Revista care te menține sănătos

Nutriție

Sucul de ananas: beneficii surprinzătoare pentru organism

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
10 mai 2023
Share
Exclusiv online
Sucul de ananas: beneficii surprinzătoare pentru organism

Ananasul este un fruct bogat în nutrienţi, îndrăgit în toată lumea, fie că este consumat ca atare sau sub formă de suc. Acesta este folosit şi în smoothie-uri și cocktail-uri. Dar ananasul este mai mult decât un fruct gustos. Încă din antichitate oamenii îl foloseau ca remediu pentru diverse afecţiuni.

Suc de ananas – beneficii

Dacă aveaţi nevoie de argumente pentru a consuma suc de ananas, iată şapte motive:

1. Este bogat în nutrienţi

Sucul de ananas este bogat în numeroşi nutrienţi ce pot menţine sănătatea. Printre aceştia, se număra magneziul, cuprul, vitamina B6, vitamina C, tiamina (vitamina B1), potasiul şi folaţii. Aceste elemente joacă un rol foarte important în menţinerea sănătăţii oaselor, a imunităţii, vindecării rănilor şi a producerii energiei.

În plus, sucul de ananas conţine şi cantităţi mici de fier, calciu, fosfor, zinc şi vitamina K. Toate aceste substanţe previn apariţia multor boli şi le pot ameliora pe cele existente.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

2. Este bogat în antioxidanţi

Pe lângă vitamine şi minerale, sucul de ananas conţine şi o cantitate semnificativă de antioxidanţi, necesari menţinerii sănătăţii. Aceştia neutralizează radicalii liberi (substanţe dăunătoare ce se pot acumula în organism din cauza poluării, stresului, dietei).

Flavonoidele, vitamina C şi beta-carotenul sunt principalii antioxidanţi „răspunzători“ de beneficiile sucului de ananas ce aduc numeroase foloase sănătăţii.

Pe lângă antioxidanţi, sucul de ananas conţine şi bromelaină, un grup de enzime ce reduce inflamaţia, îmbunătăţeşte digestia şi întăreşte imunitatea.

3. Are rol antiinflamator

Sucul de ananas poate reduce inflamaţia, un proces ce poate fi sursa multor boli cronice. Acest efect antiinflamator se datorează în special conţinutului de bromelaină. Bromelaina este folosită şi pentru a reduce inflamaţia din cadrul intervenţiilor chirurgicale, artritei reumatoide.

ananas, suc de ananas, vitamine, minerale, antioxidanti, bromelaina, inflamaţia, beneficiile sucului de ananas,

4. Susţine sistemul imunitar

Sucul de ananas poate contribui la întărirea sistemului imunitar. Bromelaina poate grăbi vindecarea după infecţii, pneumonie, sinuzită şi bronşită, mai ales atunci când este folosită ca adjuvant în antibioterapie.

5. Îmbunătăţeşte digestia

Enzimele conţinute de sucul de ananas funcţionează şi ca nişte substanţe denumite proteaze. Acestea au rolul de a diviza proteinele în unităţi mai mici, precum aminoacizi şi peptide, mult mai uşor de absorbit la nivelul intestinului.

În cazul persoanelor care suferă de afecţiuni pancreatice în care este deficitară formarea de enzime, bromelaina din sucul de ananas poate îmbunătăţi digestia.

În plus, această substanţă poate reduce inflamaţia de la nivelul intestinului în cazul persoanelor cu boală inflamatorie intestinală, precum boala Crohn sau colită ulcerativă, dar şi în cazul infecţiilor de la acest nivel.

6. Îmbunătăţeşte sănătatea inimii

Pe lângă toate aceste beneficii, bromelaina din sucul de ananas poate fi benefică şi pentru sănătatea inimii. Aceasta poate scădea tensiunea arterială, preveni apariţia cheagurilor de sânge şi reduce severitatea anginei pectorale şi frecvenţa accidentului vascular cerebral.

7. Poate preveni unele forme de cancer

Printre beneficiile sucului de ananas se află și acela că poate avea efecte de prevenire a unor forme de cancer, în special datorită conţinutului de bromelaină şi de antioxidanţi. Aceste substanţe pot preveni apariţia tumorilor, pot reduce dimensiunea acestora şi pot chiar duce la dispariţia celulelor tumorale.

În general, sucul de ananas este sigur pentru majoritatea persoanelor spre a fi consumat. Însă, acesta poate avea interacţiuni cu unele medicamente, precum cele care subţiază sângele (anticoagulante) sau cu antibioticele. Dacă luaţi astfel de medicamente este bine să întrebaţi medicul în legătură cu siguranţa consumului de suc de ananas. De asemenea, o cantitate prea mare de suc de ananas este contraindicată în cazul persoanelor care suferă de diabet.

Nota pentru articolul «Sucul de ananas: beneficii surprinzătoare pentru organism»:4.00/ 5 (4 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.