Revista care te menține sănătos

Știri

Îngrijirea pielii începe… din intestin!

Mădălina Cristea; surse: verywellhealth.com, acrjournals.onlinelibrary.wiley.com
3 noiembrie 2023
Share
Îngrijirea pielii începe… din intestin!

Dacă obișnuiți să utilizați rețelele sociale, cu siguranță v-au apărut în feed clipuri cu diferite persoane care consumă așa-numita glow drink. Influencerii sugerează că prin consumul acestei băuturi bogate în fibre precum mere, țelină și verdeață, au reușit nu doar să reducă balonarea, ci și să estompeze aspectul acneei chistice și să îmbunătățească starea generală a tenului. Deși cercetarea privind beneficiile popularei licori este încă la început, există o perspectivă promițătoare în ceea ce privește o nouă abordare de îngrijire a pielii. Ipoteza a fost adusă în discuție de Robyn Johson, specialist licențiat în nutrițe funcțională, în Georgetown, Texas, în timpul prezentării sale la conferința Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE). Totodată, țineți cont că nu tot ceea ce vedeți în social media este bun pentru dumneavoastră!

Amenințările unui regim alimentar restrictiv

„La baza pielii sănătoase stă alimentația adecvată”, explică nutriționista Johnson. Specialista a folosit de-a lungul timpului diferite tehnici alimentare ca parte a planului său de tratare a propriului diagnostic de psoriazis. Astfel, a descoperit că dietele restrictive nu sunt întotdeauna eficiente în gestionarea psoriazisului sau a eczemei. Ba din contră, ele pot duce la malnutriție și, implicit, chiar înrăutăți starea de sănătate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena RILASTIL XEROLACT PB. Aceasta este o emulsie concentrată şi cremoasă, cu absorbţie rapidă, pentru hidratarea şi regenerarea intensă a pielii. Produsul este recomandat în caz de piele foarte uscată, cu pete roșii, mâncărimi sau iritații. RILASTIL XEROLACT PB este potrivit oricărei vârste, de la bebeluşi la seniori.

prebiotice, probiotice, fibre, acnee, eczema, dermatita atopica, psoriazis, tratament boli de piele, microbiom, microbiota, intestin, ingrijirea pielii,

Mâncarea, cauză principală sau factor declanșator?

Ulterior, într-un comunicat de presă trimis publicației Verywell Health, Johnson a răsturnat mitul potrivit căruia alimentația este o cauză principală a problemelor cu pielea. De fapt, “Mâncarea poate fi un declanșator dacă microbiota și sistemul imunitar reacționează excesiv și creează un răspuns imunitar. În loc să dai vina pe mâncare, ar trebui să te concentrezi asupra mediului în care aterizează alimentele, adică asupra intestinului, consideră nutriționista.

Dintr-un studiu efectuat în 2015 de către specialiștii de la American Collage of Rheumatology rezultă o concluzie similară. Mai exact, pacienții diagnosticați cu psoriazis ar avea o „microbiotă intestinală alterată”. Dezechilibrul microbiologic din intestine cauzat de alimentația occidentală declanșează o inflamație cronică de grad scăzut care poate exacerba inflamația pielii. De aceea, unii specialiști în nutriție și boli de piele recomandă un model alimentar ce susține un microbiom intestinal divers, ca parte a unui plan mai amplu de a menține sănătatea pielii.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena RILASTIL XEROLACT ulei de spălare. Produsul este recomandat pentru spălarea zilnică a pielii sensibile, predispusă la uscăciune și mâncărime. Poate fi utilizat de întreaga familie.

prebiotice, probiotice, fibre, acnee, eczema, dermatita atopica, psoriazis, tratament boli de piele, microbiom, microbiota, intestin, ingrijirea pielii,

Rolul probioticelor și al prebioticelor în sănătatea pielii

În Journal of Biological Engineering și Journal of Immunology Research au fost publicate studii care duc la concluzii asemănătoare. Prin intermediul acestora, cercetătorii atrag atenția asupra faptului că simptomele psoriazisului și ale dermatitei atopice s-ar putea îmbunătăți prin administrarea probioticelor sub formă de suplimente alimentare.

De asemenea, cercetătorii japonezi de la Faculty of Human Nutrition, Seitoku University, Chiba, sugerează că prin consumul de băuturi din lapte fermentat ar putea poate fi redusă uscăciunea pielii. Aceste preparate, bogate în probiotice și prebiotice, conțin nutrienți care hrănesc microbiota din intestin.

„Alimentația de zi cu zi este una dintre cele mai bune sursă de bacterii intestinale bune”, a spus nutriționista Johnson. „Iaurtul și varza murată sunt bogate în probiotice, în timp ce fructele și legumele precum usturoiul, ceapa, fructele de pădure, fasolea și bananele” sunt surse bune de prebiotice, a completat ea.

În unele cazuri, hrana nu este suficientă, ci sunt necesare suplimente alimentare. Pentru ca acestea să aibă efect, este necesară o alimentație echilibrată și un stil de viață ordonat.

Dintr-un alt studiu publicat în Multidisciplinary Digital Publishing Institute descoperim că specialiștii recomandă consumul de alimente bogate în fibre. Microbiota poate transforma fibrele în acizi grași cu lanț scurt. Aceștia ajută la întărirea mucoasei intestinale, precum și a barierei cutanate.

Așadar, în unele cazuri, problemele cu pielea ale pacienților ar putea fi reduse dacă planul de tratament ar începe pornind de la intestin. Pe lângă vizita la dermatolog, ar putea fi utilă și vizita la gastroenterolog. Analiza compoziției microbiotei și evaluarea funcțională a tractului digestiv ar putea fi un bun punct de plecare în găsirea unui tratament adecvat pentru tratarea afecțiunilor pielii.

Foto: Shutterstock

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.