Revista care te menține sănătos

Știri

Micile schimbări în alimentaţie au impact asupra sănătăţii şi mediului înconjurător

Mădălina Cristea; surse: sciencedaily.com, metro.co.uk, nature.com
3 septembrie 2021
Share
Micile schimbări în alimentaţie au impact asupra sănătăţii şi mediului înconjurător

Poftă de hotdog? Poate unul în care crenvurstul, muştarul şi ketchupul sunt îmbrăcate într-o chiflă fragedă şi pufoasă? Gândiţi-vă mai bine! Un astfel de răsfăţ culinar v-ar putea răpi 36 de minute de viaţă sănătoasă. Pe de altă parte, dacă alegeţi o porţie de oleaginoase, rezultatele ar putea fi îmbucurătoare. Spre exemplu, o gustare alcătuită din migdale, fistic, nuci sau caju v-ar putea ajuta să dobândiţi aproximativ 26 de minute de viaţă sănătoasă! Aceasta este doar una dintre concluziile la care au ajuns cercetătorii de la University of Michigan.

În cadrul studiului, specialiştii au evaluat peste 5.800 de alimente. Oamenii de ştiinţă le-au clasificat nu doar în funcție de potenţialul de boală pe care acestea îl pot avea asupra oamenilor, ci și în funcţie de impactul lor asupra mediului înconjurător. Astfel, cercetătorii au constatat că înlocuirea a 10% din aportul caloric zilnic de carne de vită și carne procesată cu o selecţie de fructe, legume, oleaginoase, leguminoase și fructe de mare ar putea reduce amprenta de carbon cu o treime și le-ar permite oamenilor să câștige 48 de minute de viaţă sănătoasă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Cât timp ne costă alimentele pe care le consumăm

Cercetarea se bazează pe Health Nutritional Index (HENI), un nou indice nutriţional. Acesta calculează sarcina netă benefică sau dăunătoare pentru sănătate în câteva minute de viață sănătoasă asociată cu o porție de alimente consumate.

Pentru HENI, cercetătorii au folosit 15 factori de risc dietetici și estimări ale bolilor din Global Burden of Disease, în combinaţie cu profilurile nutriționale ale alimentelor consumate în SUA. Alimentele cu scoruri pozitive adaugă minute de viaţă sănătoasă, în timp ce alimentele cu scoruri negative pot fi asociate cu probleme de sănătate sau manifestări care pot dăuna stării de bine. Iată câteva exemple:

 • sandviş cu unt de arahide si gem: +33.1 minute;
 • alune sărate: 26 minute;
 • somon la cuptor: +13.5 minute
 • banana: +13.5 minute;
 • roşii: +3.8 minute;
 • avocado: +2.8 minute;
 • cheddar: – 1.4 minute;
 • aripioare de pui: – 3.3 minute;
 • bacon: – 6.5 minute;
 • pizza: – 7.8 minute;
 • dublu cheeseburger: – 8.8 minute.

Ne ajuta fructele oleaginoase sa traim mai mult?

 alimente benefice, alimentatie sanatoasa, stil de viata sanatos, calorii, aport caloric, amprenta de carbon, carne procesata,

Zona verde, locul cel mai sigur

De asemenea, cercetătorii au analizat ciclul de viață al alimentelor și modul în care acestea afectează mediul. În acest sens, ei au folosit IMPACT World +, o metodă de evaluare a impactului alimentelor asupra ciclului de viață (producție, prelucrare, fabricație, preparare / gătit, consum, deșeuri) și au adăugat evaluări îmbunătățite pentru utilizarea apei și a daunelor pentru sănătatea umană. Aşa au dezvoltat scoruri pentru 18 indicatori de mediu, luând în considerare rețetele alimentare detaliate, precum și risipa de alimente anticipată. În cele din urmă, cercetătorii au clasificat alimentele în trei zone de culoare pe baza performanțelor lor nutriționale și de mediu combinate: verde, galben și roșu.

Zona verde este alcătuită din alimente benefice din punct de vedere nutrițional și au un impact scăzut asupra mediului. Spre exemplu, oleaginoase, fructe, legume cultivate în câmp, leguminoase, cereale integrale și unele fructe de mare.

Zona galbenă include alimente precum carnea de pui, produsele lactate şi alte produse care au profil nutrițional potrivit și un impact moderat asupra mediului.

Zona roșie cuprinde alimente care au un impact negativ asupra consumatorului, dar şi asupra mediului. Pe cât posibil, ele ar trebui evitate. În această categorie intră produsele fabricate din carne procesată.

Cercetătorii recunosc că gama tuturor indicatorilor variază substanțial și, de asemenea, atrag atenţia că alimentele benefice din punct de vedere nutrițional ar putea să nu genereze întotdeauna cel mai mic impact asupra mediului și invers.

Viteza și pauzele din viața noastră. Cum să le transformăm în obiceiuri sănătoase

De asemenea, un aspect de care trebuie să ţineţi cont este că nu veţi trăi veşnic dacă veţi mânca pentru totdeauna doar sandvis cu unt de arahide si gem. De asemenea, in conditii normale, nici nu veti muri pe loc daca veti manca un hotdog. Prin precizăriile referitoare la timp, oamenii de ştiinţă şi-au propus doar să ilustreze cum alimentele pot afecta bunăstarea pe termen lung.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.