
Echinacea, „o colectie” de noua plante inrudite din America de Nord, este cel mai cunoscut supliment. Echinacea angustifolia, Echinacea pallida si Echinacea purpurea sunt cele mai comune specii recunoscute pentru valoarea lor medicinala.
Echinacea este una dintre plantele care si-au dovedit eficacitatea in ceea ce priveste cresterea capacitatii de aparare a organismului fata de diversi agenti infectiosi. Desi parerile sunt inca impartite in legatura cu beneficiile terapeutice ale acestei plante, exista studii stiintifice care ii atesta calitatile.
Echinacea creste imunitatea nespecifica
Persoanele care folosesc preparate ce contin aceasta planta au prezentat o rata a imbolnavirilor respiratorii mai scazuta cu aproximativ 50% fata de restul populatiei. De asemenea, simptomele bolii au fost mai putin severe, iar durata, mult diminuata, de 1 la 4 zile.
Echinacea prezinta in primul rand o actiune imunostimulatoare, creste imunitatea nespecifica a organismului, stimuland productia de interferon si limfocite.
Planta are calitati imunomodulatoare, antiseptice, depurative, este antifebrila, antivirala si antibacteriana. Totodata, scurteaza perioada de convalescenta.
Echinacea stimuleaza activitatea hepatobiliara
Echinacea ajuta organismul in lupta cu bacteriile, virusurile (in special raceli, gripe si virusul herpetic) si fungile. Este utila in caz de infectii respiratorii si genito-urinare, fiind un bun antibiotic natural. De asemenea, aceasta planta este indicata pentru sustinerea sistemului imunitar la pacientii care au cancer, dupa chimioterapie. Avand actiune antitumorala, poate incetini cresterea si diseminarea tumorilor (prin cresterea activitatii celulelor T limfocitare). Un alt avantaj este acela ca ajuta la detoxifierea organismului, stimuland activitatea hepatobiliara. Efectul de stimulare a capacitatii de aparare a organismului este potentat de asocierea cu zinc si vitamina C.
Tinctura, capsule, ceai, pulbere, in egala masura eficiente
Echinacea poate fi administrata sub forma de tinctura, capsule, ceai si pulbere.
Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 1-1,5 g/zi, repartizate in 2-3 prize, sau 1 lingurita de tinctura de 3 ori/zi. Proprietati terapeutice are si ceaiul, infuzia din 1 lingurita la 250 ml apa fiarta, 2-3 cani/zi. Cura dureaza intre 21 si 30 de zile, cu pauza 1 luna, dupa care se poate relua. Se pot face cure si de 10 zile, urmate 3 luni la rand.
Din pulberea de echinacea se ia 1 lingurita rasa, de 3 ori/zi, pe stomacul gol. Se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu apa.
Sucul de echinacea se administreaza pentru a preveni si vindeca infectiile virale sau microbiene, sau in curele pentru detoxifierea organismului. Se administreaza cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, timp de 3 zile. Dupa o pauza de alte 3 zile, se administreaza inca 3, timp de maximum 30 de zile.
Echinacea are actiune antiseptica, antibacteriana si cicatrizanta
In afectiunile dermatologice, echinacea este recomandata in caz de acnee, herpes, eczeme, psoriazis, in administrare interna sau externa.
Datorita efectelor antiseptic, antibacterian si cicatrizant, echinacea este indicata in tratarea diverselor rani, ulceratii, intepaturi de insecte, plagi infectate si furuncule. In aceste conditii se foloseste sub forma de gel sau crema. Unguentul de echinacea este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism, pentru masarea zonelor cu probleme.
Echinacea nu este recomandata copiilor sub 2 ani si persoanelor alergice, deoarece pot aparea reactii adverse. Pruritul este una dintre ele, la nivelul ochilor si gatului.
Contraindicatii in cazul tratamentului cu echinacea
Echinacea este contraindicata persoanelor care urmeaza tratamente imunosupresoare. De asemenea, in cazul bolilor autoimune (lupus eritematos, scleroza in placi, hepatita autoimuna, tiroidita Hashimoto), TBC si SIDA, in perioada activa. Contraindicata este si persoanelor cu leucemie, doar pe timpul tratamentului.
pentru un bolnav de miastenie ,care ia tratament mestinon, e recomandata echinacea?
Buna ziua,
Echinaceea nu are nici un fel de contraindicatie la persoanele care sufera de miastenie.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua,am 2 fetite de1an si 5luni respectiv 3ani si 4luni.Racesc f des o data la 3 sapt.Cea mica a facut pneumonie de 2ori in 2luni.Le-am dat tot felul de siropuri pt imunitate dar nu se vede nici un rezultat.Echinaceea este buna pt a nu mai raci atat de des?Celei mici ce-i pot da avand in vedere ca echinaceea este contraindicata copiilor sub2ani?Este si alergica la propolis.
Buna ziua,
Va recomand sa nu ii dati echinaceea fetitei cu atat mai mult cu cat stiti de existent unui teren alergic. In alta ordine de idei exista mai multe metode pentru a creste imunitatea copiilor. Printre acestea se numara:
-administrarea extractului de catina rosie timp de o luna (acest extract este bogat in vitamine si minerale capabile sa imbunatateasca sistemul imunitar)
-alimentatia echilibrata este poate unul din cei mai puternici aliati pentru sanatatea celor mici; incercati pe cat posibil sa le dati mancare gatita in casa; fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica acestea fiind si ele sursa de vitamine si antioxidanti; cat mai putine dulciuri, produse de patiserie sau mancare tip fast-food; sucurile carbogazoase sunt interzise fiind foarte importanta hidratarea corespunzatoare a celui mic cu apa sau ceaiuri de plante
-ceaiurile din mugur de pin, cimbru, frunze de menta, afine si arnica ajuta la tinerea la distanta a virozelor respiratorii
-si nu in ultimul rand cei mici trebuie invatati inca de la varste fragede cu activitatea fizica deoarece numai prin miscare organismul devine puternic si sanatos
Dr. Alin Popescu
Inteleg ca echinaceea este contraindicata in tiroidita Hashimoto. Pana sa aflu de asta, am luat echinaceea. Sunt o persoana foarte sensibila la curent, racesc foarte repede. Ce am voie sa iau pentru raceala ca sa nu fie in contradictie cu tiroidita H?
Buna ziua,
Tratamentul cu Echinacea indiferent de forma de prezentare a acesteia nu are nici un fel de efect asupra tiroiditei cronice autoimune (Hashimoto). Puteti lua cu incredere Echinacea atat preventiv cat si ca tratament in perioadele cand sunteti racita. In cazul in care aveti totusi retineri in ceea ce priveste acest produs puteti utiliza tinctura de propolis ca alternativa.
Dr. Alin Popescu
Multumesc frumos…
pt copil de 2,9 ani pot sa ii dau ceai de echinacee sau ce alt produs pentru intarirea imunitatii? m-am saturat sa apelez la antibiotice, pastile. E la cresa si din septembrie a avut amigdalita pultacee, rinofaringita, bronsita (asmatiforma – au zis la spital, desi toate analizele de sange IGE au iesit in limite normale), pneumonie, otita.
Buna seara,
De multe ori tratamentele antibiotice pot face mai mult rau decat bine astfel incat este o idee buna sa mai apelati si la remediile naturiste. Puteti folosi cu incredere echinaceea sub ce forma doriti (ceaiuri, capsule) cat si tincturile de propolis. Mare atentie la alimentatie. O alimentatie bogata in legume si fructe asigura necesarul de vitamine si minerale care ajuta la stimularea si intretinerea unei imunitati capabile sa lupte cu microbii cu care cei mici vin in contact.
Dr. Alin Popescu