Revista care te menține sănătos

Diabet

Glicemia ridicată dimineaţa: fenomenul Dawn vs. efectul Somogyi

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
27 septembrie 2022
Share
Glicemia ridicată dimineaţa: fenomenul Dawn vs. efectul Somogyi

Vi s-a întâmplat să vă testaţi glicemia dimineaţa, înainte de micul dejun, şi să fie „mai mare decât de obicei”? Explicaţia: aţi consumat prea mulţi carbohidraţi la cină sau nu v-aţi luat medicamentele. Ar mai putea fi vorba şi despre o posibilă afecţiune sau de prea mult stres.

Nivelul glucozei în sânge în timpul dimineţii poate fi ridicat de hormonii de contrareglare, ce pot fi secretaţi în cantităţi mai mari dimineaţa devreme şi pot face glicemia (de dimineaţa) dificil de controlat. Dacă se dovedeşte că aceasta este cauza, este posibil să fie nevoie să schimbaţi dozajul sau orele de administrare a medicaţiei ori să consumaţi mai puţini carbohidraţi seara. Glicemia crescută dimineaţa poate fi şi rezultatul fenomenului numit Dawn sau al efectului Somogyi. Acestea pot creşte nivelul de glucoză din sânge dimineaţa, dar din diferite motive.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

Efectul Somogyi

Mai rar, problema poate fi cauzată de un fenomen numit efect Somogyi, cauzat de hiperglicemia de rebound (glicemie crescută) după un episod de hipoglicemie (scăderea glicemiei) în timpul somnului. De obicei, la persoanele cu diabet zaharat tip 1, acest lucru se poate întâmpla când administrează insulina pe timp de noapte. De asemenea, poate apărea mai frecvent la cei cu doze mai mari de insulină decât necesarul.

Se poate întâmpla şi dacă vă administraţi insulina, iar glicemia înainte de culcare are o valoare scăzută şi aţi sărit peste gustarea dinainte de culcare. În ambele cazuri, glicemia scade în timpul nopţii şi corpul eliberează hormoni pentru a o contracara. Rezultatul: vă treziţi cu un nivel al glicemiei mai mare decât cel normal.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl. Este recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

glicemia dimineaţa

Fenomenul Dawn

În cazul fenomenului Dawn, organismul eliberează hormoni care determină ficatul să elibereze glucoză în timpul somnului. Dacă nu există suficientă insulină în organism pentru a contracara acest lucru, atunci nivelul de glucoză din sânge creşte în timpul nopţii, rezultând o glicemie ridicată dimineaţa.

6 complicaţii asociate diabetului zaharat de tip 2

Cum facem diferenţa?

Singura modalitate de a deosebi cele două fenomene este să vă testaţi glicemia pe timpul nopţii. Treziţi-vă mai multe nopţi la rând, intre orele 2:00 şi 3:00, şi verificaţi-vă glicemia. Dacă în acel moment valoarea ei este sub 70 mg/dl, ar putea fi efectul Somogyi. Dacă se află în limite normale sau crescute, atunci fenomenul Dawn poate fi vinovatul. O variantă mai comodă poate fi utilizarea unui dispozitiv de monitorizare continua a glucozei (CGM), respectiv un dispozitiv mic ce măsoară glicemia în timp real, 24 de ore pe zi.

6 alimente procesate pe care aveţi voie să le consumaţi dacă aveţi diabet

secundara_glicemie_dimineata_inainte de Cum putem face, glicemia dimineaţa,

Cum putem face?

Pentru a contracara hiperglicemia de dimineaţă, sunt doi paşi importanţi pe care ar fi bine să îi urmaţi:

  1. Dacă urmaţi tratament cu insulină, monitorizaţi glicemia înainte de culcare. Dacă este prea mică, de exemplu, mai puţin de 100 mg/dl, este posibil să aveţi nevoie de o gustare înainte de a adormi, care să conţină mai multe proteine decât carbohidraţi. Aţi putea mânca nişte nuci sau brânză.
  2. Păstraţi un jurnal al medicamentelor administrate, alimentelor consumate şi glicemiilor de dimineaţa pentru câteva zile, astfel încât să puteţi deduce un tipar al modului în care reacţionează organismul dumneavoastră. Aceste informaţii sunt extrem de utile în încercarea de a afla ce se întâmplă. Iar medicul îl poate utiliza pentru a face modificări în schema de tratament, în dozele de insulină recomandate, momentul administrării medicamentelor, regimul de exerciţii fizice sau planul meselor.
glicemia dimineaţa

Modalităţi de a combate fenomenul Dawn

Dacă fenomenul Dawn provoacă creşterea glicemiei pe parcursul dimineţii, ţineţi cont de aceste sfaturi suplimentare:

  • Luaţi cina mai devreme, evitând, astfel, consumul de carbohidraţi noaptea târziu;
  • Exerciţiile fizice seara vă pot ajuta să menţineţi glicemiile matinale într-un interval mai bun;
  • Luaţi micul dejun, chiar dacă nivelul glicemiei este ridicat. Consumul unui aliment la micul dejun va opri efectiv procesul fenomenului Dawn şi va permite revenirea la normal a glicemiei;
  • Discutaţi cu medicul dumneavoastră. Poate fi necesar să ajustaţi timpul în care vă luaţi medicamentele sau tipul de medicament pe care îl administraţi.

Modalităţi de a combate efectul Somogyi

  • Asiguraţi-vă că luaţi o gustare înainte de culcare. Atenţie, ar trebui să conţină mai multe proteine decât carbohidraţi;
  • Discutaţi cu medicul orice vi se pare în neregulă. El este singurul care vă poate schimba medicamentele sau dozele de insulină.
Nota pentru articolul «Glicemia ridicată dimineaţa: fenomenul Dawn vs. efectul Somogyi»:4.07/ 5 (15 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.