Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Psoriazisul pustular: ce este si de cate tipuri poate fi?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 martie 2022
Share
Psoriazisul pustular: ce este si de cate tipuri poate fi?

Psoriazisul este o afectiune a pielii, iar forma pustulara este caracterizata prin aparitia unor umflaturi la nivelul pielii, de culoare alba sau galbena. Aceste umflaturi contin puroi, iar marginea acestora este rosie.

Psoriazisul pustular este o afectiune rara a pielii si poate sa apara fara nicio avertizare. Acesta poate afecta atat femeile, cat si barbatii. Nu este contagios (nu se transmite de la persoana la persoana). Uneori, psoriazisul pustular poate afecta zone largi ale pielii, insa poate fi prezent doar in anumite arii ale corpului. De cele mai multe ori, aceasta afectiune poate cauza durere, insa unele persoane pot avea simptome la nivelul pielii fara durere.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în toate cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.

Care sunt tipurile de psoriazis pustular?

Acesta poate fi identic cu psoriazisul normal la inceput: pot aparea placile psoriazisce (portiunile de piele ingrosata, solzoasa, de culoare albicioasa, rosie sau argintie). Odata ce apar aceste umflaturi cu puroi, devine psoriazis pustular.

Unele tipuri de psoriazis au un debut brusc si sever (acut), in timp ce altele pot afecta unele persoane mai multe luni sau ani (forma cronica). Insa, exista si mai multe persoane care se situeaza intre cele doua categorii.

Exista mai multe tipuri de psoriazis pustular, in functie de simptome si de zonele pielii afectate:

  • Psoriazisul pustular von Zumbusch. Aceasta este cea mai severa forma a bolii si erupe brusc. Poate aparea de nicaieri si poate afecta zone largi ale corpului, fiind asociat cu durere si cu pustule. Poate fi insotit si de febra, frisoane, mancarimi, dureri articulare si greata. Acest tip de psoriazis pustular va poate pune in pericol viata si necesita tratament imediat in spital, in special la persoanele varstnice.
  • Psoriazisul pustular inelar (sub forma unui inel). Aceasta este o forma mai blanda a bolii. Este posibil sa nu aveti alte simptome decat cele de la nivelul pielii, insa poate sa reapara dupa vindecare. Pustulele sunt iesite in relief, cotin puroi si au forma unui inel. Apar, de obicei, la nivelul bratelor, picioarelor si al toracelui. Centrul inelului tinde sa se vindece mai devreme decat marginile. Stresul emotional amplifica acest tip de psoriazis si poate fi tratat mai usor cu unguente si creme cu steroizi.

secundara_psoriazis_inainte de bullet-ul Psoriazisul pustular palmoplantar

  • Psoriazisul pustular palmoplantar. Acest tip are o localizare la nivelul palmelor si al talpilor si poate sa apara de mai multe ori in decursul unor luni sau ani. Este mai frecvent la sexul feminin decat la cel masculin. Uneori, cauzeaza inflamatia articulatiilor sau a oaselor.
  • Aceasta forma rara a bolii cauzeaza aparitia pustulelor la nivelul varfurilor degetelor de la maini si picioare sau dupa unghii. Afecteaza mai mult degetele de la maini decat pe cele de la picioare si se dezvolta mai frecvent in urma unui traumatism. Acropustuloza poate determina deformarea sau caderea unghiilor. In cazurile severe, poate deforma si oasele.

Psoriazisul pustular care se raspandeste si afecteaza o zona larga a corpului necesita tratament medical imediat. Medicul va examina pielea, va recolta analize de sange si va efectua un examen bacteriologic din pustule. Odata diagnosticat, medicul va va prescrie un tratament pentru psoriazisul pustular.

Daca aceasta afectiune se manifesta pe tot corpul, atunci este necesara internarea in spital, deoarece va poate pune viata in pericol. Spitalizarea este necesara pentru a va asigura ca primiti ingrijirile si tratamentul de care aveti nevoie, iar personalul medical se va asigura ca psoriazisul pustular nu va va afecta si inima.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.