Revista care te menține sănătos

Diabet

Glicemia ridicata dimineata: fenomenul Dawn vs. efectul Somogyi

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
31 octombrie 2017
Share

Vi s-a intamplat sa va testati glicemia inainte de micul dejun si sa fie „mai mare decat de obicei”? Explicatia: ati consumat prea multi carbohidrati la cina sau nu v-ati luat medicamentele. Ar mai putea fi vorba si despre o posibila afectiune sau de prea mult stres.

Nivelul glucozei in sange in timpul diminetii poate fi ridicat de hormonii de contrareglare, ce pot fi secretati in cantitati mai mari dimineata devreme si pot face glicemia (de dimineata) dificil de controlat. Daca se dovedeste ca aceasta este cauza, este posibil sa fie nevoie sa schimbati dozajul sau orele de administrare a medicatiei ori sa consumati mai putini carbohidrati seara. Glicemia crescuta dimineata poate fi si rezultatul fenomenului numit Dawn sau al efectului Somogyi. Acestea pot creste nivelul de glucoza din sange dimineata, dar din diferite motive.

Efectul Somogyi

Mai rar, problema poate fi cauzata de un fenomen numit efect Somogyi, cauzat de hiperglicemia de rebound (glicemie crescuta) dupa un episod de hipoglicemie (scaderea glicemiei) in timpul somnului. De obicei, la persoanele cu diabet zaharat tip 1, acest lucru se poate intampla cand administreaza insulina pe timp de noapte. De asemenea, poate aparea mai frecvent la cei cu doze mai mari de insulina decat necesarul.

Se poate intampla si daca va administrati insulina, iar glicemia inainte de culcare are o valoare scazuta si ati sarit peste gustarea dinainte de culcare. In ambele cazuri, glicemia scade in timpul noptii si corpul elibereaza hormoni pentru a o contracara. Rezultatul: va treziti cu un nivel al glicemiei mai mare decat cel normal.

6 complicatii asociate diabetului zaharat de tip 2

Fenomenul Dawn

In cazul fenomenului Dawn, organismul elibereaza hormoni care determina ficatul sa elibereze glucoza in timpul somnului. Daca nu exista suficienta insulina in organism pentru a contracara acest lucru, atunci nivelul de glucoza din sange creste in timpul noptii, rezultand o glicemie ridicata dimineata.

Cum facem diferenta?

Singura modalitate de a deosebi cele doua fenomene este sa va testati glicemia pe timpul noptii. Treziti-va mai multe nopti la rand, intre orele 2:00 si 3:00, si verificati-va glicemia. Daca in acel moment valoarea ei este sub 70 mg/dl, ar putea fi efectul Somogyi. Daca se afla in limite normale sau crescute, atunci fenomenul Dawn poate fi vinovatul. O varianta mai comoda poate fi utilizarea unui dispozitiv de monitorizare continua a glucozei (CGM), respectiv un dispozitiv mic ce masoara glicemia in timp real, 24 de ore pe zi.

6 alimente procesate pe care aveti voie sa le consumati daca aveti diabet

secundara_glicemie_dimineata_inainte de Cum putem face

Cum putem face?

Pentru a contracara hiperglicemia de dimineata, sunt doi pasi importanti pe care ar fi bine sa ii urmati:

  1. Daca urmati tratament cu insulina, monitorizati glicemia inainte de culcare. Daca este prea mica, de exemplu, mai putin de 100 mg/dl, este posibil sa aveti nevoie de o gustare inainte de a adormi, care sa contina mai multe proteine decat carbohidrati. Ati putea manca niste nuci sau branza.
  2. Pastrati un jurnal al medicamentelor administrate, alimentelor consumate si glicemiilor de dimineata pentru cateva zile, astfel incat sa puteti deduce un tipar al modului in care reactioneaza organismul dumneavoastra. Aceste informatii sunt extrem de utile in incercarea de a afla ce se intampla. Iar medicul il poate utiliza pentru a face modificari in schema de tratament, in dozele de insulina recomandate, momentul administrarii medicamentelor, regimul de exercitii fizice sau planul meselor.

Modalitati de a combate fenomenul Dawn

Daca fenomenul Dawn provoaca cresterea glicemiei pe parcursul diminetii, tineti cont de aceste sfaturi suplimentare:

  • Luati cina mai devreme, evitand, astfel, consumul de carbohidrati noaptea tarziu.
  • Exercitiile fizice seara va pot ajuta sa mentineti glicemiile matinale intr-un interval mai bun.
  • Luati micul dejun, chiar daca nivelul glicemiei este ridicat. Consumul unui aliment la micul dejun va opri efectiv procesul fenomenului Dawn si va permite revenirea la normal a glicemiei.
  • Discutati cu medicul dumneavoastra. Poate fi necesar sa ajustati timpul in care va luati medicamentele sau tipul de medicament pe care il administrati.

Modalitati de a combate efectul Somogyi

  • Asigurati-va ca luati o gustare inainte de culcare. Atentie, ar trebui sa contina mai multe proteine decat carbohidrati.
  • Discutati cu medicul orice vi se pare in neregula. El este singurul care va poate schimba medicamentele sau dozele de insulina.
Nota pentru articolul «Glicemia ridicata dimineata: fenomenul Dawn vs. efectul Somogyi»:4.23/ 5 (13 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate