Revista care te menține sănătos

Știri

Usturoiul ar putea reduce nivelurile de zahăr și de colesterol din sânge

Mădălina Cristea; sursă: everydayhealth.com
13 iunie 2024
Share
Usturoiul ar putea reduce nivelurile de zahăr și de colesterol din sânge

Aliment, medicament și talisman desprins din folclorul european, usturoiul a strâns în jurul bulbului său o mulțime de utilizări interesante și mituri intrigante. Dacă încă nu v-a convins, cercetătorii chinezi vă oferă încă un motiv pentru a include această plantă perenă în alimentația dumneavoastră. Consumul de usturoi ar putea ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol și de zahăr din sânge, sugerează specialiștii. Concluzia lor a fost publicată recent în Nutriens.

Datorită proprietăților sale, usturoiul este folosit de mii de ani în medicina tradițională, dar și în bucătărie. Este recunoscut pentru beneficii precum întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei, scăderea tensiunii arteriale și chiar reducerea căderii părului. O meta-analiză amplă, realizată recent, ne oferă o imagine promițătoare asupra influenței benefice pe care usturoiul ar putea să o aibă nivelurilor de zahăr și de colesterol din sânge.

Studiile științifice confirmă beneficii cheie de-ale usturoiului

Analiza cercetătorilor chinezi reunește rezultatele a 29 de studii la care au luat parte peste 1500 de participanți. Specialiștii au luat în calcul doar studii randomizate controlate prin care au comparat grupuri care au consumat usturoi cu grupuri care au primit placebo. Abordarea este una de înaltă calitate, deoarece a respectat unul dintre cele mai importante standarde în materie de meta-analize.

Constatările experților confirmă ceea ce indică studiile anterioare. Consumul de usturoi ar favoriza reglarea nivelului de A1C. Testul de hemoglobină A1C (HbA1C) reprezintă o analiză de laborator care indică nivelul mediu de zahăr din sânge al unui pacient cu 2-3 luni înaintea prelevării probei.

De asemenea, consumul de usturoi ar putea duce și la o mică scădere a nivelului de colesterol LDL („rău”).

beneficii usturoi, colesterol LDL, zahar, glicemie,

Potențialul usturoiului în reducerea colesterolului și a glicemiei

Studiile în care s-a urmărit nivelurile de A1C au în comun o scădere a nivelului de zahăr din sânge, în cazul subiecților care au consumat usturoi. Când au fost analizate nivelurile de colesterol LDL sub influența plantei perene, s-a constatat o scădere cu 8.2 mg/dl a valorilor. Deși îmbunătățirea este modestă, specialiștii consideră că unele studii au fost mult prea scurte pentru a arăta beneficiile complete ale usturoiului.

beneficii usturoi, colesterol LDL, zahar, glicemie,

Care este porția ideală de usturoi?

Există mai multe forme de administrare a usturoiului: extracte, compuși, pudră, crud sau prin fierbere. Participanții la meta-analiză au consumat tablete cu o concentrație de pudră cuprinsă între 300 și 20.400 de miligrame. Iubitorii de usturoi pot atinge această țintă dacă aleg să consume planta ca atare în timpul meselor. Pentru a obține beneficiile asociate usturoiului, ar trebui să mâncați zilnic trei până la șase grame. Mai exact, ar fi vorba despre unul până la doi „căței” de usturoi, sugerează specialiștii.

Problema studiilor din această categorie este că se raportează la consumul zilnic. În realitate, nimeni nu consumă usturoi în mod constant. Există multe persoane cărora din diferite motive evită această plantă. Fie nu le place gustul sau ideea respirației neplăcute, fie nu o digeră corespunzător. Experții consideră că oamenii ar avea mai multe șanse să vadă rezultate dacă ar opta pentru un supliment alimentar care să conțină extracte de usturoi.

 

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.