Revista care te menține sănătos

Diabet

Deshidratarea, inamicul diabeticilor

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
6 iunie 2022
Share
Deshidratarea, inamicul diabeticilor

Persoanele cu diabet sunt predispuse la deshidratare, mai ales vara. Deshidratarea severă poate determina o persoană cu diabet zaharat tip 2 să dezvolte comă diabetică hiperosmolară. Condiţie ce pune viaţa în pericol şi apare adesea când o persoană nu bea suficientă apă pentru a se hidrata.

Persoanele cu boli cronice, cum este diabetul zaharat, precum şi cele care iau anumite medicamente, inclusiv pentru afecţiuni cardiace şi diuretice, frecvent folosite pentru a trata complicaţiile diabetului, prezintă un risc crescut de a întâmpina dificultăţi la căldură. Cea mai bună modalitate de a cunoaşte întocmai cantitatea de apă pe care un pacient cu diabet trebuie să o consume este la consultul de specialitate. Cu toate acestea, există câteva orientări generale pe care le putem urma cu toţii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

Necesarul zilnic de apă

În lipsa unor indicaţii speciale de la medicul curant, necesarul zilnic de apă la diabetici este acelaşi cu cel al persoanelor fără diabet. Specialiştii clinicii Mayo sunt de părere că necesarul de lichide pentru bărbaţi este de aproximativ 15,5 căni (240 ml) sau 3,7 litri de lichide pe zi, în timp ce pentru femei necesarul este de aproximativ 11,5 căni sau 2,7 litri de lichide. De reţinut că această cantitate însumează fluide de tipul apei, altor băuturi şi alimentelor consumate într-o zi.

O altă formulă de calcul propusă de cercetători pentru a estima necesarul de lichide pentru o persoană pe 24 de ore este de a înmulţi numărul de kilograme pe care le are persoana cu 30-35 ml de lichide. Astfel, se obţine o valoare estimativă a nevoilor fiecăruia.

Importanţa hidratării corecte pentru diabetici

Organismul unui pacient diabetic nu lucrează întotdeauna la întregul său potenţial, iar oboseala poate fi o trăsătură comună. A bea multă apă poate ajuta la prevenirea oboselii şi îmbunătăţirea performanţei fizice a organismului.

Apa este cea mai bună soluţie pentru hidratarea unui diabetic, deoarece nu are calorii, grăsime şi nici colesterol, lucrurile pe care trebuie să le evite un pacient diabetic.

Băuturi care deshidratează

Cafeaua şi băuturile alcoolice acţionează ca diuretice. Aşa că, limitaţi consumul acestora. Cercetările arată că pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, cafeaua poate creşte nivelul glicemiei sau poate face organismul să muncească mai mult pentru a o procesa. Totul se reduce de fapt la felul în care această băutură afectează glicemia individuală. În cazul creşterii glicemiei, pacienţii cu diabet vor urina mai mult ajungând, în final, să se deshidrateze.

9 obiceiuri de evitat daca aveti diabet

Relaţia dintre diabetic şi alcool

Dacă aveţi diabet, consumul de alcool poate determina creşterea sau scăderea glicemiei. Aşa că beţi ocazional şi numai atunci când diabetul zaharat şi nivelul glicemiei sunt bine controlate. Iată câteva moduri în care alcoolul afectează diabetul:

  • deşi cantităţile moderate de alcool pot determina creşterea glicemiei, excesul poate scădea de fapt nivelul glicemiei – uneori chiar la niveluri periculoase, în special pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1;
  • berea şi vinul dulce conţin carbohidraţi şi pot creşte glicemia;
  • stimulează pofta de mâncare, ceea ce vă poate determina să mâncaţi prea mult, afectând nivelul glicemiei;
  • poate interfera cu efectele pozitive ale medicamentelor pentru diabet administrate pe cale orală sau cu insulina;
  • poate creşte tensiunea arterială;
  • poate determina înroşirea feţei, stări de greaţă, creşterea ritmului cardiac şi vorbitul neclar. Acestea pot fi confundate sau pot masca simptomele scăderii glicemiei.

5 complicatii nebanuite ale diabetului zaharat

Semnele deshidratării la diabetici

  • Primul semn este un senzaţia de sete. Dacă deshidratarea este gravă sau prelungită, senzaţia de sete poate dispărea;
  • Pielea poate părea subţire, uscată şi cu senzaţie de mâncărime. Pot apărea crăpături la colţurile gurii şi buzele pot fi uscate;
  • Ochii pot părea că sunt înfundaţi în orbite;
  • Puteţi urina mai rar decât de obicei, iar urina va arăta mai colorată decât în mod normal;
  • Deshidratarea poate accentua senzaţia de oboseală;
  • Semnele de deshidratare severă includ confuzia şi pierderea cunoştinţei.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.