Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Hreanul, un remediu din batrani

Mircea Teodosiu, farmacist primar
13 decembrie 2017
Share
Hreanul, un remediu din batrani

In medicina populara hreanul este deseori folosit pentru stergerea petelor de pe piele si a pistruilor, insa, ca si remediu pentru sanatate, acesta are calitati recunoscute: stimuleaza aparatul digestiv si metabolismul, are efect expectorant, ajuta la combaterea migrenelor etc.

Hreanul este foarte bogat in saruri minerale, dintre care amintim sarurile de calciu, de magneziu, de sodiu, de potasiu, de fier, iar frunzele contin in plus vitaminele B si C. De asemenea, hreanul are in componenta sa si substante cu caracter antibiotic, precum si numerosi acizi organici.

Radacina, sau mai bine zis rizomul de hrean, contine ulei volatil si glicosizi sulfurati, care, prin radere, dau nastere unei substante denumita mirosina. Acesteia i se atribuie, printre altele, si proprietatile iritante ale plantei.

Prin sarurile sale minerale, hreanul actioneaza ca un sustinator enzimatic si ca stimulent al metabolismului. Intrucat elementele active ale acestuia se elimina prin plamani, hreanul ras si folosit ca un condiment la masa, ori amestecat in parti egale cu miere, are efect expectorant si decongestionant al cailor respiratorii.

Hreanul – remediu in medicina naturala

Sub forma rasa, hreanul are efect stimulant asupra aparatului digestiv, exprimat in cresterea poftei de mancare si a activitatii vezicii biliare (in cazul diskineziilor biliare). Prin accelerarea peristaltismului intestinal, hreanul este, in functie de cantitatea consumata, laxativ si purgativ. Acesta combate atonia digestiva.

Prin sarurile minerale pe care le contine, hreanul actioneaza ca un sustinator enzimatic si ca stimulent al metabolismului. Intrucat elementele active ale acestuia se elimina prin plamani, hreanul ras si folosit ca un condiment la masa, ori amestecat in parti egale cu miere, are efect expectorant si decongestionant al cailor aeriene superioare. Hreanul se foloseste cu succes in migrene si raceli.

Hreanul are in plus si o actiune exitant renala. Fiind diuretic, acesta ajuta la eliminarea nisipului si pietrelor de la rinichi, facandu-l activ fata de afectiuni tip guta sau calculoza.

In fine, sarurile minerale, dintre care mai ales cele de fier, ii confera hreanului calitati antianemice si remineralizante.

Pentru stergerea petelor de pe piele si a pistruilor, se procedeaza astfel: hreanul ras este macerat in otet timp de 5-6 zile. Cu lichidul rezultat, pe un tampon de vata, se freaca petele sau pistruii, de 2-3 ori pe zi sau cel putin seara.

secundara_hrean_inainte de Remedii naturiste cu hrean

Remedii naturiste cu hrean

In scop medicinal, hreanul se foloseste ca atare sau ras si amestecat cu otet. Din solutia obtinuta se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi. O alta metoda este sa amestecati solutia cu miere, in cantitati egale, din care se ia cate o lingurita pe zi. Hreanul se foloseste in urmatoarele situatii:

– in cazurile de hipertensiune arteriala, angina pectorala si circulatie deficitara a sangelui (se ia dimineata o lingurita de hrean cu miere cu o ora inaintea micului dejun);

– pentru combaterea tusei se poate folosi fie hrean ras, incalzit in cuptor cu zahar timp de 4-5 ore (pana se topeste zaharul), din care se ia cate o lingurita in crizele de tuse.

– impotriva nevralgiilor intercostale se pot aplica pe locul dureros cataplasme caldute cu hrean, care vor fi tinute numai 4-10 minute, pentru evitarea iritarii locului respectiv.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.