Revista care te menține sănătos

Nutriție

Top 5 alimente bogate in acizi grasi Omega-3

22 noiembrie 2012
Share

Acizii grasi Omega-3 sunt nutrienti care au suscitat in ultimii ani multe discutii in lumea medicala. Actiunea lor sanogenetica este indiscutabila, fiind confirmata de numeroase studii medicale. Din punct de vedere biochimic, ei sunt acizi grasi polinesaturati.

Organismul nu poate sintetiza orice acid Omega-3, dar ii poate produce pe toti cei necesari intr-o cantitate relativ suficienta, pornind de la acidul alfa-linolenic (ALA). Acesta este un nutrient esential care trebuie adus prin alimente sau suplimente. Unele dintre cele mai importante actiuni profilactice pe care le au acizii grasi Omega-3 sunt legate de efectul acestora asupra aparatului cardiovascular. S-au evidentiat actiuni consistente asupra trigliceridemiei si s-au constatat si efecte pozitive, dar relativ de mica amploare, asupra tensiunii arteriale si a capacitatii de efort a pacientilor cu ateroscleroza coronariana, dar si asupra variabilitatii ratei cardiace.

 

Principalele surse de Omega-3

Acestea se regasesc din ce in ce mai rar pe masa omului modern. Nu este vorba de alimente rare, exotice, scumpe sau lipsite de gust, ci de alimente care au lasat locul altor preparate, mai agreabile oamenilor secolului XXI. Va prezentam cinci surse la indemana tuturor:

  1. Uleiurile vegetale de rapita sau soia. Ocolite de multi probabil din cauza ca, in deceniile trecute, erau exact uleiurile oferite „pe cartela” in Romania, reprezinta o sursa utila de acid alfa-linolenic. Atentie: uleiul de floarea-soarelui nu este sursa de Omega-3.
  2. Nucile si semintele. Nucile autohtone si semintele de in ofera supradoze de acid linolenic. Se pot adauga la cerealele pentru micul dejun sau la o multime de alte preparate. Atentie insa la rancezire: nu lasati nucile decojite sa stea mult timp nefolosite. Totodata, macinati semintele de in chiar inainte de momentul intrebuintarii.
  3. Leguminoasele uscate. Fasolea de toate marimile si culorile uscata este bogata in acid linolenic, care se gaseste in germenii bobului. Iata inca un avantaj al leguminoaselor, ce reprezinta adevarate miracole alimentare, redescoperite de nutritionistii moderni.
  4. Diferite legume. Nu toate legumele au acizi grasi Omega-3, dar pot fi regasiti in spanac, legume crucifere (broccoli, conopida) si dovleac. De retinut ca prepararea termica nu distruge valorosii acizi.
  5. Pestele si fructele de mare. Am lasat la urma aceasta categorie nu pentru ca este mai putin importanta. Din contra, in peste gasim nu numai acid alfa-linolenic, dar si compusii EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic). In aceste conditii, trebuie sa mancam macar de doua ori pe saptamana peste. Din pacate, romanii au pierdut obiceiul de a manca peste, pe masura ce acesta a devenit un aliment mai degraba scump. Dar o investitie intr-un aliment foarte dens nutritional va fi rasplatita cu o sanatate mai buna si cu economii realizate prin evitarea cheltuielilor prilejuite de o posibila boala.

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.