Nutriție

Egalitatea dintre sexe este… diferita la calorii

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
2 august 2021
Share
Egalitatea dintre sexe este… diferita la calorii

Egalitatea dintre sexe este ceva ce nu mai trebuie argumentat. Totusi, femeile si barbatii nu au exact acelasi metabolism. Asta a permis ca rolurile lor istorice pentru specia umana sa nu fie identice. Asa cum nu sunt nici nevoile lor calorice. Iata cum difera acestea.

Daca astazi vedem femei si barbati deopotriva prestand aceleasi activitati profesionale si casnice, acest lucru se datoreaza progresului industrial si economic si, mai ales faptului ca activitatea fizica intensa este mai putin necesara pentru indeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Nu a fost mereu asa. Era nevoie ca unul dintre sexe sa fie puternic si adaptat unui efort fizic substantial, ce nu ar fi putut fi indeplinit de femei dintr-un motiv simplu. In viata femeilor, oricat de puternice din punct de vedere fizic ar fi, apar perioade extinse in care capacitatea de efort scade si nu este recomandat sa se exagereze la acest capitol. Ati ghicit, este vorba despre perioadele de sarcina. Deci, pentru ca specia noastra sa poate fi perpetuata, a fost nevoie sa apara aceasta segregare fiziologica.

Diferente la nivel hormonal

Separarea fiziologica se bazeaza pe o diferenta importanta in ceea ce priveste constelatia hormonala ce domina fiecare sex. In cazul barbatilor, domina hormonii androgeni, in cazul femeilor, estrogenii si progesteronul. Hormonii androgeni sunt prin excelenta hormoni anabolizanti si stimuleaza dezvoltarea maselor musculare. Efectul lor e foarte usor de observat dupa pubertate, cand chiar si fara a face ceva sporturi solicitante baietii se trezesc ca sunt posesorii unor bicepsi sau cvadricepsi substantiali, foarte diferiti de muschii din copilarie sau de cei ai fetelor de aceeasi varsta.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LipidoSlim care susţine procesul de slăbire şi îmbunătăţirea metabolismului.

Diferente la nivel adipos

Mai mult, tesutul adipos din organismul barbatilor este clar mai slab reprezentat decat cel din organismul femeilor. Chiar cand vine vorba despre obezitate, un barbat obez are mai putin tesut adipos decat o femeie obeza. Si daca acest lucru pare un inconvenient, el este, de fapt, esential pentru viata femeii. Surplusul de tesut adipos ii creeaza acesteia premisele pentru a fi fertila, depozitele pentru o perioada de sarcina in care nu are la dispozitie suficiente alimente si depozitele de circa patru kilograme de tesut adipos care ii pot completa aportul de calorii in perioada alaptarii, cand organismul sau este supus solicitarilor extrem de intense.

Kilogramele in exces micsoreaza sansa de a avea un copil

res_secundara_nutritie

Cum traducem aceste diferente

De ce ne intereseaza acest lucru? Pentru ca are consecinte imediate si de care trebuie sa tinem seama atunci cand ne alimentam. Compartimentele corpului bine vascularizate sunt cele „flamande” de calorii. Deci, viscerele si muschii au necesitati calorice mari. Tesutul adipos, care e un tesut destul de „lenes” si slab vascularizat, consuma foarte putine calorii pentru functionare si intretinere. Este evident, in aceste conditii, ca barbatii, avand mai mult tesut muscular datorita predominantei androgenice, au intotdeauna nevoi calorice mai mari fata de femei. De aceea si formulele prin care calculam necesarul caloric au, de obicei, o corectie „in jos” facuta pentru sexul feminin. Astfel, valorile recomandate pentru adultii tineri, sanatosi, cu o greutate in limitele normale, sunt: 1.600 de calorii pe zi pentru femei si 2.000 de calorii pentru barbati.

Masurarea portiilor si greutatea

Cand mult este prea mult

La aceeasi greutate, inaltime si varsta o femeie are nevoie de mai putine calorii decat un barbat. Dar inainte de a incheia am vrea sa reamintim ca traim intr-o societate cu parametri mult diferiti fata de cei in care oamenii au fost adaptati sa traiasca.

Chiar si cu avantajul caloric si muscular oferit de androgeni, barbatii trebuie sa acorde o atentie deosebita stilului de viata, astfel incat sa nu „puna” tesut adipos in exces. Si asta cu atat mai mult cu cat cele doua sexe nu „pun” adipozitatea la fel, in aceleasi zone ale corpului. Barbatii au tendinta de a pune grasime pe abdomen, perivisceral, iar acest tip de adipozitate are efecte devastatoare asupra intregului metabolism. Deci, domnilor, nu va bucurati prea mult… Desi puteti manca in plus, nu trebuie sa va aruncati la „prea mult”.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.