Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergiile şi oboseala: ce legătură există?

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
22 iulie 2022
Share
Alergiile şi oboseala: ce legătură există?

Primul pas în gestionarea unei alergii este testarea pentru a descoperi alergenul. Apoi împreună cu specialistul veţi descoperi care este cea mai bună modalitate de a gestiona simptomele. Multe persoane cu alergii se plâng şi de oboseală. Este oare posibil ca alergiile să vă facă somnoros?

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic; care contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi graşi nesaturaţi şi extracte naturale).

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar are o reacţie puternică la o substanţă care, în mod normal, nu ar trebui să declanşeze o reacţie. Aceste substanţe se numesc alergeni. De cele mai multe ori, alergenii cauzează apariţia unor simptome minore, precum: tuse, mâncărimi, strănut, iritaţii ale pielii şi curgerea nasului. Însă, pe lângă acestea, o alergie poate cauza şi oboseală.

alergeni, oboseală, alergii, oboseala,

Cum pot cauza alergiile oboseală?

Cele mai multe persoane cu nasul înfundat şi cu durere de cap pot avea tulburări de somn. În plus, alergia în sine poate determina apariţia unor reacţii chimice care vă pot face să vă simţiţi obosit. Lipsa de somn şi congestia nazală permanentă determină o stare de oboseală permanentă. Acest tip de oboseală poate fi asemănat cu o „ceaţă” a creierului, ce poate face dificilă concentrarea şi, astfel, efectuarea activităţilor zilnice acasă sau la locul de muncă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

alergeni, oboseală, alergii, oboseala,

Ce este de făcut?

Dacă vă număraţi printre persoanele care resimt oboseală cauzată de alergii, este bine să ştiţi că există mai multe metode prin care o puteţi ameliora. Printre acestea:

1. Descoperiţi alergenii

Primul pas în ameliorarea unei alergii este să identificaţi factorii declanşatori. Medicul alergolog vă va efectua nişte teste specifice (de sânge sau cutanate) pentru a identifica alergenii.

2. Limitaţi expunerea la alergeni

Odată ce aţi identificat alergenii, puteţi reduce expunerea la aceştia. De exemplu, dacă sunteţi alergic la anumite alimente evitaţi consumul acestora. Sau dacă aveţi alergie la polen este indicat să staţi în casă, pe cât posibil, atunci când cantitatea de polen din aer este ridicată. Dacă petreceți timp afară, este important să vă faceți baie și să vă schimbați îmbrăcămintea imediat ce intrați înăuntru. De asemena, afară vă va ajuta şi purtarea unei măşti. Potrivit Journal of Allergy and Clinical Immunology purtarea măştii poate reduce severitatea simptomelor, datorită puterii lor de filtrare, dar şi a faptul că inhalarea prin/în măscă generează aer cald și umed.

Oboseala cronică, vitamine şi minerale care vă pun în mişcare

alergeni, oboseală, alergii, oboseala,

3. Apelaţi la tratamentul medicamentos

Principala grupă de medicamente prescrise pentru o alergie este reprezentată de antihistaminice. Acestea reduc temporar simptomele alergiei, inclusiv oboseala. Unele antihistaminice, însă, pot cauza apariţia somnolenţei şi trebuie administrate seara, înainte de culcare. Nu uitaţi! Specialistul este cel care recomandă modul de administrare şi decide schimbarea dozelor tratamentului.

4. Injecţiile pentru alergii

Injecţiile pentru alergii (vaccinul antialergic) sunt considerate cel mai puternic tratament pentru simptomele alergiilor. Acestea presupun injectarea unei cantităţi mici de alergeni sub piele pentru a reduce reacţia alergică la aceştia. Vaccinul antialergic poate fi util şi în reducerea oboselii deoarece oferă o ameliorare rapidă a simptomelor.

5. Apelaţi la nebulizări

Unele persoane care suferă de alergii pot ameliora simptomele (printre care şi oboseală) folosind un aparat de nebulizare. Acesta presupune folosirea unei soluţii saline şi inhalarea aerosolilor generaţi de aparat. Metoda aceasta poate debloca nasul înfundat şi reduce umflarea cauzată de alergii. Prin urmare, poate ameliora şi oboseala.

Nota pentru articolul «Alergiile şi oboseala: ce legătură există?»:4.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.