Medicină generală

Polidipsie (sete excesivă). Cauze, diagnostic și tratament

Oana Zaharia; Surse: webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, medicalnewstoday.com, healthline.com, my.clevelandclinic.org
29 mai 2024
Share
Polidipsie (sete excesivă). Cauze, diagnostic și tratament

Polidipsie e termenul medical pentru sete excesivă sau consum compulsiv de apă. Provine din cuvântul grecesc poludipsios, care înseamnă „foarte însetat”.

De obicei, cantitatea de apă zilnică necesară unei persoane adulte este de cel puțin doi litri pe zi. Dar există mai mulți factori care determină de câtă apă are nevoie o persoană, printre care stilul de viață sau climatul în care trăiește. Tuturor ni se face sete dacă facem sport sau consumăm gustări sărate. În orice caz, dacă beți o cantitate de apă mult mai mare decât cea recomandată și tot aveți senzația de sete excesivă, e posibil să aveți polidipsie.

Care sunt simptomele polidipsiei?

Polidipsia sau senzația de sete excesivă e un tip de sete care poate dura zile, săptămâni sau chiar mai mult, în funcție de ce o cauzează. Persoana afectată de polidpsie se simte însetată în majoritatea timpului și nu reușește să-și stingă setea, oricâtă apă ar consuma. Senzația de sete cauzată de polidipsie poate fi însoțită și de senzația de uscăciune a gurii. O persoană care suferă de polidipsie poate bea și câte 6 litri de apă sau fluide pe zi. De multe ori, polidipsia e asociată cu poliuria, sau urinarea frecventă, în cantități mari.

Alte simptome ale polidipsiei includ:

  • respirație cu miros de acetonă;
  • piele uscată sau roșie;
  • oboseală;
  • dificultăți de concentrare;
  • respirație dificilă;
  • greață și vomă.
polidipsie, sete excesiva, polidipsia, apa, diabet,

Tipuri de polidipsie

Polidipsie primară

Polidipsia primară înseamnă că aveți o senzație de sete excesivă, care nu se bazează pe motive fizice. Polidipsia primară se împarte în polidipsie psihogenă și polidipsie dipsogenă.

Polidipsia psihogenă

Polidipsia psihogenă e răspândită printre pacienții cu schizofrenie, tulburare bipolară, depresie sau alte afecțiuni psihice. Doctorii sunt de părere că acești pacienți ar putea avea o sensibilitate scăzută la semnalele din creier care indică setea sau că folosesc astâmpărarea setei ca pe o recompensă pentru sistemul nervos.

Polidipsia dipsogenă

Polidipsia dipsogenă se referă la consumul excesiv de apă sau alte fluide, cauzat fie de o disfuncție a hipotalamusului (partea din creier asociată cu setea) sau de credința că asta face parte dintr-un stil de viață sănătos.

Mai există și polidipsia secundară, un tip de polidipsie bazată pe un motiv fizic. De obicei e cauzată de diabet sau de un medicament luat pentru scăderea tensiunii. Cazurile de polidipsie secundară sunt mult mai răspândite decât cele de polidipsie primară.

Cauze frecvente pentru polidipsie

În cele mai multe cazuri, polidipsia sau senzația de sete excesivă e cauzată de alte afecțiuni precum:

Diabetul

O cantitate mare de zahăr în sânge cauzează urinări frecvente. Cu cât sunteți mai deshidratat și mai însetat, cu atât consumați mai multă apă.

Diabetul insipid

Acesta apare din cauza problemelor cu rinichii sau cu glanda pituitară, care produce un hormon care controlează retenția de apă din organism.

Diabetul de tip 2

Dacă aveți diabet și corpul nu are suficientă insulină să producă glucoză, poate începe să ardă grăsimi, iar acest proces produce cetone. Cetonele sunt compuși secundari ai metabolismului lipidic, rezultați în urma procesului de transformare a grăsimii în energie. O cantitate prea mare de cetone în sânge cauzează aciditatea sângelui și poate toxică pentru organism. Printre simptomele diabetului de tip 2 se numără o senzație de sete excesivă și urinările frecvente.

Probleme neurologice cauzate de HIV sau alte afecțiuni.

polidipsie, sete excesiva, polidipsia, apa, diabet, deshidratare,

Deshidratarea

Pierderea de fluide în exces din cauza unor boli sau prin transpirație excesivă, cât și consumul insuficient de apă pot duce la polidipsie.

Alcoolismul

Consumul excesiv de alcool deshidratează și cauzează urinări frecvente, ceea ce duce la o senzație de sete excesivă.

Anumite afecțiuni medicale precum boala lui Addison, insuficiența renală sau anemia falciformă, o formă de tulburare sangvină ereditară.

Ce complicații poate avea polidipsia?

Consumul excesiv de apă sau de alte fluide poate cauza un dezechilibru în corp, ceea ce dă naștere mai multor probleme medicale.

Una dintre cele mai răspândite probleme cauzate de polidipsie e hiponatremia, o afecțiune care apare atunci când concentrația de sodiu din sânge e foarte scăzută, de obicei în urma intoxicației cu apă. Sodiul este un electrolit și ajută la reglarea tensiunii, cât și la menținerea echilibrului între cantitatea de apă din interiorul celulelor și cea din exteriorul lor. Când cantitatea de sodiu din sânge e foarte scăzută, pot apărea următoarele simptome:

  • migrene;
  • încetinirea reflexelor;
  • crampe;
  • vorbire lentă;
  • greață;
  • energie scăzută;
  • confuzie.

Pe măsură ce hiponatremia se agravează, poate avea ca rezultat coma sau chiar decesul. Dacă v-a fost extrem de sete mai multe zile în șir și aveți oricare dintre simptomele de mai sus, cel mai bine e să contactați cât mai repede medicul de familie. Hiponatremia se tratează prin administrare de soluție salină de 3 la sută și privare de apă.

Cum se tratează polidipsia?

Doctorul vă va recomanda teste de sânge și de urină ca să detecteze concentrația de sodiu din sânge și să verifice dacă există glucoză în urină (un semn de diabet). E posibil ca medicul să vă ceară să notați cantitatea de apă consumată pe parcursul unei zile și să colectați și măsurați cantitatea de urină excretată pe o perioadă de 24 de ore.

Dacă se descoperă că suferiți de diabet, va trebui să găsiți, împreună cu doctorul, modalități prin care să gestionați mai bine nivelul de zahăr din sânge.

Dacă doctorul descoperă că suferiți de diabet insipid, vă poate prescrie medicamente sau hormoni.

În caz că polidipsia e cauzată de un anumit tratament medicamentos, e posibil ca medicul să vi-l schimbe.

Când e cazul să mergeți la medic dacă aveți simptome de polidipsie?

În unele situații, e posibil să confundați o perioadă temporară de sete excesivă cu simptomele de polidipsie. Înainte să mergeți la doctor, vă puteți pune următoarele întrebări:

  • Cât de des vă vine să beți apă?
  • Cât de mult durează senzația de sațietate după ce ați consumat apă?
  • Aveți o senzație de sete excesivă doar după anumite activități?
  • Aveți și alte simptome în afară de sete excesivă?

Mergeți la doctor dacă senzația de sete excesivă durează mai mult de câteva zile, fără să fi efectuat anumite schimbări în stilul dumneavoastră de viață.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.