Revista care te menține sănătos

Știri

Tromboza venoasa profunda, boala omului modern

29 octombrie 2012
Share

Munca de birou specifica secolului XXI poate lasa urme adanci si uneori irecuperabile asupra sanatatii noastre. Lipsa miscarii, atat in timpul programului de lucru, cat si in afara acestuia, atunci cand preferam sa lenevim in pat, poate determina stagnarea sangelui pe o perioada mare de timp la nivelul membrelor inferioare, favorizand aparitia cheagurilor de sange in sistemul venos, afectiune numita tromboza venoasa profunda (TVP).

Astfel de cheaguri se pot desprinde in mai multe bucati si pot ajunge in interiorul organelor vitale, precum plamani, inima sau chiar creier, provocand moartea. Un raport al organizatiei Lifeblood arata ca in Marea Britanie mor zilnic cel putin zece persoane din cauza trombozei venoase. Printre simptome, se numara: inrosirea si umflarea picioarelor, senzatia de durere si picioare grele, insa 80% dintre cazuri sunt asimptomatice, facand din tromboza venoasa profunda un „ucigas tacut”.

Cele mai bune masuri de a preveni TVP sunt miscarea, scaderea in greutate, renuntarea la fumat, reducerea consumului de sare si respectarea unui regim alimentar echilibrat.

Paula Rotaru

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.