Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ceapa si usturoiul, raceala si gripa

1 decembrie 2008
Share

Ceapa si usturoiul sunt legume folosite din belsug in bucataria romaneasca, pentru a da savoare mancarurilor, reprezentand in acelasi timp adevarate medicamente, folosite cu succes in prevenirea si tratarea diferitelor afectiuni. Ceapa si usturoiul sunt considerate antibiotice naturale, cu efect antimicrobian dovedit.

De asemenea, sunt benefice in stimularea digestiei. Aceste proprietati sunt conferite de prezenta vitaminelor, enzimelor, mineralelor si aminoacizilor, ca si compusilor cu sulf. O echipa de cercetatori italieni a descoperit ca persoanele cu o dieta bogata in ceapa, usturoi si alte legume din genul Allium au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cel gastric, de colon si de piele.

 

Panaceu pentru organism: ceapa

Ceapa contine hidrocarburi, substante azotoase, pectina, celuloza, vitaminele C, B1, B2, B6, E, caroten, fermenti, grasimi eterice, acizi organici, fosfor, iod, seleniu, zinc. Gratie acestei compozitii, are efect antiseptic, antisclerotic, antidiabetic, depurativ, purgativ, are actiune antihelmintica, de stimulare a digestiei si crestere a apetitului.

De asemenea, printre beneficiile cepei se numara si faptul ca stimuleaza sistemul nervos si este utila pentru functionarea optima a prostatei si a aparatului cardiovascular. Ceapa este benefica in caz de raceli, gripa, brohospasm, TBC, afectiuni cardiace, reumatism degenerativ, intoxicatii, alergii. Totodata, poate fi folosita in ateroscleroza, cancer de colon (stimuleaza cresterea bacteriilor benefice, inhiband dezvoltarea unor bacterii potential nocive in colon), obezitate si hipercolesterolemie (diminueaza nivelul lipidelor sangvine).

Ceapa scade tensiunea arteriala prin continutul de sulfide si fluidifica sangele, iar vinul de ceapa trateaza bolile cardiace. Daca este utilizata in cantitati mari, ceapa poate provoca iritatie gastrointestinala, provocand greata si diaree. In caz de constipatie, puteti lua 1 lingurita de suc de ceapa, de trei-patru ori pe zi.

 

Usturoiul creste imunitatea in sezonul rece

Usturoiul, datorita continutului bogat de vitamine A, B, C, E, de calciu, fosfor, iod, potasiu, brom, cobalt, magneziu, siliciu, zinc, creste imunitatea organismului. De asemenea, datorita principalului sau component activ, alicina, are o puternica actiune antibacteriana si antivirala. Alte actiuni benefice ale usturoiului sunt:

  • reducerea nivelulului colesterolului sangvin,
  • imbunatatirea circulatiei si prevenirea diferitelor afectiuni cardiovasculare (prin efectul vasodilatator la nivelul arterelor periferice).
  • usturoiul fluidifica sangele,
  • are efect fortifiant, detoxifiant, laxativ, vermifug, diuretic, expectorant, febrifug,
  • este tonic muscular, hipotensor, antireumatismal, antiasmatic, sudorific.

Deosebit de benefica in anotimpul rece este actiunea decongestionanta si antiseptica a cepei si a usturoiului, deoarece cresc imunitatea organismului si trateaza afectiunile de la nivelul aparatului respirator.

Remedii naturiste cu ceapa si usturoi, pentru o iarna sanatoasa

Se infuzeaza aproximativ 30 de minute 2 linguri de ceapa taiata marunt, in 50 ml de apa caldua si se adauga jumatate de lingurita de miere. Se administreaza cate 3-5 picaturi nazale din aceasta infuzie, pentru decongestionare. Se fierb 8-10 cepe taiate marunt, intr-un litru de lapte, pana cand se inmoaie, apoi se adauga un pahar de miere. Se ia cate o lingura din acest decoct, o data la o ora, pe parcursul zilei, pentru calmarea durerilor din gat. Deosebit de benefic este ceaiul din frunze de ceapa, pentru tratarea tusei. Se utilizeaza frunzele de la doua cepe, se adauga 3-4 pahare de apa si se fierb pana se obtine un sirop gros. Se ia cate o lingura la fiecare 3 ore.

Sucul de ceapa se foloseste pentru inhalatii in afectiunile respiratorii: bronsite, laringite, traheite. Pentru inhalatie se utilizeaza 2 ml de solutie. In cazul tusei convulsive, se pun 50 g de usturoi si 15 g de cimbrisor intr-un litru de apa. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana ce apa scade la jumatate. Copiilor sub 1 an li se administreaza cate o lingurita, din 3 in 3 ore, iar copiilor peste 1 an, o lingura, din 3 in 3 ore. In cazul tusei din bronsite cronice, se lasa la macerat 100 g de usturoi in 100 g de alcool de 90°, timp de doua saptamani. Se agita in fiecare zi flaconul. Se strecoara lichidul si se iau 10-20 de picaturi, de doua ori pe zi, dizolvate in putina apa.

 

Dr. Constantina Ruxandra,
Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.