Revista care te menține sănătos

Știri

Romania sub epidemie de gripa: cand se inchid scolile si alte masuri de preventie esentiale

30 ianuarie 2019
Share
Romania sub epidemie de gripa: cand se inchid scolile si alte masuri de preventie esentiale

In Romania a fost declarata epidemie de gripa, in contextul in care zilnic numarul deceselor creste. Pana acum au fost inregistrate 54 de decese, printre care si un bebelus de doar 11 luni din Timis. Tinand cont de faptul ca saptamanile 7-13 ianuarie si 14-20 ianuarie au fost epidemice, datele asteptate de la Institutul National de Sanatate Publica pentru saptamana 21-27 ianuarie au fost decisive. Si aceasta saptamana a fost epidemica si astfel Ministerul Sanatatii a declarat oficial epidemia de gripa. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat interzicea vizitelor in spitale, in sectiile cu riscuri crescute. O alta recomandare, extrem de importanta, este pentru parinti care nu trebuie sa isi duca copiii in locuri aglomerate.

Cand se inchid scolile si gradinitele?

Ultimele date ale Ministerului Sanatatii arata ca la nivelul unităţilor şcolare a fost inregistrat un numar de 5.823 de imbolnaviri. Conform specialistilor, in cazul declararii epidemiei de gripa o unitate de invatamant va fi inchisa in momentul in care 20% sau mai mult dintre elevi absenteaza. In caz contrar, elevii vor continua sa mearga la cursuri. In alte cazuri, deciziile de suspendare a orelor de curs se pot aplica punctual, in functie de necesitate si pe o analiza facuta pe fiecare unitate scolara in parte.

Recomandarile Ministerului Sanatatii

Pentru a evita cresterea numarului imbolnavirilor si raspandirea virusului gripal Ministerul Sanatatii a facut publice o serie de reguli, care trebuie aplicate cu rigurozitate.

  • evitarea locurilor aglomerate (locuri de joaca, magazine, mijloace de transport in comun etc.), in special in cazul copiilor.
  • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa
  • izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemanatoare gripei
  • in cazul tusei si stranutului trebuie utilizate batiste de unica folosinta sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului
  • igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului
  • purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical
  • continuarea vaccinarii antigripale
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.