Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Alergie la polenul de ambrozie – simptome si remedii

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
8 septembrie 2023
Share
Alergie la polenul de ambrozie – simptome si remedii

Alergia la polenul de ambrozie (o buruiană perenă, anuală) reprezintă una dintre cele mai frecvente și mai rebele forme de alergie caracteristică lunilor august-noiembrie (dispare odată cu scăderea temperaturilor). Căldura și seceta sunt factori favorizanți ce măresc producția de polen de ambrozie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy; care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Toate persoanele care prezintă teren atopic, deci au predispoziție la alergii, trebuie să se prezinte la medicul alergolog și să efectueze teste alergologice (teste de sânge, teste cutanate) pentru identificarea rapidă a tipului de alergen care poate declanșa manifestările alergice.

Alergie la ambrozie – care sunt simptomele?

Manifestările alergice (de tip rinită și conjunctivită alergică) sunt puternice și trenante:

  • nas înfundat sau nas care curge (rinoree apoasă);
  • stranuturi repetate;
  • mâncărime la nivel ocular, nazal și faringian;
  • lăcrimarea ochilor;
  • tuse uscată.

Acestea se pot însoți de stare de anxietate, nervozitate, insomnii, dureri cap. Netratată corect și la timp, alergia la ambrozie poate declanșa crize de astm bronșic și are un impact negativ asupra vieții profesionale și sociale.

Trebuie să reținem că alergia la ambrozie este, de cele mai multe ori, o formă severă de alergie, care necesită tratament de lungă durată și cedează destul de greu la tratament: antihistaminice, cortizon inhalant sau pe cale orală, chiar injectabil, sprayuri nazale și oculare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena spray-ul nazal izotonic Assista Aquamare, o soluţie naturală de apă de mare destinată hidratării şi menţinerii igienei zilnice a nasului. 

remedii alergia la ambrozie

Remedii pentru a ameliora simptomele de alergie la ambrozie

Să nu uităm că alergia la ambrozie va apărea în fiecare an în lunile respective de polenizare la persoanele sensibile, deci este nevoie de o schemă de tratament de desensibilizare (care poate dura între 6 luni și 3 ani), începută la sfârșitul lunii octombrie. Terapiile naturiste, alături de o alimentație, sunt de ajutor.

  • în primul rând, alimentația trebuie să se bazeze pe legume și fructe proaspete, verdețuri; este indicat consumul de pătrunjel, ce are proprietăți diuretice, detoxifiante și antialergice, sub formă de salată sau suc de pătrunjel (proaspăt preparat), 10-15 zile; utile sunt și sucul de țelină, de spanac; la fel, infuzia din frunze de urzică, 2-3 căni pe zi, timp de 20-30 de zile; sau tinctura, 1 linguriță de 3 ori/zi, dar și infuzia din frunze de păpădie, 2-3 căni/zi.
  • hidratare adecvată cu apă, limonade, sucuri naturale (de citrice, de soc).
remedii alergia la ambrozie
  • foarte utilă în gestionarea simptomelor de alergie la ambrozie este utilizarea plantelor cu acțiune detoxifiantă, depurativă, antialergică; urzică, păpădie, mesteacăn, brusture, trei-frați-pătați, coada-șoricelului, aloe, soc, lavandă, lămâie, cătină, pir; atât în scop profilactic, pentru prevenirea declanșării crizelor alergice, cât și curativ, deoarece ajută la diminuarea intensității și severității simptomelor de alergie la ambrozie. Aceste plante se pot administra în diverse combinații, sub formă de ceaiuri, tincturi, comprimate.
  • Sunt benefice și extractele naturale de cătină, Cordyceps, Astragalus, Reishi, extractul din scoarță de pin, curcumina, gheara-mâței.
  • Pulberea sau sucul de orz verde, sucul de aloe, algele Chlorella și spirulina au acțiune detoxfianta și antilaergica.

Alte remedii pentru alergie la ambrozie

Rezultate deosebite la orice vârstă, durabile în timp, fără niciun fel de reacții adverse, se obțin și prin utilizarea extractelor gemoterapice, deoarece favorizează desensibilizarea persoanei, cu reducerea importanței simptomatologiei și a intervalului de apariție a crizelor de alergie la ambrozie.

Beneficiile surprinzatoare ale turmericului

Se pot folosi diferite asocieri din extracte din muguri de coacăz negru, din muguri de mesteacăn pufos, extracte din mlădițe de măceș sau din muguri de fag; în general, se fac cure periodice de 1-3 luni (de preferat înainte de apariția sezonului de alergie la ambrozie), numai la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Local, pentru diminuarea manifestărilor rinitei alergice, se pot folosi soluții ce conțin soluție hipotonă de apă de mare, filtrată microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice şi antiinflamatoare (coacăz negru, boswellia serrata, mentă, mușețel).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.