Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Pete roșii pe picioare. Cauze și opțiuni de tratament

Oana Nicoleta Simionescu; Surse: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, aafp.org, cdc.gov, dermnetnz.org, my.clevelandclinic.org, medlineplus.gov
19 aprilie 2024
Share
Pete roșii pe picioare. Cauze și opțiuni de tratament

Un număr semnificativ de persoane se confruntă cu pete roșii pe picioare, în întreaga lume. De cele mai multe ori, ele sunt simptomul unei dermatite. Totuși, nu trebuie excluse o serie de alte afecțiuni care au această manifestare, diagnosticul punându-se după un consult amănunțit. Uneori, medicul poate cere efectuarea unei biopsii dacă suferiți de pete roșii pe picioare.

Ce cauze au petele roșii pe picioare?

Cauzele pentru apariția de pete roșii pe picioare pot fi multiple. Dintre acestea amintim: dermatitele, alergiile, bolile care produc descuamarea pielii, infecțiile, afecțiuni ale vaselor de sânge etc.

Contactul cu ceva iritant sau alergen poate cauza dermatită. Aceasta este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni din lume, considerându-se că aproximativ 40% din populație a avut dermatită în timpul vieții. Există o corelație între locul de muncă și apariția dermatitei, în unele industrii existând un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune decât în altele.

Unele pete roșii pe picioare pot apărea imediat. Altele se pot dezvolta pe parcursul mai multor zile. Este important să urmăriți evoluția acestora încă de la apariție, pentru a ști ce să spuneți medicului în cazul unui control.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în toate cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.

pete roșii pe picioare, pete roșii, picioare, dermatită, vasculita, diabet,

Afecțiuni ce pot conduce la pete roșii pe picioare

O serie de afecțiuni au ca simptom apariția de pete roșii pe picioare. Dintre acestea, amintim:

Dermopatie diabetică

În diabet, petele roșii pe picioare sunt destul de des întâlnite. Acestea apar în special pe tibie și nu dor. Diabetul cauzează schimbări în vasele de sânge mici, cantitatea de sânge care circulă fiind, astfel, redusă. Asta conduce la apariția de pete roșii pe picioare, de dimensiuni variate. Ele se dezvoltă, în special, după o leziune sau o traumă și pot ajunge până la 2,5 centimetri.

Dermopatia diabetică nu este o afecțiune gravă și nu cauzează suferință pacientului, în afară de pete roșii pe picioare. Acestea pot exista mai multe luni și, în timp, își pot schimba culoarea în maro. Cu cât aveți de mai mult timp diabetul, cu atât riscul să dezvoltați această afecțiune crește.

Vasculita leucocitoclastică

Vasculita reprezintă inflamarea vaselor de sânge, care conduce la distrugerea țesuturilor. Ea apare la vasele de sânge mici și se manifestă prin pete roșii pe picioare. În 30% dintre cazuri, această boală poate afecta și alte organe. Diagnosticul se pune pe baza unui examen histopatologic, iar dacă se suspectează o vasculită leucocitoclastică, se efectuează o biopsie, cu studii de imunofluorescență directă.

Dintre bolile sistemice, cele mai frecvent asociate cu vasculita leucocitoclastică sunt bolile țesutului conjunctiv, vasculita crioglobulinemică, vasculita IgA și vasculita urticariană hipocomplementemică (VUH).

Mixoedem pretibial

Mixoedemul pretibial este o formă de mucinoză difuză, în care există o acumulare de glicozaminoglicani în exces în țesutul subcutanat. Se caracterizează prin umflarea picioarelor, pete roșii și apariția de noduli. Această afecțiune apare ca un proces celular în care fibroblastele sunt activate indirect prin limfocitele T. Celulele T sensibilizate la un antigen comun infiltrează țesutul dermic și eliberează citokine, care activează fibroblastele dermice pentru a produce glicozaminoglicani.

Această condiție este des întâlnită în hipertiroidismul cunoscut și sub denumirea de boala Graves, dar și în alte afecțiuni ale glandei tiroide. Apare preponderent la persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani și în special la femei.

pete roșii pe picioare, pete roșii, picioare, dermatită, vasculita, diabet,

Pete roșii pe picioare, opțiuni de tratament

Diferite tratamente pot fi aplicate pentru pete roșii pe picioare, în funcție de ce diagnostic se pune după evaluarea medicului:

Tratament dermopatie diabetică

Un management corect al diabetului și menținerea în nivele bune ale glicemiei pot ajuta în tratarea dermopatiei diabetice. Verificați înainte de masă și după aceasta nivelul glicemiei și administrați tratamentul prescris de medic dacă este necesar.

Prin efectuarea de exerciții fizice, creșteți sensibilitatea organismului la insulină. Astfel, daunele provocate vaselor de sânge vor fi minimalizate și petele roșii de pe picioare diminuate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în toate cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.

Tratament vasculită leucocitoclastică

În vasculita persistentă, tratamentul depinde de severitatea bolii și poate conține corticosteroizi orali sau imunosupresori. Se pune focus în special pe tratarea simptomatologiei și se recomandă evitarea efortului și a statului în picioare. Se poate administra colchicină, dacă boala afectează doar pielea, prin apariția de pete roșii pe picioare.

Dacă simptomatologia este cauzată de un medicament, atunci întreruperea administrării acestuia poate da rezultate favorabile. Pentru a reduce numărul de pete roșii pe picioare, se pot folosi șosete compresive.

Tratament mixoedem pretibial

Dacă pacientul prezintă simptome ale mixoedemului pretibial, altele decât pete roșii pe picioare, se recomandă tratament de normalizare a funcțiilor glandei tiroidiene și reducerea greutății. Șosetele compresive pot fi purtate pentru a îmbunătăți limfedemul. Se pot recomanda corticosteroizi topici, seara sau o dată la două nopți.

S-au raportat rezultate bune în tratamentul pentru pete roșii pe picioare prin folosirea de steroizi sistemici, pentoxifilina, octreotide, rituximab, plasmafereză, imunoglobină intravenoasă sau teprotumumab.

Cum să preveniți apariția de pete roșii pe picioare?

Petele roșii pe picioare pot fi prevenite printr-o dietă echilibrată. Aceasta ar trebui să conțină puține săruri, să mențină o bună hidratare și să evite, pe cât posibil, grăsimile și zaharurile, precum și alergenii. Hidratarea îmbunătățește circulația sangvină, conducând, astfel, la mai puține probleme cu vasele mici de sânge.

Dacă vă știți suferind(ă) de o boală care are ca simptom apariția de pete roșii pe picioare, asigurați-vă că vă luați medicamentele după cum v-a prescris medicul și contactați-l ori de câte ori aveți îngrijorări cu privire la simptomele dumneavoastră.

În cazul în care aveți pete roșii pe picioare, urmăriți-le evoluția și, dacă își schimbă dimensiunea, devin dureroase sau vă mănâncă, adresați-vă medicului de familie pentru un posibil diagnostic.

Foto: Shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.