Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta, frumusete si sanatate iarna

9 februarie 2012
Share

Dieta mediteraneeana este recunoscuta la nivel international ca un tip de alimentatie sanatoasa, cu multiple beneficii. Aceasta previne hipercolesterolemia si diferitele tipuri de cancer, cum ar fi cel al aparatului digestiv, tine la distanta bolile cardiovasculare si aduce un aport echilibrat de nutrienti. In plus, ajuta parul sa se regenereze si reda catifelarea pielii.

In sezonul rece, consumul de calorii trebuie sa fie mai mic…

Acest tip de dieta se caracterizeaza printr-un continut bogat de produse vegetale, respectiv legume, fructe si verdeturi proaspete, dar si fibre, cereale, consum moderat de vin si ulei de masline in loc de ulei din floarea-soarelui.

In momentul in care se hotaraste sa apeleze la o dieta, fiecare persoana trebuie sa tina cont de aspectele legate de viata personala, de varsta, starea fizica, profesia si perioada din an, pentru ca dieta tinuta vara nu trebuie sa fie aceeasi cu cea din iarna. Toamna si iarna, atunci cand temperaturile sunt mai scazute, nu este bine sa consumati un numar mare de calorii, deoarece asta va insemna o crestere in greutate si probleme de sanatate.

 

… si difera in functie de varsta si sex

De exemplu, un barbat sanatos in varsta de 40 de ani, cu greutatea de 80 kilograme si inaltimea de 1,80 metri, care nu este sedentar, trebuie sa consume zilnic 2.800 de calorii. O femeie de aceeasi varsta, cu greutatea de 65 kilograme si 1,60 metri inaltime, la fel de activa, are nevoie de 2.200 de calorii in fiecare zi. Pe masura ce varsta este mai inaintata, de exemplu peste 55 de ani, este nevoie sa scada si numarul de calorii, respectiv la barbati sa se ajunga la aproximativ 2.200, iar la femei, la 1.900. Un adolescent poate avea nevoie intre 2.500 si 3.000 de calorii pe zi, in timp ce o adolescenta, de 2.000-2.200.

In general, 15% dintre calorii sunt luate zilnic din proteine, care se gasesc in carne si peste, 60% din hidratii de carbon, respectiv cereale, paine sau orez si 25% din grasimi, cum ar fi branza, laptele si asa mai departe.

 

Consumati zilnic verdeturi si nu faceti exces de oua

Iarna, la fel ca vara, este neaparat nevoie sa consumati salate, pentru a va bucura de vitaminele si sarurile minerale pe care le contin, dar si pentru a va putea bucura de capacitatea hidratanta a acestora. In rest, este important sa respectati piramida alimentelor, care are la baza cereale, paste, verdeturi, legume si fructe proaspete, carne slaba si peste, seminte, oua, lapte si derivatele lor. Acestea pot fi mancate zilnic, mai putin ouale, din cauza grasimilor saturate pe care le contin. Restul alimentelor trebuie consumate mai rar, in cantitati mici.

De asemenea, evitati sa inlocuiti deserturile care constau in fructe (portocale, mere etc.) cu alimente precum ciocolata sau prajiturile, care trebuie consumate doar ocazional si in cantitati mici.

 

Text: Cristina Ionescu

Sursa: Salud.es

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.