Desi mai putin inteles si apreciat pe la noi, uleiul presat la rece este o sursa pretioasa de substante nutritive, ce poate fi folosita alimentar, terapeutic si cosmetic.
Uleiurile naturale obtinute prin presarea la rece a nucilor, semintelor si fructelor dateaza din cele mai vechi timpuri, un exemplu al pastrarii traditiilor fiind popoarele meditareneene, care nu pot concepe o masa fara un strop de ulei de masline.
Stiati ca in Italia, de exemplu, au loc frecvent degustari de uleiuri de masline presate la rece similar celor de vinuri? Prin utilizarea unei tehnologii de productie care presupune un regim termic redus (maximum 27° Celsius) si prin selectarea celor mai naturale seminte (organice, netratate chimic), uleiurile naturale obtinute isi pastreaza nealterat continutul de vitamine si acizi poli- si monosaturati, esentiale bunei functionari a organismului.
Numeroase studii au demonstrat ca, printr-un consum constant de uleiuri naturale, poate scadea nivelul colesterolului, poate regla tensiunea arteriala, reduce riscul de accident vascular cerebral. Totodata, sunt atenuate simptomele gastritei si are loc intarzierea procesului de imbatranire celulara.
Fara niciun dubiu, cel mai cunoscut exemplu este uleiul extravirgin de masline, insa exista si alte surse, precum macul, dovleacul, rapita, nuca de cocos, soia, in, argan etc.
Uleiurile rafinate, toxice?
Datorita pretului mult mai mic si a stabilitatii la temperaturi ridicate, uleiurile rafinate sunt mult mai frecvent intalnite in cosul de cumparaturi al consumatorilor. Aveti grija insa! Tehnologiile utilizate in cazul uleiurilor rafinate nu sunt nici pe departe asemanatoare cu cele ale presarii la rece. Acestea presupun, de cele mai multe ori, o rafinare industriala chimica ce nu va lasa in urma decat o mica parte din uleiul initial, continut de semintele din care a fost extras.
De asemenea, este foarte posibil ca in compozitie sa se regaseasca resturi toxice din substantele chimice utilizate in procesul de productie sau conservanti adaugati pentru prelungirea termenului de valabilitate. Cel mai cunoscut exemplu este uleiul de floarea-soarelui, dar si cel extras din porumb sau din semintele de susan.
Stiati ca uleiul rafinat este format din 30% ulei si 70%… apa?
De aici ne putem da seama cat de „sanatos” este acest ulei fabricat la scara industriala. Cu siguranta ati observat ca in urma incalzirilor repetate uleiul din vasul de gatit dispare fara urma… acum aveti si explicatia.
Specialistii recomanda reducerea drastica a consumului de uleiuri rafinate sau dublu rafinate, deoarece incalzirile repetate nu lasa in urma niciun strop din uleiul pur, extras initial, iar efectul nociv al substantelor toxice poate favoriza aparitia unor afectiuni, precum: marirea ficatului si a rinichilor, intarzieri in crestere si dezechilibru enzimatic al corpului.
Dr. Elena Padureanu, specialist homeopatie, ofera 3 sfaturi pretioase:
1. Consumati macar o lingura de ulei presat la rece in fiecare dimineata pentru continutul de acizi Omega-3 si Omega-6 (atat de importanti pentru buna functionare a creierului), vitamine si antioxidanti;
2. Utilizati pentru prajit doar ulei de masline, cocos sau de palmier. Nu-l incingeti prea tare pana il faceti sa fumege si aruncati-l dupa o prajire;
3. Nu comandati niciodata mancaruri prajite la restaurant (cartofi prajiti, snitele, pane-uri etc.). Oricat s-ar respecta un restaurant, nu va arunca niciodata uleiul dupa o singura folosire, asa cum ar fi sanatos.
Paula Rotaru