Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Probioticele şi eficienţa lor în tratamentul rinitei alergice

Adelina Mariş; surse: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com
29 iulie 2022
Share
Probioticele şi eficienţa lor în tratamentul rinitei alergice

Din ce în ce mai multe persoane dezvoltă alergii, cum este, de exemplu, rinita alergică, iar problema poate avea de-a face cu lipsa bacteriilor bune – probiotice – în organism. Bacteriile din sistemul digestive au un rol important în digestie, dar ajută și sistemul imunitar. Mai exact, „învață” corpul cum să reacționeze la boli și alte substanțe străine. Mai putem spune despre probiotice că au rol esențial în producerea unui răspuns imunitar mai puternic la alergenii comuni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena spray nazal Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista; recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

Rinita alergică ne poate face să ne simțim ca într-o permanentă luptă cu o răceală, în special din cauza strănutului des și nasului care curge. Totuși, spre deosebire de răceala obișnuită, care este cauzată de un virus, rinita alergică este cauzată de alergenii din aer, cum ar fi praful, polenul, sporii de mucegai sau chiar blana animalelor de companie. Ce reușește să amelioreze starea care poate fi ca un coșmar pentru cel ce o resimte? Detaliem în următoarele rânduri despre probiotice și rolul lor în rinita alergică.

Despre probiotice si rolul lor

Mot-a-mot, probiotice înseamnă „pentru viață”. Sunt definite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite ca „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate ca parte a alimentelor, conferă o sănătate benefică, având ca efect producerea microflorei intestinale asupra gazdei”.

De reținut, probiotice şi prebiotice nu înseamnă acelaşi lucru. Acestea din urmă nu sunt culturi vii, ci fibre non-digestibile (carbohidrați), care au rolul de a susține bacteriile probiotice.

Dintre cele mai mai recunoscute bacterii probiotice sunt Lactobacillus şi Bifidobacteria. De asemenea, sunt frecvent întâlnite și Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia si Bacillus.

Rezultatele indică faptul că probiotice precum Lactobacillus și Bifidobacterium pot să prevină recidivele alergice, să atenueze severitatea simptomelor și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților cu rinită alergică. Acest lucru se întâmplă din cauza modulării sistemului imunitar prin inducerea producției echilibrate de citokine – mesageri hormonali (Th1 și Th2) responsabili pentru majoritatea efectelor biologice asupra sistemului imunitar, cum ar fi imunitatea mediată celular şi răspunsurile de tip alergic.

Prebiotice, probiotice, postbiotice sau simbiotice. Când şi de ce avem nevoie de ele

probiotice, rinita alergică, Lactobacillus și Bifidobacterium, strănut, congestie,

Despre rinita alergică

Rinita alergică, populară și sub denumirea de febra fânului, este o reacție alergică care provoacă strănut, congestie, mâncărimi și scurgeri nazale, dar și dureri în gât. Polenul, părul de animale, mucegaiul și insectele sunt pe lista „vinovaților” când ne referim la rinita alergică. Iar de cele mai multe ori manifestările febrei fânului sunt cât se poate deranjante pentru cei ce le experimentează. Așadar, o ameliorare a stării, cum pot ajuta unele probiotice, este ca o gură de oxigen pentru cei care suferă de afecțiuni precum rinita alergică.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Și asta putem să ne dăm seama imediat ce discutăm despre simptomele comune care se manifestă în cele mai multe dintre cazurile de rinită alergică, ce sunt dintre cele mai supărătoare:

  • strănut
  • nas curgător sau înfundat
  • mâncărimi de nas
  • mâncărimi la nivelul ochilor
  • ochii umezi
  • cearcăne
  • tuse
  • dureri de gât
  • dureri de cap frecvente
  • eczeme, piele extrem de uscată și senzație de mâncărime, care poate forma vezicule
  • urticarie
  • oboseală excesivă
probiotice, rinita alergică, Lactobacillus și Bifidobacterium, strănut, congestie,

Cei mai întâlniţi alergeni

De obicei, cei ce suferă de rinita alergică resimt unul sau mai multe dintre aceste simptome imediat după ce intră în contact cu un alergen. Unele simptome, cum ar fi durerile de cap recurente și oboseala, pot apărea numai după expunerea pe termen lung la alergeni. Și chiar dacă rinita alergică este recunoscută și despre febra fânului, trebuie reținut că febra nu este deloc printre simptome.

Dar cum se manifestă, mai exact, rinita alergică? Când corpul intră în contact cu un alergen, eliberează histamina, o substanță chimică naturală care va apăra organismul de alergen. Această substanță chimică poate provoca rinita alergică și simptomele acesteia, inclusiv curgerea nasului, strănutul și mâncărimea ochilor.

Iată lista de alergeni despre care poate fi vorba în rinita alergică:

  • polen
  • acarieni
  • păr de animale
  • saliva de pisică

În anumite perioade ale anului, polenul poate fi deosebit de problematic, fiind mai frecvent primăvara. Totodată, există și anumite ierburile și buruienile ce dau adevărate bătăi de cap vara și toamna celor ce suferă de rinita alergică.

probiotice, rinita alergică, Lactobacillus și Bifidobacterium, strănut, congestie,

Probioticele împotriva rinitei alergice: ce spun studiile?

Potrivit unor studii, unele probiotice pot contribui la ameliorarea sau tratarea diferitelor probleme de sănătate, cum este rinita alergică.

Rezultatele unor cercetări indică faptul că probiotice precum Lactobacillus și Bifidobacterium par să prevină recidivele alergice, să atenueze severitatea simptomelor și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților cu rinita alergică. Acest lucru se întâmplă cu ajutorul producția de cytokine – mici proteine de tip 1 și 2 (Th1 și Th2), ce joacă un rol esențial în reglarea sistemului imunitar, prin modularea răspunsurilor imunitare și inflamatorii.

Cu toate acestea, încă există preocupări privind utilizarea bacteriilor probiotice. Ele ar putea fi o modalitate eficientă și sigură de a preveni și/sau trata rinita alergică, dar mecanismele sale de bază rămân neclare.

Așadar, studiile clinice care utilizează probiotice în rinita alergică rămân în centrul cercetărilor viitoare pentru a permite o utilizare mai răspândită.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.