Revista care te mentine sanatos

Nutritie

Produsele de patiserie si panificatie: da sau ba?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentatiei si nutritie; [email protected]
14 mai 2018
Share
principala_patiserie

In articolele din editiile trecute am stabilit deja cat de importanta este prima masa a zilei si ar fi indicat sa aplicati teoria, nu doar sa va rezumati la a o cunoaste. Masa de dimineata este inclusa in economia intregii zile. Dar faptul ca micul dejun este sanatos nu ne scuza excesele.

Mancarea greu digerabila si problematica nu devine ca prin minune medicament doar pentru ca e consumata la prima ora a zilei. Au fost facute multiple studii cu privire la componenta ideala a micului dejun. Dar solutiile oferite au fost cel mai des puse sub semnul indoielii de sponsorizarile provenite in industria de profil. In zona noastra geografica avem tendinta de a manca dimineata produse de panificatie sau patiserie si preparate lactate.

Cand sunt covrigii o solutie buna

Daca ati vizitat Franta sau Italia, si acolo se incepe ziua cu un croissant sau niste prajiturele si o cafea, ba poate chiar un cappuccino. Este o combinatie sanatoasa? Intr-o oarecare masura, da. Reducand la esential, o felie de paine sau un covrig traditional, fara adaos de zahar, alaturi de o cana cu iaurt sau lapte (fie el si vegetal) reprezinta o solutie buna pentru micul dejun.

Multa lume se va mira cand va citi aceste randuri. E bun covrigul? Desigur! Conditia este sa nu fie prea ars, pentru ca produsele de brutarie tratate termic exagerat pot avea niveluri mari de acrilamida, un compus cancerigen. O alta conditie este sa nu fie „condimentat” cu o intreaga salina, asa cum se face in multe simigerii. Si mai bine ar fi ca produsul sa fie preparat din faina integrala. Prezenta susanului sau a macului si altor seminte este si ea benefica, dar sa fie de buna calitate.

Pericolul din farfurie: sarea in exces

secundara_patiserie_inainte de Ce facem cu croissantele sau alte foitaje

Ce facem cu croissantele sau alte foitaje?

Aici spunem un categoric NU. Or fi gustoase, dar nu sunt sanatoase nici dimineata, nici la pranz, nici seara. Aluatul de foitaj este format din straturi alternative de faina si grasime. Faina este pur si simplu prajita intr-o cantitate mare de grasime care, de cele mai multe ori, este de slaba calitate.

Chiar daca este vorba despre unt, produsul final este supraincarcat in calorii provenite din ingrediente foarte sarace nutritional. Stim ca foitajul este foarte gustos, insa incercati sa-l evitati, pentru ca este si plin de colesterol. O data sau de doua ori pe luna puteti trisa, dar nu mai des. In consecinta, verdictul este: covrig da, croissant ba!

Nota pentru articolul «Produsele de patiserie si panificatie: da sau ba?»:3.60/ 5 (5 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *



Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate