Revista care te menține sănătos

Nutriție

Uleiul de peste, pretios pentru sanatate

8 octombrie 2015
Share

Uleiul de peste este un exemplu de produs traditional care si-a dovedit calitatile si in lumea moderna. Se administreaza copiilor in mod regulat in tarile nordice, unde expunerea redusa la soare este un factor important de risc in aparitia rahitismului.

In ultimii ani, el a inceput sa fie folosit si pentru profilaxia unor boli cronice degenerative cu care omul modern se lupta tot mai des. Dar ce este, de fapt, acest ulei de peste? Dupa cum arata si numele, este pur si simplu grasime de peste. Doar ca aceasta are o compozitie diferita fata de grasimea mamiferelor si chiar a pasarilor. Are un continut ridicat de acizi grasi polinesaturati si foarte scazut de acizi grasi saturati. De aceea, nu o putem vedea ca pe un strat gros, sub pielea pestelui, asa cum ne-am invatat sa vedem la alte animale.

Cum se obtine uleiul de peste?

Fiind lichida, aceasta grasime imbiba carnea pestelui si poate fi evidentiata doar atunci cand tratam termic pestele. Daca ati prajit carne grasa de peste, cum este cea de macrou sau pangasius, de exemplu, ati observat cum „lasa” un ulei consistent. De aici pornesc toate suplimentele alimentare care au la baza ulei de peste. Evident, sunt prelucrate in asa fel incat sa nu rancezeasca in sticluta pana cand sunt cumparate si consumate. Elementul antirancezire este, de obicei, tot o substanta naturala, vitamina E.

Compozitia uleiului de peste este complexa

Alaturi de vitaminele D si A, ca si de unele elemente minerale importante, el contine cantitati ridicate de acizi grasi Omega-3 cu lant lung, pe care pestele ii achizitioneaza din microalgele pe care le mananca sau, in cazul pestilor rapitori, si din carnea altor pesti. Acesti acizi grasi sunt unici. Practic, nu mai pot fi gasiti in nicio alta sursa alimentara. Doar fiintele marilor si oceanelor, plante sau animale, ii pot contine. Este vorba de acizii docosahexaenoic (DHA) si eicosapentaenoic (EPA). Omul ii poate sintetiza in cantitati foarte reduse, cu un randament extrem de mic, din acidul linolenic, el insusi fiind o substanta rara in alimentatia de zi cu zi.

decupat secundara ulei de pesteCare sunt beneficiile aduse organismului?

Studii din ultimele decenii au confirmat importanta aportului de acizi grasi Omega-3 cu lant lung. Ei sunt deseori recomandati persoanelor cu dislipidemii, deoarece normalizeaza profilul lipidic si scad in mod particular trigliceridele marite. In acest fel, se realizeaza profilaxia primara si secundara a bolilor cardiovasculare.

Alaturi de acest rol deja consacrat, aceste grasimi par a avea o actiune de normalizare a tensiunii arteriale la persoanele hipertensive. Studiile au aratat ca ii intalnim in procente ridicate in sistemul nervos si in retina. De aceea, administrarea lor incepe sa fie recomandata persoanelor cu afectiuni psiho-neurologice (anxietate, sindrom depresiv).

Sfatul specialistului

Cel mai sanatos este sa mancam de doua ori pe saptamana peste gras oceanic (nu alte tipuri de peste), pentru ca nutrientii se iau din alimente, in primul rand. In schimb, daca nu sunteti mare fan al pestelui, puteti recurge la suplimente. Uleiul din compozitia acestora nu este in niciun fel artificial, ci doar un concentrat a ceea ce obtinem cand mancam peste.

In plus, pestele poate fi contaminat cu mercur, pe cand cele mai multe produse din ulei de peste sunt purificate, deci ne apara de eventualul continut de substante daunatoare. In consecinta, cura cu ulei de peste aduce multe beneficii si poate fi recomandata cu mare caldura mai ales in perioada de iarna, cand completeaza si aportul de vitamina D. Cu o mentiune: medicul de familie trebuie sa fie intotdeauna la curent cu faptul ca luati acest supliment, pentru ca acizii grasi Omega-3 scad coagulabilitatea sangelui si pot fi un factor de risc pentru pacientii care sunt deja supusi unui tratament anticoagulant.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.