Revista care te menține sănătos

Știri

Abuzul de antibiotice creste rezistenta si poate duce la afectiuni grave

3 decembrie 2013
Share

Rezistenta la antibiotice este o problema majora de sanatate publica la nivel european si global, si apare ca urmare a abuzului si a utilizarii eronate a acestor produse. Ca rezultat al selectarii de bacterii rezistente, pacientii pot suferi infectii produse de astfel de bacterii (multi)rezistente la antibiotice. Din pacate, aceste infectii sunt mai dificil de tratat, determinand cresteri ale letalitatii sau ale duratei pana la vindecarea lor.

Pe de alta parte, in lipsa unor antibiotice active, unele interventii ale medicinei moderne care induc o stare de imunodepresie marcata (transplant de organe, tratament citostatic sau imunosupresor) nu mai sunt posibile, deoarece implica un risc major de infectii, altfel imposibil de tratat. „Spre exemplu, la inceputul anului scolar, parintii trebuie sa duca la institutia de invatamant o adeverinta din care sa reiasa ca viitorii elevi nu sufera de afectiuni contagioase. In mare parte dintre cazuri, cei mici sunt gasiti cu stafilococ auriu, care exista in mod normal in organism, dar nu prezinta probleme decat in cazul in care se inmulteste exagerat si copilul prezinta si diverse simptome suparatoare. Doar in cea de-a doua situatie trebuie administrate antibiotice. Deci, daca nu sunt si simptome, nu trebuie facut abuz… aproape jumatate dintre copii primesc antibiotice absolut degeaba”, a declarat conferentiar dr. Gabriel Popescu.

Cristina Ionescu

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.