Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Tuse seaca sau productiva? Remedii eficiente

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
27 septembrie 2022
Share
Tuse seaca sau productiva? Remedii eficiente

Schimbarile de temperatura bruste, diferentele de temperatura dintre zi si noapte, (re)adaptarea la colectivitate (gradinite, scoli, facultati) sunt cateva dintre provocarile toamnei la care organismul trebuie sa faca fata. Cand imunitatea este „depasita”, apar inflamatiile si infectiile respiratorii, de cele mai multe ori insotite si de tuse.

Sa nu uitam ca tusea este un act reflex, de aparare, produs prin iritarea mucoaselor cailor respiratorii. Este bine sa nu neglijam acest simptom, sa-l tratam inca de la inceput cu substante cu efecte mucolitice, expectorante dar, in acelasi timp, sa folosim si terapiile naturale. Orice tuse persistenta, fie ca este vorba despre copii sau adulti, trebuie sa ne atraga atentia si sa ne trimita la un consult de specialitate. Motivul poate ascunde o alta afectiune, mai grava: bronsita cronica si astmatiforma, BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), astm, cancer pulmonar.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena siropul de tuse Naturalis Bronhosuport. Beneficii: fluidifică secreţiile bronşice; elimină secreţiile bronşice în exces; hidratează mucoasa bucală; ajută la uşurarea respiraţiei.

Fiecare tip de tuse cu plantele ei

Tusea este de doua feluri: seaca (iritativa, neproductiva) si productiva. Pe cea seaca o tratam cu plante cu efect calmant, sedativ, emolient, iar pe cea de-a doua, cu plante care fluidifica secretiile si stimuleaza eliminarea expectoratiilor. Plantele se administreaza sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct) caldute, care se indulcesc cu miere de albine (de tei, de salcam sau poliflora), ce are efect antiseptic, antiinflamator, calmant si expectorant; tincturi; siropuri naturale; capsule; comprimate masticabile.

Semnul unei infectii respiratorii

Tusea seaca apare de obicei la inceputul unei infectii respiratorii sau este semnalul instalarii unei alergii respiratorii, a unei bronsite astmatiforme, chiar a unui astm bronsic, fiind iritativa, spastica. Plantele utile in cazul ei au efect calmant, emolient, bronhodilatator: patlagina, scai-vanat, lichen-de-piatra. Se utilizeaza sub forma de infuzie, decoct; ideale sunt ceaiurile caldute ce contin combinatii ale acestor plante.

In cazul tusei umede, se utilizeaza plante ce ajuta la fluidificarea si favorizarea eliminarii secretiilor bronsice, ce au efecte emolient, cicatrizant, antiinflamator: cimbru, ciubotica-cucului, podbal, nalba mare, muguri de pin si de brad, iarba mare, radacina de lemn-dulce, Grindelia, flori de tei, muguri de plop.

Propolisul, cel mai puternic antiinfectios natural

secundara_plante_tuse_inainte de Alte remedii utile

Alte remedii utile

  • Propolisul este un antibiotic natural deosebit de eficace. Se poate utiliza sub forma de tinctura, baton cu propolis sau comprimate pentru supt.
  • Sucul de lamaie obtinut prin stoarcerea unei lamai intr-un pahar cu apa calda si indulcit cu miere de albine. Se bea cu inghitituri rare.
  • O cana cu lapte fierbinte, indulcit cu miere, la care se adauga o lingura de sirop sau decoct de ceapa sau praz. Se consuma dimineata si seara.
  • Sucul de ridiche neagra, in amestec cu miere poliflora.
  • Compresele uscate cu sare calda aplicate pe piept sunt utile pentru tusea uscata. Pentru tusea productiva se pun cataplasme cu terci de mamaliga, branza de vaci. Cataplasmele cu alcool se prepara din proportii egale de alcool de 40 de grade si apa calda. Cu amestecul obtinut se stropeste sau se imbiba un prosop, care se aplica pe torace si se infasoara cu un alt prosop cald.
  • In cazul in care tusea seaca, iritativa, este provocata de alergii respiratorii, se administreaza plante cu actiune antialergica: trei-frati-patati, brusture, urzica, muguri de coacaz negru, muguri de plop.
Nota pentru articolul «Tuse seaca sau productiva? Remedii eficiente»:4.05/ 5 (19 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.