Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Armurariul: o singura planta, beneficii multiple

Dana Saporan; Sursa: Mercola.com
4 iunie 2020
Share
Armurariul: o singura planta, beneficii multiple

Armurariu este o planta cu beneficii multiple pentru sanatate. Utilizat de peste 2.000 de ani, armurariul sau ciulinul-laptelui este renumit cu precadere datorita efectelor pozitive pe care le are asupra ficatului, „uzina” de detoxifiere a organismului. Insa beneficiile sunt departe de a se opri aici.

Desi principala sa actiune asupra organismului este cea hepatoprotectoare, armurariul (Silybum marianum) asigura multe alte beneficii sanatatii, in special datorita silimarinei, un grup de antioxidanti puternici (silibina, silidianina, silicristina) regasit in semintele acestei plante. Astfel, tot armurariul s-a dovedit a oferi protectie si impotriva cancerului, dar si cardiovasculara, promovand si sanatatea cerebrala. Iata, asadar, care sunt beneficiile armurariului asupra sanatatii.

Asigura protectie hepatica

Despre silimarina din armurariu se stie, in primul rand, ca este un puternic protector al ficatului, organ vital cu peste 500 de functii in organism. Printre altele, are actiune antifibrotica si impiedica atasarea toxinelor de receptorii membranelor celulare de la nivel hepatic. Astfel, este un aliat nepretuit in lupta contra afectiunilor hepatice generate de consumul de alcool (boala hepatica alcoolica), dar si a hepatitelor virale sau a bolilor generate de ingestia de toxine. Trebuie spus, totodata, ca antioxidantii din semintele de armurariu favorizeaza regenerarea celulelor hepatice.

Cauze care duc la deteriorarea ficatului

Protejeaza impotriva cancerului

Potrivit unui studiu publicat in 2015 in Journal of Natural Products, armurariul si compusii sai cu efecte antiinflamatoare ofera protectie si impotriva maladiilor canceroase, activand un proces similar celui specific curcuminei (turmeric) si galatului de epigalocatechina (EGCG) din ceaiul verde. Pe scurt, contribuie la inhibarea proceselor inflamatorii care determina proliferarea celulelor canceroase. S-a dovedit ca armurariul are o influenta benefica in cazul cancerelor de piele, de colon, renal, mamar, pulmonar, cervical.

Armurariu are si beneficii cardiovasculare

Mai putin cunoscut, dar la fel de important este si efectul cardioprotector al armurariului. Mai precis, administrarea sa determina cresterea nivelului de HDL-colesterol (colesterolul „bun”), reducand riscul de ateroscleroza. Silimarina din compozitie ar favoriza, totodata, scaderea tensiunii arteriale, alt factor de risc important in declansarea afectiunilor cardiovasculare.

beneficii armurariu

Regleaza glicemia

Diabeticii au si ei de castigat de pe urma armurariului. O cercetare ale carei rezultate au fost publicate in Phytotherapy Research a dezvaluit ca silimarina determina imbunatatirea profilului glicemic la pacientii cu diabet – scaderea semnificativa a nivelului hemoglobinei glicozilate, a glicemiei à jeun, dar si a LDL-colesterolului si trigliceridelor − comparativ cu pacientii carora le fusese administrat placebo. Tot armurariul ar asigura si un control mai eficient al nivelului glicemic la persoanele cu diabet, conform prestigioasei Clinici Mayo.

3 plante-minune pentru un ficat sanatos

Are proprietati neuroprotectoare

Demne de luat in seama sunt insa si beneficiile armurariului asupra sanatatii cerebrale. S-a dovedit ca are efecte neuroprotectoare, iar o serie de cercetari aflate in stadiu incipient sugereaza ca ar putea fi benefic si in maladia Parkinson si scleroza multipla. In plus, studii efectuate pentru moment doar pe animale indica faptul ca armurariul ar putea stopa formarea de placi de amiloid, proteina toxica legata de dezvoltarea bolii Alzheimer.

In perioada Sarbatorilor, marcata de abuzuri alimentare si de consumul de mancaruri grele, armurariul n-ar trebui sa va lipseasca din arsenal, dat fiind ca are un aport deloc neglijabil la reglarea digestiei si eliminarea tulburarilor locale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.