Diabet

Identificarea unui posibil început de diabet. Simptome timpurii care merită atenție

Andrei Cioată; sursă: ncbi.nlm.nih.gov
24 mai 2024
Share
Identificarea unui posibil început de diabet. Simptome timpurii care merită atenție

Diabetul este o afecțiune metabolică deosebit de complexă, cu o incidență tot mai crescută. Din păcate, simptomele începutului de diabet sunt neglijate de foarte multe persoane, în special din cauza progresiei cronice a bolii. În primă instanță, consecințele hiperglicemiei cronice nu sunt imediat resimțite, dar deteriorarea poate începe cu mulți ani înainte ca simptomele care apar în hiperglicemia cronică să devină vizibile. Cu toate acestea, identificând în timp util simptomele începutului de diabet poate ajuta foarte mult la controlul imediat al bolii și, astfel, la prevenirea complicațiilor vasculare, și nu numai, asociate acestei tulburări metabolice foarte complexe.

Început de diabet, simptome care merită atenție

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat printr-un dezechilibru metabolic complex, ce are drept rezultat următoarele:

  • scăderea nivelului de insulină (diabet zaharat de tip 1), principalul hormon hipoglicemiant;
  • rezistența anormală a celulelor la insulină (apariția fenomenului de rezistență la insulină), în special în diabetul zaharat de tip 2.

Glucoza se acumulează în sânge, și astfel apare hiperglicemia cronică. Consecutiv fenomenului de hiperglicemie cronică și deficitului de insulină, vor apărea și perturbări ale celorlalte tipuri de metabolism (proteic, lipidic și hidroelectrolitic). În final, se ajunge la o tulburare complexă, extinsă și patologică a metabolismului energetic general al organismului. Această tulburare va fi cu atât mai pronunțată, cu cât boala nu este diagnosticată la timp și gestionată corespunzător. Diabetul de tip 1, numit și diabet juvenil, apare de obicei în perioada copilăriei, iar simptomele sale se fac simțite imediat. Diabetul de tip 2 are, în schimb, un debut mult mai insidios, obscur.

Cu toate acestea, simptomele începutului de diabet pot fi depistate la timp, dacă se acordă mai ales atenție riscului preexistent de boală. De exemplu, persoanele care consumă alcool și suferă de obezitate, au predispoziție genetică, ar trebui să fie foarte atente la riscul de a dezvolta acest sindrom. Drept urmare, ar trebui să cunoască simptomele începutului de diabet, astfel încât, în cazul în care le manifestă, să meargă la consult endocrinologic pentru a stabili dacă, într-adevăr, suferă de această afecțiune. În continuare, vor fi prezentate simptomele începutului de diabet, respectiv de ce apar acestea în contextul acestui sindrom din ce în ce mai des diagnosticat.

inceput de diabet, insulina, diabet zaharat, diabet de tip 1, diabet de tip 2, poliuria, polidipsia,

Confuzie mentală și capacitatea slabă de concentrare

Printre simptomele începutului de diabet se numără și confuzia mentală, starea mentală alterată și capacitatea slabă de concentrare. Acest lucru se datorează faptului că glucoza din sânge, care este principala sursă de energie a celulelor, nu mai poate fi preluată și folosită în scop energetic. Creierul, în mod exclusiv, folosește în principal glucoza drept substrat energetic. Incapacitatea de a folosi glucoza, ca urmare a transportului deficitar de glucoză spre celulele cerebrale, se va manifesta printr-o stare mentală alterată.

Scăderea în greutate și slăbiciunea generalizată

Chiar dacă organismul nu poate folosi glucoza pentru a-și asigura cheltuielile energetice, există mecanisme compensatorii. Unul dintre acestea este folosirea depozitelor de grăsime din țesutul adipos pentru a-și procura energie. Din aceste motive, printre simptomele începutului de diabet se poate număra și scăderea marcantă în greutate, în special pe fondul unui apetit normal. Apare și o stare generalizată de slăbiciune, bineînțeles ca urmare a incapacității organismului, în primă instanță, de a folosi glucoza drept sursă energetică.

inceput de diabet, insulina, diabet zaharat, diabet de tip 1, diabet de tip 2, poliuria, polidipsia,

Polifagia, creșterea inexplicabilă a apetitului

În absența unei secreții normale de insulină de către pancreas (sau în prezența fenomenului de rezistență la insulină), metabolismul glucozei este alterat:

  • nu mai este asimilată în scop energetic;
  • excesul nu mai este depozitat sub formă de glicogen.

Drept urmare, apare foamea exagerată. Deși acest simptom încă este relativ obscur, mai multe teorii susțin că ar reflecta patofiziologia intracelulară a bolii, și anume deficitul de glucoză. Se știe că, în diabet, celulele nu mai pot folosi glucoză drept sursă energetică, deși încă au nevoie de aceasta. Printre simptomele începutului de diabet se poate număra și foamea exagerată, deși s-a observat că polifagia este mai frecventă în diabetul de tip 1.

Poliuria, urinările frecvente

Printre simptomele începutului de diabet se numără și poliuria, cu o diureză (volum total urinar) care poate depăși 2 litri în 24 de ore. Apare din cauza faptului că hiperglicemia provoacă o așa-zisă „diureză osmotică”, deoarece excesul de glucoză din sânge nu poate fi reabsorbit la nivelul rinichilor și este excretat prin urină. Apa urmează pasiv glucoza, iar simptomele începutului de diabet se prezintă foarte des cu urinări frecvente și cu volum crescut. Hiperglicemia este, astfel, cauza care duce la simptomele începutului de diabet – necesitatea de a elimina un volum crescut de urină care conține glucoză, drept mecanism de a restabili concentrația normală de glucoză.

inceput de diabet, insulina, diabet zaharat, diabet de tip 1, diabet de tip 2, poliuria, polidipsia,

Polidipsia, setea exagerată

Simptomele începutului de diabet se pot prezenta și sub formă de sete exagerată. Aceasta apare din cauza faptului că acumularea de glucoză în sânge, principala cauză care duce la simptomele începutului de diabet, va duce la creșterea presiunii osmotice a acestuia. Secundar, apa care se găsește în celule va ieși în afară, în vederea echilibrării presiunii de o parte și de alta. Țesuturile se deshidratează, și astfel apare senzația de sete. De asemenea, deshidratarea prin poliurie, care face parte din simptomele începutului de diabet, stimulează centrul setei din hipotalamus.

Începutul de diabet și simptomele asociate ar trebui să primească atenția cuvenită, deoarece, în condițiile diagnosticării la timp a acestui sindrom și inițierii tratamentului, riscul de complicații ulterioare scade semnificativ. Este foarte importantă testarea periodică a glicemiei, mai ales în condițiile în care apar și simptomele începutului de diabet.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.