
Greata sau senzatia de voma poate fi de origine fizica sau psihica. Indiferent de aceasta, o putem combate cu ajutorul remediilor naturale. Am adunat pentru dumneavoastra cele mai eficiente remedii.
Greata poate aparea in nenumarate situatii, precum sarcina, refluxul gastric sau in urma consumului excesiv de alimente bogate in grasimi. Este foarte important sa identificati cauza aparitiei acesteia, pentru a reusi sa o tratati corespunzator. Insa, indiferent de cauza, exista mai multe remedii naturale care va ajuta sa ameliorati greata.
Ghimbirul
Are deja un istoric in ceea ce priveste ameliorarea senzatiei de greata, a durerilor de stomac si a diareii. Ghimbirul contine gingerol, o substanta care influenteaza in mod direct sistemul digestiv si pe cel nervos central. Sunt mai multe moduri in care puteti beneficia de proprietatile ghimbirului, printre care consumul in stare cruda, adaugat in ceai sau in preparatele culinare.
Menta
Menta este alt remediu traditional folosit de multi ani pentru ameliorarea gretei. Atat in stare cruda, cat si sub forma de ulei, este benefic pentru indigestie si sindromul de intestin iritabil. Menta calmeaza si relaxeaza muschii stomacului, pentru ca bila sa poata metaboliza grasimile, iar alimentele sa treaca prin stomac mai rapid. Ceaiul de menta este, probabil, cea mai buna si rapida cale de a ameliora greata, insa puteti folosi si ceaiul de menta sub forma de aromoterapie. Atentie! Menta este contraindicata daca aveti reflux gastroesofagian!
Acupunctura
Acupunctura este o metoda traditionala chineza de tratare a unor afectiuni, prin inserarea unor ace speciale in anumite puncte ale corpului, folosita de mii de ani. In cazul in care simtiti senzatia de greata, acupunctura poate stimula anumiti nervi din corp si trimite apoi semnale catre creier pentru a secreta hormoni ce pot reduce aceasta senzatie.
Aromoterapia
Anumite arome din incapere pot, de asemenea, ameliora greata. Puteti folosi uleiuri precum cel de menta sau de lamaie pentru stres si anxietate, dar si pentru greata. Puteti folosi o lampa speciala de aromoterapie sau pur si simplu adaugati cateva picaturi de ulei pe un servetel si inhalati aroma. Aceste uleiuri pot fi folosite si pentru terapia prin masaj, insa trebuie diluate inainte de a le aplica pe piele, intrucat pot provoca reactii alergice sau iritatii.
Lamaia
Mirosul de citrice, precum cel de la o felie proaspata de lamaie, poate reduce senzatia de greata. Puteti opta atat pentru felierea unei lamai, cat si pentru folosirea cojii acesteia, deoarece ambele variante ajuta la emanarea uleiurilor esentiale in aer.
Controlul respiratiei
Respiratia lenta si profunda poate reduce greata. Este suficient sa inhalati pe nas si sa numarati pana la trei, tineti apoi respiratia si eliminati aerul tot numarand pana la trei.
Condimente care tin de cald iarna
Anumite condimente
Condimentele reprezinta remedii naturale populare pentru a combate greata. Unele dintre acestea sunt reprezentate de scortisoara si extractul de chimion, ce amelioreaza unele simptome digestive (durerea abdominala, greata, constipatia si diareea).
Dieta echilibrata
Pentru a ameliora greata este indicat sa evitati alimentele picante si grase, excesul de carbohidrati si mesele copioase. Mai mult, este indicat sa ramaneti hidratat, sa beti cel putin doi litri de lichide pe zi. O dieta echilibrata poate fi asociata cu exercitiile fizice pentru rezultate mai bune. Exercitiile de tip aerobic sau yoga pot ameliora greata.