Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Legătura dintre eczeme şi alergii sau diateza atopică

Dr. Mariana Grigore, medic specialist dermatolog, asistent universitar, doctor în ştiinţe medicale, Clinica TopDerm, tel.: 0742.418.662
29 ianuarie 2021
Share
Legătura dintre eczeme şi alergii sau diateza atopică

Eczema este o afecţiune dermatologică frecventă, definită ca o leziune cutanată de culoare roşie, cu scuame sau vezicule, apărută de obicei pe o piele uscată, asociată cu mâncărime. Vorbim despre eczemă alergică atunci când leziunile sunt rezultatul direct al unei alergii la un produs aplicat local, iar ca mecanism este o hipersensibilitate de tip I, mediată de imunoglobulinele E (anticorpi ai sistemului imunitar).

Cele mai multe eczeme nu sunt însă alergice. Eczema iritativă apare atunci când leziunile au ca substrat agresiunea directă a unui produs local, de obicei pe fond de piele uscată, fără să fie implicat un mecanism alergic prin agresiunea fizică sau chimică a barierei cutanate. Adesea eczema este o manifestare a dermatitei atopice, o afecţiune cu bază genetică şi imunologică ce se caracterizează prin deficitul unei proteine din epiderm – filagrină, dar şi de un răspuns imun exagerat la anumiţi stimuli, cu exces de imunoglobuline E.

Funcţia de barieră a pielii

Filagrina are un rol esenţial în asigurarea funcţiei de barieră a pielii. Când aceasta nu funcţionează la nivel optim se pierde apă transepidermic, consecinţa fiind o piele uscată cronic. În timp, suferă un proces inflamator şi, astfel, apar eczemele. Deşi eczema atopică nu are un mecanism alergic, afectarea barierei cutanate permite penetrarea mult mai facilă a oricărei substanţe externe prin pielea cu atopie.

Piele uscată care strânge? Aflaţi cauzele!

Debutul

Dermatita atopică debutează între 5 luni şi 5 ani şi are o evoluţie cronică, cu episoade de activitate (când există eczeme şi mâncărime) şi perioade de remisiune (când pielea arată şi funcţionează normal). Deşi leziunile cutanate se ameliorează după pubertate, persoanele atopice dezvoltă într-o proporţie mare alergii diverse: cutanate, respiratorii, digestive. Atât dermatitele de contact alergice cutanate, cât şi rininita şi conjunctivita alergică, astmul alergic, alergiile alimentare sunt mult mai frecvente la adulţii care au suferit de dermatită atopică în copilărie.

eczema, piele uscată, diateză atopică, alergii,

Legătura este genetică

Există o legătură între toate aceste afecţiuni, cel mai probabil în bază genetică, cu perturbarea răspunsului imun la stimuli externi, ele agregându-se la acelaşi pacient la vârste diferite sau la persoanele dintr-o familie. Astfel, un copil atopic are un risc mai mare de a prezenta în viaţa adultă oricare dintre manifestările alergice enumerate, precum şi de a transmite mai departe predispoziţia la alergii şi atopie descendenţilor săi. Şi în sens invers, un părinte cu, de exemplu, rinită alergică sau astm prezintă un risc mai mare de a avea un copil cu dermatită atopică.

Dermatita atopică: din copilărie… la maturitate

Diateza atopică

Predispoziţia de a dezvolta dermatită atopică şi manifestări alergice (rinită, conjunctivită, „febra fânului”, dermatite de contact, astm) poartă denumirea de diateză atopică. Aceasta este transmisă genetic, însă factorii de mediu sunt la fel de importanţi. A avea diateză atopică nu înseamnă obligatoriu că pacientul va dezvolta una dintre afecţiuni. În funcţie de factorii de mediu, de expunerea la diverşi alergeni şi poluanţi, de cât de bine este asigurată hidratarea cutanată în copilărie, manifestările pacienţilor atopici vor fi diferite de la caz la caz.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.