Revista care te menține sănătos

Știri

Prevenţia diabetului, reglementată prin lege

21 octombrie 2020
Share
Prevenţia diabetului, reglementată prin lege

Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetul ui a fost adoptată de Parlament. După promulgarea legii de către Președintele țării, România se va număra printre puținele țări din lume care au o astfel de lege.

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică, în contextul în care unul din 10 români suferă de această patologie. Mai mult decât atât, în contextul pandemiei de COVID-19, datele existente până la acest moment arată că persoanele cu diabet zaharat sunt în prima linie în ceea ce privește agravarea stării de sănătate: în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de deces cu 75% mai mare decât persoanele care nu au diabet zaharat tip 2.

De aceea pentru scăderea incidenței bolii în rândul populației și prevenirea complicațiilor, este esențială o politică unitară și transparentă la nivel național pentru prevenție în diabet.

Diabetul – cadru legal pentru prevenirea sa

Legea adoptată stabilește cadrul legal pentru dezvoltarea unei politici de prevenție la nivel național și cuprinde următoarele trei direcții de acțiune:

  1. educația populației pentru adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos și responsabil;
  2. screening pentru depistarea precoce a diabetului;
  3. prevenția sau întârzierea instalării diabetului.

Spre deosebire de programele naționale de sănătate, care se referă la prevenția complicațiilor unei boli diagnosticate, această lege vizează educația și prevenția apariției bolii, măsuri legate de stilul de viață și screening pentru depistare precoce.

În România, diabetul zaharat tip 2 este diagnosticat cel mai frecvent la adulții mai în vârstă, reprezentând aproximativ 90% din toate cazurile de diabet. Însă, din ce în ce mai multe cazuri sunt observate deopotrivă și la copii, adolescenți și adulți mai tineri din cauza creșterii nivelului de obezitate, inactivității fizice și alimentației precare. Prediabetul este, de asemenea, o problemă îngrijorătoare, a cărei diagnosticare se face târziu.

Cercetările indică faptul că până la 80%, dintre cazurile de diabet zaharat tip 2, pot fi prevenite prin alimentație echilibrată, activitate fizică și stil de viață sănătos.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.