se crede că ar putea ameliora și simptomele indigestiei, greața și arsurile la stomac.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin. Ajută la menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Poate ameliora simptomele sindromului de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune care afectează sistemul digestiv, caracterizându-se prin dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipație și flatulență. Într-un studiu amplu, s-a observat că persoanele care au consumat extract din frunze de anghinare de-a lungul a șase săptămâni au prezentat o îmbunătățire a simptomelor. Anumiți compuși din anghinare prezintă proprietăți antispastice, susținând astfel motilitatea intestinală normală. De asemenea, extractul din anghinare are un efect pozitiv și asupra microbiomului intestinal, implicat în menținerea și asigurarea unei dinamici digestive normale.

Ajută la menținerea homeostaziei glicemice

Extractul din frunze din anghinare ar putea juca un rol important în menținerea glicemiei la un nivel normal, la persoanele care suferă de hiperglicemie și patologii asociate. Acest lucru pare a se datora faptului că fibrele vegetale din anghinare încetinesc absorbția glucozei și, implicit, duc la un răspuns glicemic redus al organismului. În sinergie, deoarece îmbunătățește și nivelul de colesterol și trigliceride, consumul regulat de anghinare asigură o dinamică metabolică mult mai eficientă. Cinarina, un compus de origine vegetală întâlnit în anghinare, prezintă efecte cu potențial hipolipemiant, iar enzimele din plantă asigură o digestie mult mai eficientă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Efi-Digest; un supliment alimentar cu activitate enzimatică ridicată, pe bază de pancreatină, util în ameliorarea tulburărilor digestive cauzate de excesul culinar; îmbunătăţirea digestiei.

anghinare, anghinarea, colesterol, hepatic, digestiv,

Alte proprietăți care susțin sănătatea sistemului digestiv

Anghinarea se folosește pe scară largă în medicina tradițională și homeopată, fie ca metodă de tratament, fie ca alternativă de ameliorarea a simptomelor asociate unei boli. Se folosește în:

  • tratarea diareei cronice;
  • tratarea și ameliorarea simptomelor hemoroizilor;
  • tratarea vomismentelor;
  • tratarea constipației (în special sucul din această plantă);
  • tratarea afecțiunilor hepatice (ceaiul);
  • teducerea stărilor de balonare, meteorism abdominal, arsuri gastrice și flatulență.

Anghinarea protejează ficatul de acțiunea toxică și nocivă a radicalilor liberi, datorită faptului că are un conținut ridicat în antioxidanți naturali. Chiar dacă organismul dispune de mecanisme necesare pentru a neutraliza acțiunea radicalilor liberi, aportul exogen de antioxidanți naturali, în esență, reprezintă o alternativă excelentă de a susține lupta împotriva acestor compuși. Acești radicali au un potențial toxic semnificativ. Sunt implicați în procesul inflamator, îmbătrânirea celulelor și deteriorarea acestora, stresul oxidativ având implicații directe și în oncogeneză. Din acest motiv, suplimentarea exogenă cu antioxidanți naturali este deosebit de benefică.

Anghinarea, contraindicații

Cu toate acestea, există anumite situații în care anghinarea ar putea fi contraindicată. Principala situație este cea în care o persoană are alergie la această plantă (atât în formă naturală, cât și în formă prelucrată). Se recomandă ca femeile însărcinate sau care alăptează să nu consume, sub nicio formă disponibilă, această plantă. Datorită faptului că anghinarea prezintă potențialul de a îmbunătăți fluxul biliar, se recomandă ca persoanele cu obstrucție biliară sau calculi biliari să evite preparatele pe bază de anghinare. În cele din urmă, anghinarea ar trebui să fie doar o parte integrantă dintr-o dietă sănătoasă, bogată în principii vegetale benefice pentru sănătate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.