Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Sunt persoanele cu diabet mai predispuse la COVID-19?

Dr. Iuliana Paşcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Clinica de Nutriţie KiloStop
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Sunt persoanele cu diabet mai predispuse la COVID-19?

Măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii COVID-19 trebuie susţinute de fiecare dintre noi, prin respectarea acestora. Doar aşa ne putem proteja atât pe noi, cât şi pe cei din jur. La ora actuală, bilanţul deceselor cauzate de SARS-CoV-2 a depăşit 160.000 de cazuri la nivel mondial.

În acest context, este lesne de înţeles faptul că pacienţii cu diabet zaharat sau hipertensiune arterială, la fel ca populaţia generală, au diverse temeri, incertitudini, neclarităţi, mai ales că s-au emis ipoteze cum că aceştia sunt mai vulnerabili în faţa infecţiei cu coronavirus. În continuare, încercăm să oferim informaţii şi sfaturi pentru a depăşi cât mai uşor, dar şi fără alte probleme de sănătate, această situaţie.

Risc mai mare pentru diabetici?

Pacienţii cu diabet zaharat nu au risc mai mare de a se infecta cu noul virus faţă de populaţia generală. Problema cu care se confruntă diabeticul este în primul rând o problemă cu prognosticul nefavorabil în comparaţie cu oamenii fără diabet care au COVID-19, fără a avea risc mai mare de a contracta virusul comparativ cu populaţia generală. În schimb, persoanele cu diabet au rate mult mai mari de complicaţii grave şi deces decât persoanele fără diabet.

În general, se crede că, cu cât sunt mai multe probleme de sănătate asociate (de exemplu, diabet şi boli de inimă), cu atât creşte riscul de a dezvolta complicaţii grave cauzate de COVID-19. În timp ce este probabil ca numărul deceselor să crească pe măsură ce virusul se răspândeşte, ne aşteptăm ca rata deceselor – numărul de persoane care mor din cauza virusului ca procent din numărul total de persoane care contractează virusul – să scadă pe măsură ce ne îmbunătăţim detectarea şi tratarea acestui virus specific.

Paşi de urmat dacă aţi contractat SARS-CoV-2

Este recomandat ca persoanele cu diabet zaharat să planifice din timp ce trebuie să facă în caz de îmbolnăvire. Aceasta include accesul la datele de contact ale medicului diabetolog curant, eventual numărul de telefon al unei farmacii de proximitate, al unui furnizor de medicamente şi asigurarea unui stoc adecvat de medicamente şi consumabile pentru monitorizarea glicemiei la domiciliu. Astfel, să nu fie nevoie să părăsească domiciliul dacă se îmbolnăvesc.

Persoanele cu diabet care sunt infectate cu virusul SARS-CoV-2 pot constata deteriorarea controlului glicemic în timpul bolii. Ele ar trebui să practice „regulile bolii” recomandate pentru orice situaţie stresantă, cu scopul de a-şi îmbunătăţi starea la momentul respectiv. De asemenea, ar trebui să se adreseze imediat medicului diabetolog pentru sfaturi despre cum să-şi monitorizeze glicemia, să obţină reîncărcări adecvate pentru medicamente (în special insulină) şi ce ajustări ar trebui să facă în medicaţia sau dieta lor.

9 obiceiuri de evitat daca aveti diabet

Diferă riscul odată cu tipul de diabet?

În general, nu ştim niciun motiv pentru a crede că acest virus va prezenta o diferenţă de risc între diabetul de tip 1 şi diabetul tip 2. Mai important este că persoanele cu oricare tip de diabet diferă în vârstă, complicaţii şi cât de bine îşi controlează diabetul.

Persoanele care au deja probleme de sănătate legate de diabet ar putea avea risc mai mare de complicaţii dacă contractează COVID-19 decât persoanele cu diabet care nu prezintă şi alte afecţiuni asociate, indiferent de tipul de diabet.

Risc mai mare pentru diabetici?

Fiţi „cu ochii” pe următoarele semne şi simptome

Acordaţi atenţie potenţialelor simptome COVID-19, inclusiv febră, tuse uscată şi dificultăţi de respiraţie. Dacă simţiţi că dezvoltaţi simptome, sunaţi medicul diabetolog sau medicul de familie.

Când sunaţi:

  • Informaţi medicul despre valorile glicemiei dumneavoastră cele mai recente.
  • Urmăriţi consumul de lichid (puteţi utiliza o sticlă de apă de 1 litru) şi raportaţi-vă la această sticlă pentru a estima consumul în ultimele 24 de ore şi oferiţi această informaţie.
  • Fiţi clar în privinţa simptomelor şi a stării dumneavoastră (de exemplu: aveţi greaţă? doar nasul înfundat? puteţi respira? aţi putut să vă alimentaţi în ultimele ore sau nu? dacă da, ce aţi consumat? v-aţi administrat în continuare insulina chiar dacă nu aţi putut mânca?).
  • Puneţi întrebări despre cum să vă gestionaţi diabetul în această situaţie.

Reguli pentru persoanele cu diabet:

  • Păstraţi-vă hidratat.
  • Monitorizaţi-vă glicemia.
  • Monitorizaţi-vă temperatura.
  • Dacă urmaţi tratament cu insulină, monitorizaţi şi nivelul cetonelor dacă este posibil.
  • Urmaţi recomandările medicului dumneavoastră diabetolog.

Gestionarea anxietăţii în perioada pandemiei provocate de COVID-19

Cum prevenim COVID-19 şi ce facem dacă cineva din familie are virusul?

Pentru a proteja persoanele cu afecţiuni de sănătate de bază, inclusiv diabetul, membrii sănătoşi ai familiei ar trebui să se comporte ca şi cum ar fi un risc semnificativ pentru ei. De exemplu, ar trebui să fie siguri că se spală pe mâini înainte de a le prepara masa sau de a le îngriji. Dacă este posibil, un spaţiu protejat ar trebui să fie pus la dispoziţia membrilor familiei vulnerabili, iar toate ustensilele şi suprafeţele ar trebui curăţate în mod regulat.

Dacă un membru al familiei este bolnav, asiguraţi-vă că le oferiţi propria cameră, dacă este posibil, şi păstraţi uşa închisă. Foarte important, să fie un singur membru al familiei care îi îngrijeşte şi luaţi în considerare protecţii suplimentare sau îngrijiri mai intense pentru membrii gospodăriei de peste 65 de ani sau cu probleme de sănătate asociate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.