Revista care te menține sănătos

Știri

90% dintre romancele afectate de lupus sunt tinere

29 mai 2012
Share

Peste cinci milioane de oameni sunt afectati de diverse forme ale lupusului la nivel mondial, iar lupusul eritematos sistemic, cea mai frecventa si severa forma de lupus, afecteaza 70% dintre acestia.

In Romania, potrivit statisticilor, circa 9.000 de persoane sufera de lupus eritematos sistemic, iar 90% dintre persoanele diagnosticate sunt femei tinere, cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani. „Obiectivul tuturor asociatiilor de pacienti din intreaga lume este diagnosticarea si tratarea timpurie a lupusului, pentru a salva mai multe vieti”, a declarat Rozalina Lapadatu, presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, cu ocazia Zilei Mondiale a Lupusului, care s-a serbat pe 10 mai.

Lupusul eritematos este o boala in care sistemul imun interpreteaza in mod eronat celulele, tesuturile si organele sanatoase ca fiind straine organismului si genereaza autoanticorpi care ataca si distrug celulele, tesuturile si organele sanatoase. Desi cauzele bolii nu sunt cunoscute cu precizie, numarul mai mare de cazuri la femei decat la barbati poate indica faptul ca boala este declansata de anumiti hormoni, pe langa o predispozitie genetica. De asemenea, exista o serie de factori de mediu care stimuleaza declansarea bolii, precum stresul, expunerea la lumina ultravioleta, fumatul.

Boala variaza mult de la un pacient la altul si poate suferi modificari in timp. Intrucat aceasta are simptome care imita adesea caracteristicile altor afectiuni, pentru diagnosticare este nevoie, in medie, de patru ani si de consultarea a trei medici diferiti.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.